Over ons

De Kleine Bootvisser is bezeten van alles wat met boten, de zee en vissen te maken heeft. Met dit blog willen we andere vissers, beginnend en ervaren, informeren over de visserij en de visserij in het algemeen promoten. Wij vissen op de Oosterschelde, de Grevelingen, de Westerschelde, de Noordzee en in het buitenland. Wij willen beginnende vissers en leden helpen en gidsen tijdens het uitoefenen van hun hobby en geven zoveel mogelijk informatie. Samen schrijven we ook boeken en artikels over de visserij. Verdere info kun je vinden op ons blog. Veel leesplezier. Als je dat wenst, ontvang je na bestelling een boek en/of stekkenkaart naar keuze. Heb je vragen over hengelsport geef ons een berichtje op "dekleinebootvisser@gmail.com" voor meer info.

donderdag 28 november 2013

Laatste dagje Dover dit jaar.....

Hey allemaal

Dinsdag konden we nog eens een dagje naar Dover. In oktober waaiden er verschillende trips uit door de steeds weer te felle zuidwestelijke wind. Nu waren de windverwachtingen iets positiever, een zwak noordenwindje, draaiend naar noordwest en afzwakkend.
Rond half acht stonden we met zijn vijven klaar op de steiger waar Andy ons oppikte. Hij liet ons de keuze, ofwel zuidelijk varen op zoek naar kabeljauw, die eigenlijk heel schaars bleek te zijn. De andere keuze was opteren voor de Goodwins op de rog, waar er ook wel kans is op kabeljauw. We kozen voor de rogvisserij en verlieten de haven langs de noordelijke havenuitgang.
De heenreis viel eigenlijk al tegen, er zat een enorme deining van ca 2 meter in het water en de wind bleek ook nog een tikkeltje te hard. Na een klein uurtje varen arriveerden we op de Goodwins maar toen Andy even de boot liet driften, besliste hij om terug te varen en het eerst onder de kant te proberen. De zee was nog een beetje te wild.
Allez....., wijle dus terug richting witte krijtrotsen en dichter onder de kant ankerden we op een 18 meter diepte. De aasvoorziening was zoals gewoonlijk heel uitgebreid. We kregen zeepieren, haring, pijlinktvis, sepia en blueys (een heel vette vissoort, excellent als aas voor de rog).

De opzet was simpel, wapperlijnen, 60/00 nylon, haken maat 3/0 tot 5/0, eventueel een pennelmontage, ankerlood en uptidevissen. We waren trouwens maar met vijf aan boord, plaats genoeg dus en een extra hengel werd snel bijgezet.
De verwachtingen waren hoog gespannen en eigenlijk redelijk snel kwamen de eerste vissen eruit.

Hondshaaien deden zich tegoed aan ons aas en werden samen met wijting heel goed gevangen. Er werd snel overgeschakeld met de tweede hengel naar een gewone onderlijn met afhouders, iets kleinere haken en zo kwamen de wijtingen nog sneller aan boord. In het begin slingerden we nog wat, maar naarmate dat de stroming er meer in kwam, ging de boot mooi op anker te liggen. Heel het getij hier uitgevist en heel de tijd druk doende geweest met beazen en vis vangen. De grotere vissen lieten echter verstek en we bleven enkel wijting, hondshaai en enkele steenbolken vangen.

Toen de stroming wat afnam, verkasten we een keertje en gingen op anker in een diepere put, dicht in de kant. Maar ook hier bleef het bij de zelfde vissoorten. De wind deed trouwens ook goed zijn best en onze hoop om later op de dag terug naar de Goodwins te varen verdween als sneeuw voor de zon.
Kort na de middag kwam er nog een zeehond poolshoogte nemen bij ons en kort hierna besloot Andy om nog een laatste keer te verkassen.

Stek werd een stuk ruwe grond ten zuiden van de haven, heel diep water en hopelijk nog enkele mooie vissen. Op deze stek werden soms ook kathaaien gevangen en dat gaf ons terug moed. Leo kon wel een kathaai vangen, maar die was van hetzelfde formaat als de doggies.

Hier werden wel mooie steenbolken gevangen, maar ook hier was de grote afwezige de kabeljauw. Door het uurverschil is het hier al rond half vijf donker en we moesten rond vier uur dan ook terug naar de haven.

We konden de eindbalans opmaken en hadden een 20 maatse vissen de man gevangen, maar geen grote verrassingen. Alleen steenbolk, wijting, hondshaai, 1 kathaai en 1 schar konden we vangen. Geen supervangst, maar alles bij elkaar was dit toch een 10 kilo vis de man dacht ik. In de haven nog even langs een beroepsvisser geweest en enkele mooie noordzeekrabben op de kop kunnen tikken, die ik nu eens zal beginnen opeten se. Smakelijk en tot de volgende....
Een filmpje van de dag vind je hier....http://www.youtube.com/watch?v=oXey2cbqFKc&feature=youtu.be .

Grtz
Nico

dinsdag 19 november 2013

Druk visweekeindje.....

Hey allemaal

Dit weekeind eindelijk, na enkele weken van teveel wind, kunnen gaan vissen. Zaterdag vertrokken vanuit Neeltje Jans, samen met Arjen en Ed. Er was een hele dichte mist in heel het land, zo ook in Zeeland. Bij het licht worden was er een paar honderd meter zicht.

Samen met nog een hele rits andere boten door de sluis en in een redelijk kleine wereld rustig naar onze stek gevaren. In de voorgaande week had Ronny van de Kingfisher goed schar gevangen in de omgeving van de R7 en aangezien we een dagje scharrentrekken wel zagen zitten, ankerden we rond 9 uur op 10 meter in die omgeving.

Het was rond 7 uur laagwater geweest en er stond dus weinig stroming toen we aankwamen. We kozen voor verschillende onderlijnen, zo zouden we direct merken welke opzet de juiste zou zijn. Arjen had stalen afhouders en gele plastiek afhouders en kraaltjes boven de haken. Ed koos voor kleurloze plastieken afhouders, geen kraaltjes en ik pakte mijn spreader, ook zonder kraaltjes. Deze laatste twee bleken de juiste te zijn en al heel snel vlogen de scharren in onze emmer. Allemaal mooie scharren trouwens. Naarmate dat de vloedstroom begon te lopen was de opzet van Ed de juiste. Hij viste redelijk strak(gaf weinig extra lijn). Enkel Arjen bleef wat achter, maar bleef stug volhouden met zijn onderlijnen.

Toen de vloedstroom goed doorzette, werd de wereld iets groter en zagen we iets verder een heel armada aan visbootjes liggen bij de R5. De stroming werd nog feller en eigenlijk was bij ons de beet er zo goed als uit. We verkozen om het dichter bij de R5 te gaan proberen en ankerden dicht bij het strand op een taludje. In het verleden bleek al dat afgaand tij aan de R5 het betere tij was, en dit bleek weer zo te zijn. We verbeterden ons niet echt, en kregen er dan nog heel wat kleine wijting bij. Na een uurtje zijn we naar een andere stek verkast, iets voorbij de R7 op een talud. Hier begon ook Arjen heel goed te vangen. Opmerkelijk was wel dat hij enkel op één onderlijn zijn vis ving, gele afhouders, kraaltjes en rode haaklijntjes.

Eens te meer blijkt dus dat de onderlijn wel degelijk van belang is. Daarenboven verandert het in de loop van de dag verschillende keren. Het blijft dus heel de dag aktief zoeken naar de juiste combinatie van onderlijn, aanbieding en aassoort.

Rond de middag werd het tijd om een hapje te eten en bleek dat Arjen enkele gerookte ponen en een makreel bij had. Dit samen met een glaasje rode wijn maakte er een leuk half uurtje van. (Ze waren overigens overheerlijk Arjen, zo wordt je zeker Nederlands kampioen vis roken volgend jaar!)



Toen de vloedstroom wegviel zijn we nog terug naar de R5 gegaan en vanaf dat de ebstroom begon te lopen vingen we terug heel goed vis, hetgeen weer bevestigde dat afgaand op deze stek het betere getij is.

Rond 4 uur zijn we terug naar de haven gevaren en Arjen en Ed maakten op de terugweg de vis schoon en we lagen al in de sluis vooraleer ze daar mee klaar waren. Een geweldige dagvangst van zeker 150 stuks schar, enkele botten en wijtingen.

Op zondag stond de laatste wedstrijd op het programma van RZC vanuit Blankenberge. Deze werd vervist voor het staketsel van Blankenberge en hier was de vangst een stuk minder. Af en toe een schar, een bot en heel veel wijting. Hiervan was echter het overgrote deel ondermaats en het was dus hard werken om een maaltje maatse vis bij elkaar te sprokkelen. Er lagen een boot of 20 in de omgeving en naar ik vernam werd er 1 gul gevangen, wel een mooie van 6,5 kilo. De dagwinnaar had 27 maatse vissen, hetgeen in deze tijd van het jaar niet al te best is. Een uitgebreid verslag vind je op de clubsite.

Volgers