Over ons

De Kleine Bootvisser is bezeten van alles wat met boten, de zee en vissen te maken heeft. Met dit blog willen we andere vissers, beginnend en ervaren, informeren over de visserij en de visserij in het algemeen promoten. Wij vissen op de Oosterschelde, de Grevelingen, de Westerschelde, de Noordzee en in het buitenland. Wij willen beginnende vissers en leden helpen en gidsen tijdens het uitoefenen van hun hobby en geven zoveel mogelijk informatie. Samen schrijven we ook boeken en artikels over de visserij. Verdere info kun je vinden op ons blog. Veel leesplezier. Als je dat wenst, ontvang je na bestelling een boek en/of stekkenkaart naar keuze. Heb je vragen over hengelsport geef ons een berichtje op "dekleinebootvisser@gmail.com" voor meer info.

Diepgevroren aas, enkel aanvulling of ideaal als alternatief?



Aas, de belangrijkste link tussen ons de vissen. Er zijn al heel wat visdagen misgelopen door het gebruik van verkeerd aas of het gebrek eraan. Als er schaarste is aan aas, zullen we moeten terugvallen op alternatieven. Welke alternatieven zijn er zoal voorhanden en hoe zorgen we ervoor dat we hiermee in optimale conditie aan de waterkant komen.

Kopen of zelf een voorraad aanleggen?

De kwaliteit van ingevroren aas wordt bepaald door de manier van invriezen. Hoe sneller het aas is ingevroren na vangst, hoe beter de kwaliteit ervan. Het diepgevroren aas dat voorverpakt is (makreel, tappen, krab, ….) heeft altijd een hele goede kwaliteit. Het is meestal direct na vangst al behandeld en ingevroren. Deze kwaliteit kunnen wij thuis nooit evenaren, maar door wat simpele trucjes kunnen we het wel benaderen.
Vries altijd kleine porties aas in, hierdoor zullen ze sneller bevroren zijn. Onthoud goed dat ook tijdens het invriezen de kwaliteit van het aas achteruitgaat. Dus houd deze tijd zo kort mogelijk. Leg het aas bij voorkeur tijdens het invriezen niet op elkaar, maar naast elkaar. Het is vanzelfsprekend dat we op de visdag alle moeite doen om ons vers aas in goede toestand te behouden. Dit draagt echter ook bij tot de eindkwaliteit als we het overschot van het aas van een visdag willen invriezen. Probeer ook alles in zo klein mogelijke verpakkingen in te vriezen. Dit bevriest sneller, maar zorgt er ook voor dat we een veel kleinere hoeveelheid uit de voorraad kunnen nemen als we gaan vissen.

Makreel

Een vissoort die in de zomer gemakkelijk zelf kunnen vangen en onmiddellijk als aas gebruiken. Hier gaat niets boven. Er zijn echter ook heel wat dagen dat we geen makreel kunnen vangen. Dan zijn we aangeraden op diepvriesmakreel. Na de vangst onmiddellijk op ijs leggen en thuis per stuk in de vriezer stoppen, verpakt in vershoud folie. Hierdoor kan er geen lucht aan het vlees en krijgen we minder snel ‘vriesbrand’. Makreel vries je het beste in met ingewanden. Door de makreel met ingewanden in te vriezen, kunnen we tijdens de visdag zelf de ingewanden gebruiken om vers afgesneden filets of stripjes te marineren en hierdoor extra aantrekkingskracht te geven.

belangrijkste vissoorten: wijting, schar, geep, tarbot, griet, zeebaars, ruwe haai, bot, schol, rode poon, pieterman,...

Haring

Ook haring kunnen we in het voorjaar goed vangen en hiervan een voorraadje aanleggen. Als aas blijkt dit zelfs beter dan makreel op bepaalde momenten. Het is echter een iets zachter aas, zeker na invriezen. Hierdoor moeten we er zeker zorg dragen dat we zo weinig mogelijk aan kwaliteit verliezen. Ook hier geld, onmiddellijk op ijs na vangst, in zijn geheel per stuk invriezen. 

belangrijkste vissoorten: schar, wijting, schol, makreel, horsmakreel, geep

Zandspiering

Dit is al iets moeilijker om zelf te vangen. Hierdoor zijn we vooral op diepvriestoevoer. Vooral in Engeland zijn deze te vinden. Sommige handelaars in onze Lage Landen hebben ze ook op stok. Belangrijke factor om te kunnen zien of de kwaliteit goed is, is de kleur rond de ogen en kieuwen. Roodheid hier rond duid op mindere kwaliteit. Een goede test is om na het ontdooien rond te plooien. De slechte kwaliteit zal dan barsten rond de buikstreek.

belangrijkste vissoorten: zeebaars, schol, wijting, bot, gul, ponen, hondshaai, toonhaai, geep, ....

Inktvis


Bij ons niet te vangen en dus om een voorraad aan te leggen moet je bij de vishandel terecht. Koop altijd vers en vries volledig in. De kleinere kunnen we in hun geheel gebruiken, de grotere gaan we op de dag zelf tot kleinere stripjes versnijden. Als we hiermee gericht op kleinere soorten gaan vissen, helpt het om de inktvis te pletten.  Hierdoor word het vlees zachter, zo verhoogd de kans dat de haak zich goed zet. Tevens verspreid het aas zijn geur zo sneller.

belangrijkste vissoorten: wijting, schar, schol, kabeljauw, toonhaai, zeebaars, rog, makreel, horsmakreel, ...

Zeepieren

Om in te kunnen vriezen, moeten we de zeepieren eerst zouten. Hier zijn twee manieren voor. De eerste manier is de gemakkelijkste. We nemen drie hoeveelheden zeepieren, even afspoelen onder de kraan om de turf eraf te halen, laten uitlekken en samen met één deel zout in een bakje doen. Even schudden, nog een handjevol zout erover strooien en dan in de diepvriezer zetten. Als we dit nu gaan gebruiken op de visdag, dan krijgen we taaie, pieren, die toch kneedbaar zijn en goed op de haak te zetten zijn. Voordeel van deze methode is dat alle sappen van de zeepieren behouden blijven en dus ook een heel goed geurspoor afgeven. De tweede manier duurt iets langer, maar hierdoor kun je ze zelfs meerdere weken in de koelkast bijhouden. De zeepieren een sneetje geven achter de kop, uitstrijken en dan op een krant leggen om nog verder leeg te lopen. Na een uurtje, leggen we ze in laagjes op krantenpapier in een bakje. We strooien er een fijn laagje zout over en zetten ze zo weg.

belangrijkste vissoorten: schar, wijting, bot

Tappen



Aan de Belgische Kust is dit een aas dat heel veel gebruikt wordt. Hier zijn ze dan ook goed verkrijgbaar en is ook altijd diepgevroren voorhanden. Zelf kunnen we het overschot van ons vers aas op het einde van de dag invriezen. Veel mensen vriezen ze in de oorspronkelijke pakketjes van tien in. Dit werkt perfect. Lichtjes inzouten zorgt voor een steviger aas na ontdooien.

belangrijkste vissoorten: schar, wijting, bot, tong, steenbolk

Tafelmesheft

Tijdens de laatste tiental jaren gemakkelijk verkrijgbaar en niet duur in aankoop. Vers, een heel goed en taai aas. Deze taaiheid is echter ver zoek als we het ingevroren hebben met schelp. Tip hiervoor is, het vlees uit de schelp te halen en een beetje zout erover strooien. Deze dan in vers houd folie rollen en per rolletje van tien  invriezen.

belangrijkste vissoorten: platvissoorten, kabeljauw, zeebaars, wijting, steenbolk, ....

Mosselen


Niet goed om in te vriezen als ze rauw zijn. Echter als ze licht gekookt zijn, krijgen we een steviger aas, en dit is wel geschikt om in te vriezen.

belangrijkste vissoorten: schol, bot, gul, wijting, paling, ....

Krabben en heremietkreeften

Eigenlijk nergens te koop en je zult ze dus zelf moeten gaan zoeken. Vers, een aas dat zijn weerga niet kent, maar ook diepgevroren een heel goed aas. Het is echter heel belangrijk dat we, als we ze invriezen, de longen eruit halen, ze volledig pellen en ook weer per stuk in vers-houd folie inpakken. Ook de pootjes zijn goed te gebruiken om af te tippen.

belangrijkste vissoorten: bot, paling, zeebaars, gul, toonhaai, ...

Kokkels

Vrij gemakkelijk te verkrijgen bij de vishandel. Even onderdompelen in kokend water en het vlees uit de schelp halen. Hierna kunnen we het vlees in kleine porties invriezen. Redelijk taai en ideaal om af te tippen. Soms een echte killer voor platvis. Ook diepvries te verkrijgen.

belangrijkste vissoorten: bot, schol, schar, wijting, steenbolk, ...

Garnalen en steurkrab


Niet ongekookt te verkrijgen en hiervoor zijn we dus weer aangezien op zelf vangen. Gemakkelijk met een kruisnet met wat visafval op te vangen. De vers gevangen garnaal en steur thuis in dunnen laagjes invriezen en op die manier heb je steeds een voorraadje. Als je geen felle worpen moet doen, dan kun je ze gewoon vissen zoals je met een levende garnaal zou doen. De haak doorprikken in het derde segment of in zijn geheel op de haak rijgen. Een niet te onderschatten aas.

belangrijkste vissoorten: paling, bot, wijting, toonhaai, zeebaars, wijting, gul, schar, steenbolk, ...

Varkenshart

Uitstekend aas voor de geep. Is enorm taai, geeft een beetje een fluoride achtig spoortje in het water. Te koop bij de slager en perfect op voorhand te snijden en in te vriezen in kleine porties. Zo een 4 á 5 centimeter lang in dunne reepjes snijden en je hebt een slank aasje.

belangrijkste vissoorten: geep, makreel

Zalm

Ook dit is uitstekend aas voor de geep. Dit is eveneens heel taai. Te koop bij de visboer en perfect op voorhand te snijden en in te vriezen in kleine porties. Ook hier moet je ervoor zorgen dat het een dun, slank aasje wordt.

belangrijkste vissoorten: geep, makreel, horsmakreel


Wat kunnen we nu verwachten van diepvriesaas?

Als we gaan vergelijken tussen vers aas en diepvriesaas, komen we in de meeste gevallen uit op winst voor het verse aas. Dit spreekt voor zich, echter er zijn gevallen waarin we met diepvriesaas echt wel in het voordeel zijn. Iedereen kent wel de befaamde voorkeur van schar voor ‘stinkaas’. Die voorkeur heeft dit kleine platvisje echter ook voor diepgevroren zeepieren. Eveneens, diepvriestappen zijn soms stukken beter dan de verse variant. Tafelmesheft en kokkels zijn dan weer aassoorten die vooral na stormen in grote hoeveelheden op de zeebodem rond dwarrelen, en meestal niet in al te verse toestand. De vis weet dit en aast hier dan ook heel heftig op. Uiteraard zijn we hier ook in het voordeel met ons minder vers aasje.
Langs de andere kant is het hebben van diepvriesaas een heel goede manier om nooit een mooie visdag verloren te laten gaan, als je geen vers aas meer kan kopen. 
Als laatste nog een uiterst belangrijke tip. Behandel je aas zoals je je eigen voedsel zou behandelen. Dus als de staat van het aas enigszins bedenkelijk is, weg ermee en niet meer gebruiken.

Wil je graag één van bovenstaande aassoorten bestellen, klik dan hier. We hebben de meeste aassoorten het hele jaar op voorraad.

Volgers