Aas, de belangrijkste link tussen ons de
vissen. Er zijn al heel wat visdagen misgelopen door het gebruik van verkeerd
aas of het gebrek eraan. Als er schaarste is aan aas, zullen we moeten
terugvallen op alternatieven. Welke alternatieven zijn er zoal voorhanden en
hoe zorgen we ervoor dat we hiermee in optimale conditie aan de waterkant
komen.
Kopen
of zelf een voorraad aanleggen?
De kwaliteit van ingevroren aas wordt bepaald
door de manier van invriezen. Hoe sneller het aas is ingevroren na vangst, hoe
beter de kwaliteit ervan. Het diepgevroren aas dat voorverpakt is (makreel,
tappen, krab, ….) heeft altijd een hele goede kwaliteit. Het is meestal direct
na vangst al behandeld en ingevroren. Deze kwaliteit kunnen wij thuis nooit
evenaren, maar door wat simpele trucjes kunnen we het wel benaderen.
Vries altijd kleine porties aas in, hierdoor
zullen ze sneller bevroren zijn. Onthoud goed dat ook tijdens het invriezen de
kwaliteit van het aas achteruitgaat. Dus houd deze tijd zo kort mogelijk. Leg
het aas bij voorkeur tijdens het invriezen niet op elkaar, maar naast elkaar.
Het is vanzelfsprekend dat we op de visdag alle moeite doen om ons vers aas in
goede toestand te behouden. Dit draagt echter ook bij tot de eindkwaliteit als
we het overschot van het aas van een visdag willen invriezen. Probeer ook alles
in zo klein mogelijke verpakkingen in te vriezen. Dit bevriest sneller, maar
zorgt er ook voor dat we een veel kleinere hoeveelheid uit de voorraad kunnen
nemen als we gaan vissen.
Makreel
Een vissoort die in de zomer gemakkelijk zelf
kunnen vangen en onmiddellijk als aas gebruiken. Hier gaat niets boven. Er zijn
echter ook heel wat dagen dat we geen makreel kunnen vangen. Dan zijn we
aangeraden op diepvriesmakreel. Na de vangst onmiddellijk op ijs leggen en
thuis per stuk in de vriezer stoppen, verpakt in vershoud folie. Hierdoor kan
er geen lucht aan het vlees en krijgen we minder snel ‘vriesbrand’. Makreel
vries je het beste in met ingewanden. Door de makreel met ingewanden in te vriezen,
kunnen we tijdens de visdag zelf de ingewanden gebruiken om vers afgesneden
filets of stripjes te marineren en hierdoor extra aantrekkingskracht te geven.
belangrijkste vissoorten: wijting, schar, geep, tarbot, griet, zeebaars, ruwe haai, bot, schol, rode poon, pieterman,...
Haring
Ook haring kunnen we in het voorjaar goed
vangen en hiervan een voorraadje aanleggen. Als aas blijkt dit zelfs beter dan
makreel op bepaalde momenten. Het is echter een iets zachter aas, zeker na
invriezen. Hierdoor moeten we er zeker zorg dragen dat we zo weinig mogelijk
aan kwaliteit verliezen. Ook hier geld, onmiddellijk op ijs na vangst, in zijn geheel
per stuk invriezen.
belangrijkste vissoorten: schar, wijting, schol, makreel, horsmakreel, geep
Zandspiering
Dit is al iets moeilijker om zelf te vangen.
Hierdoor zijn we vooral op diepvriestoevoer. Vooral in Engeland zijn deze te
vinden. Sommige handelaars in onze Lage Landen hebben ze ook op stok.
Belangrijke factor om te kunnen zien of de kwaliteit goed is, is de kleur rond
de ogen en kieuwen. Roodheid hier rond duid op mindere kwaliteit. Een goede
test is om na het ontdooien rond te plooien. De slechte kwaliteit zal dan
barsten rond de buikstreek.
belangrijkste vissoorten: zeebaars, schol, wijting, bot, gul, ponen, hondshaai, toonhaai, geep, ....
Inktvis
Bij ons niet te vangen en dus om een voorraad
aan te leggen moet je bij de vishandel terecht. Koop altijd vers en vries
volledig in. De kleinere kunnen we in hun geheel gebruiken, de grotere gaan we
op de dag zelf tot kleinere stripjes versnijden. Als we hiermee gericht op
kleinere soorten gaan vissen, helpt het om de inktvis te pletten. Hierdoor word het vlees zachter, zo verhoogd de
kans dat de haak zich goed zet. Tevens verspreid het aas zijn geur zo sneller.
belangrijkste vissoorten: wijting, schar, schol, kabeljauw, toonhaai, zeebaars, rog, makreel, horsmakreel, ...
Zeepieren
Om in te kunnen vriezen, moeten we de
zeepieren eerst zouten. Hier zijn twee manieren voor. De eerste manier is de
gemakkelijkste. We nemen drie hoeveelheden zeepieren, even afspoelen onder de
kraan om de turf eraf te halen, laten uitlekken en samen met één deel zout in
een bakje doen. Even schudden, nog een handjevol zout erover strooien en dan in
de diepvriezer zetten. Als we dit nu gaan gebruiken op de visdag, dan krijgen
we taaie, pieren, die toch kneedbaar zijn en goed op de haak te zetten zijn.
Voordeel van deze methode is dat alle sappen van de zeepieren behouden blijven
en dus ook een heel goed geurspoor afgeven. De tweede manier duurt iets langer,
maar hierdoor kun je ze zelfs meerdere weken in de koelkast bijhouden. De
zeepieren een sneetje geven achter de kop, uitstrijken en dan op een krant
leggen om nog verder leeg te lopen. Na een uurtje, leggen we ze in laagjes op
krantenpapier in een bakje. We strooien er een fijn laagje zout over en zetten
ze zo weg.
belangrijkste vissoorten: schar, wijting, bot
Tappen
Aan de Belgische Kust is dit een aas dat heel
veel gebruikt wordt. Hier zijn ze dan ook goed verkrijgbaar en is ook altijd diepgevroren voorhanden. Zelf kunnen we het overschot van ons vers aas op het
einde van de dag invriezen. Veel mensen vriezen ze in de oorspronkelijke
pakketjes van tien in. Dit werkt perfect. Lichtjes inzouten zorgt voor een
steviger aas na ontdooien.
belangrijkste vissoorten: schar, wijting, bot, tong, steenbolk
Tafelmesheft
Tijdens de laatste tiental jaren gemakkelijk
verkrijgbaar en niet duur in aankoop. Vers, een heel goed en taai aas. Deze
taaiheid is echter ver zoek als we het ingevroren hebben met schelp. Tip
hiervoor is, het vlees uit de schelp te halen en een beetje zout erover
strooien. Deze dan in vers houd folie rollen en per rolletje van tien invriezen.
belangrijkste vissoorten: platvissoorten, kabeljauw, zeebaars, wijting, steenbolk, ....
Mosselen
Niet goed om in te vriezen als ze rauw zijn.
Echter als ze licht gekookt zijn, krijgen we een steviger aas, en dit is wel
geschikt om in te vriezen.
belangrijkste vissoorten: schol, bot, gul, wijting, paling, ....
Krabben en heremietkreeften
Eigenlijk nergens te koop en je zult ze dus
zelf moeten gaan zoeken. Vers, een aas dat zijn weerga niet kent, maar ook
diepgevroren een heel goed aas. Het is echter heel belangrijk dat we, als we ze
invriezen, de longen eruit halen, ze volledig pellen en ook weer per stuk in
vers-houd folie inpakken. Ook de pootjes zijn goed te gebruiken om af te
tippen.
belangrijkste vissoorten: bot, paling, zeebaars, gul, toonhaai, ...
Kokkels
Vrij gemakkelijk te verkrijgen bij de
vishandel. Even onderdompelen in kokend water en het vlees uit de schelp halen.
Hierna kunnen we het vlees in kleine porties invriezen. Redelijk taai en ideaal
om af te tippen. Soms een echte killer voor platvis. Ook diepvries te
verkrijgen.
belangrijkste vissoorten: bot, schol, schar, wijting, steenbolk, ...
Garnalen en steurkrab
Niet ongekookt te verkrijgen en hiervoor zijn
we dus weer aangezien op zelf vangen. Gemakkelijk met een kruisnet met wat
visafval op te vangen. De vers gevangen garnaal en steur thuis in dunnen
laagjes invriezen en op die manier heb je steeds een voorraadje. Als je geen
felle worpen moet doen, dan kun je ze gewoon vissen zoals je met een levende
garnaal zou doen. De haak doorprikken in het derde segment of in zijn geheel op
de haak rijgen. Een niet te onderschatten aas.
belangrijkste vissoorten: paling, bot, wijting, toonhaai, zeebaars, wijting, gul, schar, steenbolk, ...
Varkenshart
Uitstekend aas voor de geep. Is enorm taai,
geeft een beetje een fluoride achtig spoortje in het water. Te koop bij de
slager en perfect op voorhand te snijden en in te vriezen in kleine porties. Zo
een 4 á 5 centimeter
lang in dunne reepjes snijden en je hebt een slank aasje.
belangrijkste vissoorten: geep, makreel
Zalm
Ook dit is uitstekend aas voor de geep. Dit is
eveneens heel taai. Te koop bij de visboer en perfect op voorhand te snijden en
in te vriezen in kleine porties. Ook hier moet je ervoor zorgen dat het een
dun, slank aasje wordt.
belangrijkste vissoorten: geep, makreel, horsmakreel
Wat
kunnen we nu verwachten van diepvriesaas?
Als we gaan vergelijken tussen vers aas en
diepvriesaas, komen we in de meeste gevallen uit op winst voor het verse aas.
Dit spreekt voor zich, echter er zijn gevallen waarin we met diepvriesaas echt
wel in het voordeel zijn. Iedereen kent wel de befaamde voorkeur van schar voor
‘stinkaas’. Die voorkeur heeft dit kleine platvisje echter ook voor
diepgevroren zeepieren. Eveneens, diepvriestappen zijn soms stukken beter dan
de verse variant. Tafelmesheft en kokkels zijn dan weer aassoorten die vooral
na stormen in grote hoeveelheden op de zeebodem rond dwarrelen, en meestal niet in al te verse toestand. De vis weet dit en aast hier dan ook heel heftig op.
Uiteraard zijn we hier ook in het voordeel met ons minder vers aasje.
Langs de andere kant is het hebben van
diepvriesaas een heel goede manier om nooit een mooie visdag verloren te laten
gaan, als je geen vers aas meer kan kopen.
Als laatste nog een uiterst belangrijke tip. Behandel je aas zoals je je eigen voedsel zou behandelen. Dus als de staat van het aas enigszins bedenkelijk is, weg ermee en niet meer gebruiken.
Als laatste nog een uiterst belangrijke tip. Behandel je aas zoals je je eigen voedsel zou behandelen. Dus als de staat van het aas enigszins bedenkelijk is, weg ermee en niet meer gebruiken.