Over ons

De Kleine Bootvisser is bezeten van alles wat met boten, de zee en vissen te maken heeft. Met dit blog willen we andere vissers, beginnend en ervaren, informeren over de visserij en de visserij in het algemeen promoten. Wij vissen op de Oosterschelde, de Grevelingen, de Westerschelde, de Noordzee en in het buitenland. Wij willen beginnende vissers en leden helpen en gidsen tijdens het uitoefenen van hun hobby en geven zoveel mogelijk informatie. Samen schrijven we ook boeken en artikels over de visserij. Verdere info kun je vinden op ons blog. Veel leesplezier. Als je dat wenst, ontvang je na bestelling een boek en/of stekkenkaart naar keuze. Heb je vragen over hengelsport geef ons een berichtje op "dekleinebootvisser@gmail.com" voor meer info.

Zeebaars vanuit de boot met natuurlijk aas onder de kant


Net buiten het bereik van de kantvissers die zeebaars belagen, liggen heel wat potentiële stekken waar enorme mogelijkheden liggen voor de kleine bootvisser. Zo ongeveer 100 tot 300 meter uit de kant zit je perfect. Er wordt in dit gebied soms wel illegaal gevist, maar over het algemeen blijft deze zone redelijk 'onbevist'. Hier kunnen wij als bootvisser de zeebaars belagen en profiteren van het feit dat de zeebaars zich hier relatief  'veilig' voelt.
De absolute rover uit onze kustwateren
Welke stranden en/of kustzones zijn nu interessant voor ons? Zoek vooral stekken die in de buurt liggen van gerenommeerde zeebaars stekken. De zeebaarzen die deze kantstekken bezoeken om hun maaltje bij elkaar te jagen, zullen dus zeker ook langs ons langs komen op hun heen- en terugtocht naar de jachtgronden. Met de vloed trekken ze de aasvissen achterna op het ondiepe en in de branding. Op een bepaald moment verlaten de de baarzen de stranden dan terug om in iets dieper water af te wachten tot het volgende gunstige tij om te jagen. Vooral de periode rond springtij kan hiervoor heel goed zijn.
Met vloed ankeren we op een iets ondiepere stek, boven het talud, waar we de zeebaarzen kunnen verwachten, 3 a 4 meter met hoogwater is ideaal. Met de vloed en het stijgende water komen aasvissen en krabben tevoorschijn om op deze ondiepe plaatsen te foerageren. Zaak is het nu om bij het begin van het opkomende water al op anker te liggen. Het aas in het water en zo wachten we rustig op de dingen die gaan komen. Op dit ondiepe water is het heel belangrijk om uiterst stil te zijn. Het minste geluid zal zeker de zeebaars verstoren, maar ook de aasvissen zullen op zoek gaan naar beschutte plaatsen. Zo wordt dit gebied plotsklaps ook niet meer interessant voor onze jagers en zullen ze verder trekken tot ze een nieuw tafeltje dekje vinden. Weg kansen dus!!
Zeebaars is zeker niet altijd mooi-weer visserij
De stekken die met eb het meest interessant zijn, zijn deze die net voorbij het eerste talud naar dieper water liggen. Reken hier op een 6 a 7 meter met hoogwater diepte als ideale diepte. Hier komen de zeebaarzen wachten tot de aasvissen samen met het wegtrekkende water meekomen. Liggen er wrakjes in deze zone, dan zijn dat altijd hotspots waar de zeebaarzen komen rusten of langskomen om te jagen. Van hun rustplaatsen zullen de zeebaarzen hun jachten dan meestal opnieuw aanvangen met een nieuwe vloed. Het leuke aan deze visserij is dat je, als bijvangst, af en toe een toonhaai of een pijlstaartrog vangt.
leuke bijvangst

Het topaas is natuurlijk zachte krab, zeker in het begin van juli en het einde van augustus. In deze periode is de zeebaars door dit aas geobsedeerd. Tijdens de rest van het seizoen is het aangewezen aas: grote steekzagers, tafelmesheften, zandspiering en inktvis. Steekzagers en intkvis zijn goed als het water wat troebeler is. De tafelmesheft is vooral na een zware storm een goede keuze en als je kristalhelder water hebt, kies dan voor zandspiering of steekzagers als aas.
Bij groter aas is een pennelrig beter
Aangezien we in ondiep water vissen, kunnen we ons materiaal hiervoor aanpassen. Meestal voldoet 100 tot 150 gram ankerlood perfect. Een hengel die dat gewicht kan wegzetten met hierop een molen in de 6000 serie is ideaal. Hierop zetten we 35/00 nylon waarvoor wij Tubertini Ski-blue gebruiken.

Aberdeen model
Krab-haak



Het aas bieden we steevast aan op wapperlijnen in Fluorocarbon 40/00 die we, naarmate het water troebel of helder is, korter (1 meter) of langer (tot 2 meter) maken. Sterke, dunstelige haken voor zagers, inktvis en zandspiering zoals bv. Cox n Rawle SCR26 (Aberdeen) en de Cox n Rawle SCR24 (crabhook) die een korte steel heeft. Verder hebben we een hoekafhouder, een tonwartel en een kraaltje nodig.







Hieronder enkele potentiële gebieden waar we zeker zeebaars kunnen aantreffen.


Zoutelande

Domburg

Westenschouwen


Neeltje Jans

Westkapelle

Zoutelande


Succes
Nico


Volgers