Over ons

De Kleine Bootvisser is bezeten van alles wat met boten, de zee en vissen te maken heeft. Met dit blog willen we andere vissers, beginnend en ervaren, informeren over de visserij en de visserij in het algemeen promoten. Wij vissen op de Oosterschelde, de Grevelingen, de Westerschelde, de Noordzee en in het buitenland. Wij willen beginnende vissers en leden helpen en gidsen tijdens het uitoefenen van hun hobby en geven zoveel mogelijk informatie. Samen schrijven we ook boeken en artikels over de visserij. Verdere info kun je vinden op ons blog. Veel leesplezier. Als je dat wenst, ontvang je na bestelling een boek en/of stekkenkaart naar keuze. Heb je vragen over hengelsport geef ons een berichtje op "dekleinebootvisser@gmail.com" voor meer info.

Schar


Een vissoort die alom tegenwoordig is en waarschijnlijk het meest gevangen wordt voor de Belgische kust, zeker de laatste jaren, is de schar. 
De schar is een platvis die zo een 40 cm lang kan worden, maar de gemiddelde lengte ligt zo rond de 27 cm. De minimummaat is 23 cm. Maximaal gewicht is ongeveer 1 kilo. Gemiddeld wegen ze echter zo 150 a 250 gram. Hij is snel te herkennen. Als je over de bovenkant wrijft is deze ruw van de staart naar de kop en andersom is hij zacht. Meestal heeft de schar een bruingroene kleur, met soms enkele gele vlekken aan de bovenzijde en een witte onderkant. Deze platvis is te vinden op een zanderige bodem tussen 10 en 30 meter. Hij voedt zich vooral met  kleine schaaldieren en wormen. Tegenwoordig kun je in elk seizoen wel schar vangen aan onze kust, maar de uitgesproken maanden zijn april, mei en juni. Dan lijkt de bodem soms wel drie dik bezaait met schar en is het echt hard werken geblazen als je aan het vissen bent. Tijdens de wedstrijden van het VVBZ, die voor de kust worden gevist, komen vangsten van 100 stuks met één hengel op een visdag regelmatig voor. 
Te gebruiken materiaal is een lichte uptide hengel of seaquiver naargelang de stroming. Als hoofdlijn op de molen kun je kiezen voor dyneema of nylon. Tijdens de volle stroming is dyneema een goede keuze, omdat je dan met minder lood en dus lichter kunt vissen. Bij het vallen van de stroming en tijdens de kentering, kan het gebruik van nylon als hoofdlijn ervoor zorgen dat de onderlijn toch tegen de bodem gedrukt wordt. Hierdoor komt je onderlijn sneller tegen de bodem, waardoor het aas sneller in de ‘feeding zone’ zal komen.

Schar is eigenlijk een gemakkelijk vangbare vissoort voor iedereen, en dit is dankzij zijn massale aanwezigheid op bepaalde momenten en stekken. De meest gangbare onderlijn om schar te vangen is een klassieke onderlijn voorzien van fijn stalen afhoudertjes van 15 tot 18 cm, die niet te ver uit elkaar staan, voorzien van een haakje maat vier tot één. Bij minder stroming geven de kunststoffen afhouders soms iets betere vangsten. Goede haaksoort is de Kamasan B940 of de Mustad BLN 32813. Haaklijntjes met een trekkracht rond de vijf a zes kilo volstaan. Het helpt heel vaak om een verzwaarde onderlijn te gebruiken. Dit is een onderlijn waar er verzwaring is voorzien aan de afhouders. Een olijfloodje van 5 tot 10 gram aan elke afhouder vastzetten zoals op de afbeelding hieronder. Door deze manier van aasaanbieding wordt het aas tegen de bodem aangeboden, waar de schar vooral zijn voedsel zoekt. Door het gebruik van een verzwaarde onderlijn ligt je aas ook heel stil tegen de bodem. Als je geen onderlijnen bij hebt met vaste loodjes, kun je ook een Catherine-loodje van ca 30 gram plaatsen boven de onderlijn. Voordeel hiervan is dat je snel kunt wisselen tussen een verzwaarde en niet verzwaarde onderlijn. Ook het gebruik van gele pareltjes op de haaklijn kan een extra aantrekkingskracht hebben op schar.
Begin te vissen met haken met en zonder parels en vergelijk de vangsten, zo vind je al snel een patroon en kun je de andere haaklijntjes hieraan aanpassen.

Aangewezen aassoorten zijn vooral Franse tappen, vers en diepgevroren, zeepieren, vers en gezouten, zagers (deze mogen gerust al enkele dagen oud zijn), tafelmesheft, stripjes haring en makreel. Nu denk je vooral dat de schar één van de vissoorten is die je vangt op eender welk aas. Niets is minder waar. Ze hebben soms echt de voorkeur voor één bepaalde aassoort. Met haring en makreelstripjes kun je soms heel selectief vissen en enkel de grotere exemplaren vangen.


De schar is niet de meest tot de verbeelding sprekende vissoort waar je een geweldige dril aan beleeft. Echter de felle aanbeten en soms fantastische vangsten maken deze kleinere platvissoort tot één van mijn persoonlijke favorieten voor onze Belgische kust.



Volgers