Over ons

De Kleine Bootvisser is bezeten van alles wat met boten, de zee en vissen te maken heeft. Met dit blog willen we andere vissers, beginnend en ervaren, informeren over de visserij en de visserij in het algemeen promoten. Wij vissen op de Oosterschelde, de Grevelingen, de Westerschelde, de Noordzee en in het buitenland. Wij willen beginnende vissers en leden helpen en gidsen tijdens het uitoefenen van hun hobby en geven zoveel mogelijk informatie. Samen schrijven we ook boeken en artikels over de visserij. Verdere info kun je vinden op ons blog. Veel leesplezier. Als je dat wenst, ontvang je na bestelling een boek en/of stekkenkaart naar keuze. Heb je vragen over hengelsport geef ons een berichtje op "dekleinebootvisser@gmail.com" voor meer info.

Een avondje op wetenschappelijk onderzoek uit.


Een avondje op wetenschappelijk onderzoek uit.

Naar aanleiding van een artikel dat verscheen in Zeehengelsport over kantstekken op het Belgische deel van de Westerschelde, zeg maar tussen Antwerpen en de grens met Nederland, kwam ik in contact met Mark Staut. Hij stuurde me een mail waarin hij het volledig met me eens is dat de visserij op dit deel van de Westerschelde zwaar onderschat is. Er is immers een enorme soortenrijkdom in dit stukje water. En de laatste jaren is hier alleen maar verbetering in te merken. Iemand als Mark kan dit perfect weten, want hij is vrijwilliger voor INBO. Op hun site: http://www.inbo.be/content/homepage_nl.asp vind je allerlei rapporten met de resultaten van de onderzoeken, die ze in de loop der jaren publiceerden.
Mark vist eens per maand met een dubbele schietfuik van INBO en noteert dan precies naar soort en lengte wat er allemaal in de fuik zit.  
Mijn vraag om dat eens een keertje van dichtbij te mogen meemaken, vond Mark een geweldig idee. Half juni mailde Mark me dat hij een fuik had uitgezet. De fuik blijft 24 uur liggen en wordt daarna gelicht. Dit gebeurt zo om een vaste basis te hebben voor de statistieken. De volgende avond troffen we elkaar dus aan de Westerscheldeoever ongeveer ter hoogte van de Kallosluis rond laag water.
Toen we arriveerden, was het water al ver genoeg weggetrokken om de fuik te lichten. Terwijl Mark de fuik uit het water haalde bleef ik even genieten van de drukke scheepvaart die over de Westerschelde naar heinde en ver aankomt en vertrekt. De schepen komen hier op ongeveer 80 meter uit de kant voorbij. De vaargeul ligt hier dus vlakbij. De inhoud van de fuiken wordt eerst in een bak met zeewater gezet. Hierna worden de vissen geteld, gemeten en terug in de Schelde gezet. We merkten onmiddellijk dat in de vloedfuik veel minder vis zat dan in de ebfuik.  Ik concludeerde hieruit dat er meer activiteit moest geweest zijn tijdens het afgaand water. Misschien kwam dit doordat het 's nachts rond de 4 graden geweest was, redelijk koud dus. Hierdoor kan het voorkomen dat de vis minder op het koude gedeelte van de plaat trekt.
Het meten en noteren ging met zijn drieën heel vlot. Normaal doet Mark dit alleen en het afwisselend meten en opschrijven is heel tijdrovend. Hij heeft er standaard formulieren voor waar alle voorkomende vissoorten op vermeld staan en in verschillende kolommen kun je dan de aantallen zetten. De mooiste vis die bij de vangst van vandaag zat was een paling van ca 50 cm. 
Deze zwaar overbeviste soort zit wel regelmatig in de fuiken, maar niet meer in de aantallen van vroeger. De twee meest voorkomende vissoorten die avond waren bot en brakwatergrondel. Tussen de botten waren enkele mooie exemplaren waar wij als sportvisser heel blij mee zouden zijn. Een verrassing voor veel vissers is het voorkomen van tong in dit gedeelte van de Schelde. Ook vandaag zat er een tong in de fuik, net niet maats. Er komt ook veel kleine tong in de fuiken voor, vooral in het voorjaar. De tong trekt de Schelde dan ook op om te paaien. Er zit dus enorm veel tong tot 20 cm in de Westerschelde.
Ook bot van deze lengte komt hier veel voor. Vooral de maanden september tot de eerste vrieskou merkt Mark een piek in de bot- en tongvangst. Vandaag zaten er ook heel wat spieringetjes in de fuik, die zijn hier geboren en blijven hangen tot ze groter zijn. Hierna trekken ze terug naar zee. Het driedoornig stekelbaarsje komt hier ook voor en die twee laatste duiden toch echt wel op een verbeterde waterkwaliteit van de Schelde.  Er zat ook al eens een zeenaald in de fuik en ook dit is een speciale vangst. 
Andere speciale vangsten die soms voorkomen zijn onder andere slakdolf, zwartbekgrondel, snoekbaars, baars, blankvoorn, steenbolk, …Vanavond zaten de volgende vissoorten in de fuik: bot, brakwatergrondel, driedoornige stekelbaars, paling, spiering, tong, strandkrab, steurgarnaal. Ook haring en diklipharder komen regelmatig voor in de fuiken.
Als je trouwens de jaarverslagen van INBO gaat nalezen van de laatste jaren merk je echt wel dat de verbetering zich ook vertaald in de vangsten van de fuiken van de vrijwilligers. Ook de sportvisser geniet hiervan mee natuurlijk. De vissoort waar we hier allemaal nog op wachten is fint. Deze soort trekt al veel jaren veelvuldig het Europoortgebied binnen en kan daar succesvol bevist worden. Hopelijk zet de trend in de verbetering van de waterkwaliteit zich voort en kunnen we binnen enkele jaren ook in België deze leuke sportvis belagen. Ze worden al gevangen tot ter hoogte van Walsoorden, Nederland.  
Hieronder een fotoverslag van het avondje.
de stek
bij eb kunnen de fuiken gelicht worden
de vangst in een grote bak
mooie bot
driedoornig stekelbaarsje  
mooie tong
alles word nagemeten....
en genoteerd
kleine spiering
de grootste bot
halve meter aal
de eindstand
dubbele schietfuik

Volgers