Over ons

De Kleine Bootvisser is bezeten van alles wat met boten, de zee en vissen te maken heeft. Met dit blog willen we andere vissers, beginnend en ervaren, informeren over de visserij en de visserij in het algemeen promoten. Wij vissen op de Oosterschelde, de Grevelingen, de Westerschelde, de Noordzee en in het buitenland. Wij willen beginnende vissers en leden helpen en gidsen tijdens het uitoefenen van hun hobby en geven zoveel mogelijk informatie. Samen schrijven we ook boeken en artikels over de visserij. Verdere info kun je vinden op ons blog. Veel leesplezier. Als je dat wenst, ontvang je na bestelling een boek en/of stekkenkaart naar keuze. Heb je vragen over hengelsport geef ons een berichtje op "dekleinebootvisser@gmail.com" voor meer info.

zondag 28 juli 2013

Zomerse nacht voor Domburg....

Vangstbericht van 26 juli 2013

Hey allemaal

Al drie weken is het mooi zomerweer. De tong komt nu heel dicht onder de kust en is goed te vangen op ondiep water. Vorige week zijn we dan ook een eerste keer op de tong geweest. Er was veel onweersneiging  en na het bestuderen van de weerberichten besloten we dat het allemaal wel ging meevallen. Rond 2000 u voeren we de haven van Neeltje Jans uit en gingen de ondergaande zon tegemoet.
Wat zal de nacht ons brengen?
Niet zomaar elke stek is goed, je moet altijd op zoek naar taludjes, hierachter ligt en aast de tong in de iets zachtere bodem van de slijpgeul van het talud. Na bijna een uurtje varen komen we op de stek aan en de ebstroom is net beginnen lopen. We zoeken een van de talloze taluds in deze omgeving op en ankeren er precies tegenaan. Het talud loopt op van 10 naar 6 meter. Op die wijze hebben we zowel diep als ondiep water binnen werpbereik.
stek 1


We hebben enkel zagertjes als aas bij ons, één van de beste aassoorten voor de tong, zeker op deze stek. We opteren beide voor verzwaarde onderlijnen, Nico met staal en Wim met plastiek afhouders. Scherpe haakjes maat  4, niet voorzien van pareltjes zouden moeten voldoen.


zagertjes op een haakje vier, ideaal voor tong

Onze eerste stek kiezen we iets dieper, omdat het nog licht is. Aangezien de vloed overdag viel (HW rond 1700 u)  denken we dat de tong niet het ondiepe water is opgetrokken en nog in de diepere geultjes verspreid ligt en van daaruit zal beginnen azen.
Na een half uurtje krijgen we de eerste beet en vangen dan ook de eerste tong, en opmerkelijk op de hengel die we in dieper water werpen. Vanaf dan krijgen we regelmatig beet en vangen dan ook leuk ons visje. Leuke afwisseling zijn af en toe een botje, een schar, schol en ook een ‘juveniel’ haaitje. 
Schattig he....

De laatste jaren is de toonhaai aan een opmars bezig en blijkbaar paaien ze nu ook al in ons kustwater. Rond 2300 u valt de beet wat weg. Aangezien het nog stroomt lijkt ons dit vreemd en besluiten om ondieper te ankeren. 

Regelmatig echte flappen van tongen


Op 3.5 meter water ankeren we een tweede keer en zitten nu volop in de tong. Het begint stilletjes aan op werken te gelijken en we hebben het dan ook druk. 
Ze bleven komen...


Tot aan de kentering blijft het een gekkenhuis en heel opvallend, we vingen enkel nog maar tong op deze stek.
Rond vier uur valt de stroming weg. Op deze stek keert de stroming echter heel snel, en we liggen dan ook snel weer mooi op stroom. De aanbeten komen niet meer zo snel, maar toch, regelmatig vangen we nog ons visje.


Al snel komt de zon er ook bij en kunnen we met een mooi gevulde emmer terug naar Neeltje Jans varen.

56 maatse tongen met zijn tweeën








Grtz
Nico en Wim



Volgers