Over ons

De Kleine Bootvisser is bezeten van alles wat met boten, de zee en vissen te maken heeft. Met dit blog willen we andere vissers, beginnend en ervaren, informeren over de visserij en de visserij in het algemeen promoten. Wij vissen op de Oosterschelde, de Grevelingen, de Westerschelde, de Noordzee en in het buitenland. Wij willen beginnende vissers en leden helpen en gidsen tijdens het uitoefenen van hun hobby en geven zoveel mogelijk informatie. Samen schrijven we ook boeken en artikels over de visserij. Verdere info kun je vinden op ons blog. Veel leesplezier. Als je dat wenst, ontvang je na bestelling een boek en/of stekkenkaart naar keuze. Heb je vragen over hengelsport geef ons een berichtje op "dekleinebootvisser@gmail.com" voor meer info.

zondag 14 juli 2013

De haaien-aaiers ...


Vangstbericht van zaterdag 13-07-2013

Door vakantie en andere vervelende “niet-vis” argumenten stonden we te popelen om de Noordzee weer eens te ontdekken. Wonderwel ging de noordenwind eens wat liggen en het beloofde een aangenaam zomerweertje te worden met temperaturen van minimum 18 °c.

Na een periode van mooi en stabiel zomerweer warmt onze Noordzee meestal wat op en komen de vissoorten zoals de gladde haai onze voordelta binnengezwommen. Het bodemleven komt op gang en de krabben, schaaldieren, aasvisjes trekken andere soorten aan.
Tijd dus voor een haaiensessie! Dat liet gastvisser "Kevin The sharkslayer” niet liggen en gewapend met verzwaarde bodemlijnen trokken we naar het haaiengebied. Daar waar diepe geulen de Noordzeebodem snijden en een stevige stroming staat kan je deze bodemgrazers tegenkomen. Met hun stevige “kraakbeen-snuit” woelen ze in de bodem en eten zo wormen en schaaldieren. Deze vermalen ze met hun speciale keeltanden of platen. Je moet dus geen schrik hebben voor je vingers! Hun huid bestaat uit kleine schubbetjes die werken als schuurpapier en daarvoor moet je wel oppassen! Als je ze vastneemt kunnen ze je een pijnlijke schuurplek bezorgen. Ik kan er persoonlijk van meespreken. Niet aaien dus!

Lelijke schuurplek door haaienhuid
Drie dagen voor springtij en “hoog water” om 6.00 u ’s morgens. Ideaal om in de voormiddag het afgaande water te bevissen en later op de dag nog een wrakje mee te pakken.

We voeren als een speer naar het gebied ten zuiden van de steenbanken en probeerden onze verzwaarde bodemlijnen uit. We gebruikten wapperlijnen met één afhouder (de zogenaamde mixed bag) en gewone paternosteronderlijnen met drie afhouders. Deze verzwaarden we met loodjes om ze goed tegen de bodem aan te houden. Onze zwaardere metalen afhouders leverden de beste resultaten. Een paternoster onderlijn met drie verzwaarde metalen afhouders was favoriet bij de haaien. Deze lijn kan je kopen bij Hengelsportwinkel Vriends in Achtmaal waar ik er nog snel eentje was gaan halen de dag voordien. Een stevige haak vanaf maat 2 heb je ook zeker nodig.
trotse visser

Hij komt boven, mooi zo'n haai.


trotse visser
 
 
 
 
collega's
 


bekende collega

mooie gevlekte toonhaai of gladde haai



alle haaien gaan terug


De watertemperatuur was 16.2 °c en om 10.00 u vingen we de eerste haai, een gevlekt vrouwtje van ca. 70 cm. Vanaf dan vingen om beurten gevlekte en ongevlekte gladde haaien van 65 tot 85 cm. Tegen de middag hadden we er zo’ n 10 gevangen en besloten we om de school stroomafwaarts te volgen. We ankerden verder stroomafwaarts en vingen er weer twee bij. Bijvangsten waren kleine scharren en kleine wijtingen van “net-niet” maatse lengte.

Wat je allemaal niet bovenhaalt!
Opvallend was de vangst op één van de wapperlijnen, toen die bovenkwam hadden we nog een mooi afgebeten wijtingkop over. Net achter de kiewen was alles mooi afgesneden. Dat kan alleen maar onze vriend de ruwe haai geweest zijn die er met de buit vandoor was. Hij zit er dus wel hoor. 

Afgebeten!


Afgekort door ...?

 
 
 
 
 
Alle haaitjes werden uiteraard weer in goede toestand vrijgelaten en op de terugweg hadden we zin om een wrakje te bevissen. Hopend op een makreel en een gul bonden we de makreellijn met pilker aan en begonnen we aan een driftje over het wrak. We vingen hier nog een maatse gul, een pollak en enkele mooie horsmakrelen. Een fijne afsluiting van een mooie dag in goed gezelschap.

 
pollak op de pilker
verzwaarde onderlijn met drie metalen afhouders

verzwaarde wedstrijdlijn van Hengelsport Vriends
 
Groeten en vang ze.
Wim

Volgers