Over ons

De Kleine Bootvisser is bezeten van alles wat met boten, de zee en vissen te maken heeft. Met dit blog willen we andere vissers, beginnend en ervaren, informeren over de visserij en de visserij in het algemeen promoten. Wij vissen op de Oosterschelde, de Grevelingen, de Westerschelde, de Noordzee en in het buitenland. Wij willen beginnende vissers en leden helpen en gidsen tijdens het uitoefenen van hun hobby en geven zoveel mogelijk informatie. Samen schrijven we ook boeken en artikels over de visserij. Verdere info kun je vinden op ons blog. Veel leesplezier. Als je dat wenst, ontvang je na bestelling een boek en/of stekkenkaart naar keuze. Heb je vragen over hengelsport geef ons een berichtje op "dekleinebootvisser@gmail.com" voor meer info.

zondag 24 juni 2012

Dagje Dover

Hey allemaal

Vorige dinsdag nog eens een dagtrip naar Dover gedaan. Het weer zat voor een keer eens mee. Al bij het uitrijden van de trein in Folkestone scheen de zon . Rond half acht pikte Andy, de schipper,  ons op en vertrokken we richting wrakken. De dagplanning was om eerst enkele wrakken te bevissen met kunstaas zoals redgills, shads en sidewinders tot de stroming zou afnemen.   Hierna op de zandspiering en hiermee later dan terug over de wrakken driften. Tijdens de eerste driften vingen we enkele vissen op kunstaas, alleen gul en een zeebaars.



De zwemactie van de sidewinders beviel me enorm.
toen de stroming eruit ging zijn we aasvissen vaan vangen. Het vangen van de aasvissen ging heel goed. De bedoeling was om veel zandspieringen te vangen. Deze zaten heel ondiep. De truc was om de onderlijn te laten zakken en als ze uit het zicht verdween nog een metertje bijgeven en stilletjes op en neer bewegen. Liet je je haringlijn te diep zakken kwam je eerst makreel tegen en tegen de bodem beten de pietermannetjes gretig op de kleine haakjes. Ook de makrelen werden bijgehouden om als aasvis te fungeren. Na een drie kwartier vertrokken we terug naar  enkele wrakjes. Nu werd er ook weer driftend gevist en de levende zandspieringen werd gretig gepakt. Toch een spannende visserij. De lijnopzet is uiterst simpel. Een hoekafhouder, kraaltje, tonwartel en hieraan een wapperlijn van ca 150 cm, fluorocarbon 40/00 en een enkele haak maat 4/0. De aasvis door de bek op de haak en je kan vissen.

Je moet je lood laten zakken tot tegen de bodem en stilletjes een meter of tien indraaien. Als er een grote rover de aasvis bemerkt, volgt hij de aasvis en plotseling valt hij deze aan. Je voelt dan meer en meer weerstand, maar je moet ten allen tijde wachten met aanslaan. Een moeilijk te onderdrukken reflex. Als de aasvis eenmaal helemaal in de bek van de vis zit, duikt deze als een speer naar beneden en slaat je hengel in één keer dubbel. Machtig mooi is dat, zeker met licht materiaal. Zo vingen we mooie gul en enkele pollakken.




Kort na de middag zijn we gaan driften op de Varne en hier vingen we heel goed gulletjes tot een 50 cm. Onze aangeboden zeepieren voorzien van een stripje inktvis vielen goed in de smaak. Hier viste ik met een kortere wapperlijn, ca 1 meter met twee haken maatje 1/0, voorzien van enkele kralen. Het is gewoon zaak om je aas tegen de bodem aan te bieden en bij een aanbeet, even lijn te geven. Kort hierna terug de lijn opspannen en normaal hangt de vis dan al.
gulzige wijting met twee haken in zijn bek

Bijvangst hier was een enkele Engelse poon, wijting en makreel.


Op de terugweg deden we nog enkele wrakken aan en visten hier de laatste zandspieringen op en vingen hier nog twee baarzen en wat steenbolk. Ik kreeg er nog een mooie zeebaars aan, maar tijdens de dril loste deze vis. 

Op een olieglad zeetje zagen we nog een groepje bruinvissen passeren en rond half vijf waren we terug in de haven.
Zelfs de Leo kon niet van de zandspieringen blijven.

Een mooie dag met zomerse temperaturen, niet de wonderbaarlijke visvangst. Er werden wel wat vissoorten gevangen en dat is toch ook leuk, makreel, pieterman, haring, gul, pollak, zeebaars, Engelse poon en wijting.

Groeten
Nico

Volgers