Over ons

De Kleine Bootvisser VZW is bezeten van alles wat met boten, de zee en vissen te maken heeft. Met dit blog willen we andere vissers, beginnend en ervaren, informeren over de visserij en de visserij in het algemeen promoten. Wij vissen op de Oosterschelde, de Grevelingen, de Westerschelde, de Noordzee en op het zoete water. Wij willen beginnende vissers en leden helpen en gidsen tijdens het uitoefenen van hun hobby en geven zoveel mogelijk informatie. Samen schrijven we ook boeken en artikels over de visserij. Verdere info kun je vinden op ons blog. Veel leesplezier. Als je lid wordt ontvang je een boek en/of stekkenkaart naar keuze. Schrijf je zeker ook in voor onze periodieke nieuwsbrief waarin we je informeren over onze komende activiteiten. Heb je vragen over hengelsport geef ons een berichtje op "dekleinebootvisser@gmail.com" voor meer info.

maandag 4 juni 2012

Hey allemaal

Terwijl Wim een gezellig dagje op de Oosterschelde viste met Robbe deed ik mee met de voorselecties van het Kampioenschap van Belgiƫ. Deze selecties worden gevist vanuit drie havens en de Robbyfishers kozen voor Nieuwpoort. We traden aan met 7 man en werden samen met vissers van de Gentse Zeeduivels, Kastelse Zeevissers en onze Franstalige vrienden. Met vier boten kozen we het ruime sop en tegen mijn verwachtingen in stond er een redelijk zeetje.
Om geselecteerd te worden voor de finale moet je ervoor zrogen dat je niet bij de laatste 2 van de boot bent en er wordt zoals altijd gevist op gewicht maatse vis.
Na een half uurtje varen kwamen we aan op de stek en ankerden op 15 meter. Er liep nog niet veele stroming en er zat dan ook weinig beet in. Af en toe een vis, vooral schar, werd er gevangen. Ik begon met gele plastiek afhouders en haakje 2, gamakatsu F314. Deze haak is uiterst sterk en kan dan ook een mogelijk gehaakte zeebaars of mooie schol veilig binnenboord brengen.  Na een half uurtje afwachten beslisten we om te verkassen naar iets ondieper water en dat was een goede beslissing. Hier ging het onmiddellijk snel en werd er volop vis gevangen. De hoofdmoot was schar, aangevuld met mooie maatse schollen, enkele horsmakrelen en wat tongen. Tijdens de dag wordt er drie keer van bootplaats gewisseld, zodat je op zowat elke kant van de boot terecht komt. Zaak is dan om steeds de juiste lijn en opzet te kiezen, telkens je op een nieuwe plaats komt. Heel de dag met dyneema gevist. Mijn keuzes gedurende de dag waren de volgende:

eerste periode, bootplaats 2, weinig stroming, uptide gevist met gele plastiek afhouders, verzwaard met catherinelood, gemini ankerlood (blauwe kop) van 140 gram, haakjes maat 2, Gamakatsu F314, gele en groene pareltjes boven de haakjes. Aas kleine stukjes verse tap, stukjes zager en kleine stukjes diepvriestap. Inktvis en tafelmesheft deden het niet goed. Redelijk vis gevangen, vooral tong en schol op vers aas. De grotere scharren ving ik vooral op diepvriestappen.
Catherine lood, kun je snel en makkelijk op en af de lijn zetten(boven de bovenste afhouder)

tweede periode, bootplaats 4, achterop dus, toenemende stroming. Gevist met korte stalen afhoudertjes, verzwaard, haakje 2, Gamakatsu F314. Aas zelfde als periode 1, al gebruikte ik nog meer diepvriestappen. De lijn achter de boot laten zakken en continu lijn geven. Als de lijn op de bodem ligt, gecontroleerd lijn bijgeven tot de eerste aanbeet kwam, hierna stoppen met lijn geven en meerdere aanbeten afwachten. Naar gevoel en op tijd opgehaald en geprobeerd om steeds tripletten te vangen(kwestie van vissen op tijd). Heel goed gevangen, ook weer schar en schol, de laatste weer op vers aas.

Haak F314, Gamakatsu
derde periode, bootplaats 6, links voorop en een door de afgenomen stroming, een zwalpende boot. Hierdoor kon ik niet uptide vissen(ankertouw) en beslist om met de spreader te vissen, onder de boot, lood 250 gram zonder ankers, haak 1, Kamasan, aberdeen model. Ook weer kleine stukjes aas, alleen op het onderste deel van de haak. Snel reageren bij aanbeet. Manier van vissen, laten zakken, een meter of tien extra geven en stilletjes terug opspannen. Als er een vis aanhing, strakdraaien en wachten op tweede aanbeet. Soms lukte dit, soms niet, lag misschien aan de haken?? Evengoed als de rest van de boot blijven vangen en geƫindigd op 77 stuks maatvis, ca 14 kilo vis en een eerste of tweede bootplaats lag in het verschiet.

dagvangst

In de haven werd de vis gewogen en ik bleek een eerste bootpaats te hebben behaald. Op de andere boten werd er telkens een Robbyfisher eerst van de boot en 6 van de 7 clubleden plaatsten zich voor de finale. Bram Cole had het meeste vis  en had ca 25 kilo vis.

Een geslaagde dag, hop naar de finale.

Grtz
Nico

Volgers