Over ons

De Kleine Bootvisser VZW is bezeten van alles wat met boten, de zee en vissen te maken heeft. Met dit blog willen we andere vissers, beginnend en ervaren, informeren over de visserij en de visserij in het algemeen promoten. Wij vissen op de Oosterschelde, de Grevelingen, de Westerschelde, de Noordzee en op het zoete water. Wij willen beginnende vissers en leden helpen en gidsen tijdens het uitoefenen van hun hobby en geven zoveel mogelijk informatie. Samen schrijven we ook boeken en artikels over de visserij. Verdere info kun je vinden op ons blog. Veel leesplezier. Als je lid wordt ontvang je een boek en/of stekkenkaart naar keuze. Schrijf je zeker ook in voor onze periodieke nieuwsbrief waarin we je informeren over onze komende activiteiten. Heb je vragen over hengelsport geef ons een berichtje op "dekleinebootvisser@gmail.com" voor meer info.

zondag 9 september 2012

De eer van de Belgen gered ...!


Verslag “Condor – Cup” 8-09-2012
Het beloofde een geweldige mooie en warme dag te worden. 28 boten melden zich in de zaal “De Stove” om zich in te schrijven voor de “Condor-Cup” te Stavenisse. Deze wedstrijd gaat door onder toeziend oog van Bert Koopman en Emile Leerbach en is een “battle” tussen Nederlandse en Belgische Oosterscheldevissers. De prijzentafel is goed gevuld en gesteund door o.a. de Belgische hengelsportleverancier “Robby Fish” uit Wommelgem en John Ezendam van “Condor Marine Electronics”. Deze twee sponsors zijn ons niet onbekend! We danken hen en ook de andere sponsors dan ook nog eens voor alle steun op de wedstrijd, de mooie prijzen van nu en uit het verleden.
De mooie prijzentafel
Gedurende de wedstrijd zou het hoofdzakelijk afgaand water zijn en nog juist het begin van de vloed tot 16.00 u. Wij kozen er voor om ondiep te ankeren in de buurt van de EV3 en daar te blijven tot het einde. We begonnen op 9,2 m diepte naast de boei, stek 62 van de stekkenkaart. Deze plaats is goed bij opkomend water maar indien je ankert tegen het oostelijke randje ook bij afgaand water. We hadden hier vroeger altijd wel mooie botten maar je kan er ook kans maken op zeebaars, schol, rog of zelfs een haaitje … Als je met de wapperlijn vist met een pennel-montage trekt het grote aas hopelijk wel een grote voorbijtrekkende vis aan. Ze zwemmen tegen het talud of komen van de plaat af en komen hopelijk ons aas tegen. Een gok, maar veel meer zat er niet in wegens de ontelbare kleine steenbolkjes op het diepere water. Daar hadden wij gelukkig geen last van.
 

Collegavisser Jeroen met "Linda"
Er waren maar twee Belgische boten aanwezig, wij Delta 926 met mezelf en Stephane en Paul Hendrickx (Delta 1676) met zen drietjes. Zij kozen voor het “Keeten” in de buurt van het “kabelbord” hopend enkele botten aan de maat te kunnen landen. Bot brengt gewicht in de weegschaal en aan het “Kabelbord” zijn enkele goede botstekken. Ook een goed idee dat ik even had overwogen. Maar nu voeren we elk een andere kant uit wetende dat de Belgische eer op onze schouders rustte … zucht.Het was zeer warm en de vis leek wel op vakantie. Enkele kleine ondermaatse scholletjes konden we met de paternoster en zelfs op de wapperlijn (haak 2/1) landen. Maar verder dan 23 cm leken ze niet te komen. Jammer, maar we besloten toch vol te houden en bleven geconcentreerd vissen. Plots kreeg Stephane een mooie aanbeet en begint verwoed op te halen, ik dacht even “weer zo’ n hoop sla zeker …”. Nee “vis” roept hij en ik zie een mooie zeebaars aan de oppervlakte komen. Als de bliksem het net boven gehaald om deze mooie zeebaars van 52 cm en 1,38 kg te scheppen.
 
De redder van de dag, mooie baars van 52 cm.

 
Dat beloofde veel maar werd gevolgd door meer ondermaatse scholletjes en zelfs een verloren onderlijn in uitstekende staat. Tot ik besloot de wapperlijn nog maar eens op te halen en ik plots enige weerstand voelde. En inderdaad, hoe meer ik inhaalde hoe zekerder ik werd, ik voelde de vis duidelijk zwemmen. Een kleine rog van 44 cm kwam boven en werd geschept door Stephane.
Mooie roggetje van 44 cm

In de haven werden alle zakken gewogen en bleek dat er maar 11 boten vis bij hadden. Gelukkig hadden wij een mooie baars! Hiermee eindigden we uiteindelijk derde en konden een trofee in de wacht slepen. Onze Belgische eer gered en ook nog een prijs voor de rog! Schitterend! Tot slot wonnen we met de twee laatste lotjes ook nog de twee laatste prijzen. En wat voor prijzen! Stephane kon beslag leggen op een mooie PENN molen en ik had een kleuren dieptemeter van Condor. Het was een schitterende prijzentafel en wij schonken ook nog een stekkenkaart en een boek van “De Kleine Bootvisser” weg. De wedstrijd was voor ons geslaagd maar we betreuren het wel dat er zo weinig vis geland werd. Hopelijk betert dit snel.
De Belgen
mossel
Bert & Paul
Later op het terras van “Café De Kleine” nog een biertje, een mosseltje en wat frietjes in goed gezelschap kunnen verorberen. Zaaaaaaaaaalig!
We danken de wedstrijdleiding en sponsors voor de leuke dag.

Groeten
Wim & Stephane Delta 926

 

 

 

 

 

 

 

 

Volgers