Over ons

De Kleine Bootvisser is bezeten van alles wat met boten, de zee en vissen te maken heeft. Met dit blog willen we andere vissers, beginnend en ervaren, informeren over de visserij en de visserij in het algemeen promoten. Wij vissen op de Oosterschelde, de Grevelingen, de Westerschelde, de Noordzee en in het buitenland. Wij willen beginnende vissers en leden helpen en gidsen tijdens het uitoefenen van hun hobby en geven zoveel mogelijk informatie. Samen schrijven we ook boeken en artikels over de visserij. Verdere info kun je vinden op ons blog. Veel leesplezier. Als je dat wenst, ontvang je na bestelling een boek en/of stekkenkaart naar keuze. Heb je vragen over hengelsport geef ons een berichtje op "dekleinebootvisser@gmail.com" voor meer info.

dinsdag 11 april 2017

3x is scheepsrecht en 4e keer beter ...


Een verslag en overzicht van hengelverslaggever Peter van Maaren, voor de periode van eind maart en begin april 2017.

Visjournalist Peter

27 maart:

De eerste keer stopte de buitenboordmotor steeds bij vertrekken uit de haven. Kan op thuiskomer naar de eerste visplaats maar, zo als naam zegt is het een thuiskomer en geen vertrekker dus vastmaken aan steiger en zorgen dat motor weer betrouwbaar wordt. Het werd uiteindelijk een bezoek naar de motordokter gelijk van de gelegenheid gemaakt om het jaarlijkse onderhoud te doen. Knippen, scheren, poetsen en nieuwe laag antifouling maakt dat de “Sardijn” er weer puik uitziet.





4 april - de 2e keer:

Nu als opstapper mee bij mijn vismaat met zijn boot de “Dobber” maar, wat een pech het begon mistig werd helder en viel weer dicht. De waarschuwing op de app Zeeweer gaf meest slecht of mist af voor de dag. Tja, dan maar bijkletsen, kopie koffie extra en de volgende vissessie 2 dagen later gepland dus pieren nog te gebruiken.





6 april - de uiteindelijke visdag eindelijk!!

Nog steeds met de “Dobber” om op de eerste tong gaan vissen. De geluiden van de kantvisserij kwamen van diversen tong vangsten en de vis zou dit jaar vervroegd zijn dus een plek bij Westkapelle uitgekozen. De NW wind die naar het Westen ging krimpen bleek toch een spelbreker en knobbelig verlieten we na uur de plek om naar het rustigere Zoutelande te verkassen. Het was schar wat de klok sloeg geen postzegels maar allemaal knap aan of net onder de maat. Het maakte niet uit of met plastic of metalen afhouder gevist werd, met zager of met pieren, op alles kwam vis. We verkaste voor de 3e om te kijken hoe het op de “spijkerplaat” erbij stond, daar ook zelfde visserij maar wel met wat meer maatse vis. Al met al een leuke visdag gehad.





9 april – prachtige dag met temperatuur tot wel 20 graden.

Een herhaling van 6 april met dezelfde visie dus op naar Westkapelle en we begonnen op 20 meter, dicht tegen de tonnenlijn aan. Wijting en schar gingen praktisch gelijk op alleen waren de wijtingen meer aan de maat. Het stroomde toch nog wel aardig voor tong, dus plekje dichter onder de kant gekozen op 12 meter en weer begonnen om op de tong te vissen. Ja, hoor de eerste tong van ongeveer 28 cm is een feit geworden, helaas bleef het de enige die dag en werd het hier ook gedomineerd door ondermaatse of net aan de maatse schar en wijting. De stand werd uiteindelijk 35 wijting, 21 schar en 1 tong waarvan er maar 5 vissen rond de 30 cm mee gingen voor de pan. Het laatste stukje van de dag wilden we toch weer op de “spijkerplaat” vissen en kijken of op de zuidzijde nog grove wijting te vangen is. Dit werd bewaarheid. Daar op 14 meter nog aantal flinke maatse wijting gevangen. Bij deze sessie maakte ook de onderlijn of aasaanbieding niets uit en was er veel te vangen en maakte de wijting vangsten de dag goed.






Verschil van onderlijn die ik gebruikte:

Voor de tong die eerst voorzichtig boven aas hapt, gebruik ik een subtiele onderlijn met zo min mogelijke weerstand. Buigzame kunstof of dunnen stalen afhouders met een normale of langere aaslijnen die op de bodem door middel van uptide of anders met koploodje aangeboden word. Als aantrekking heb ik rode aaslijnen met eventueel parelmoerige kralen.
Voor wijting die hinderlijk van het aas kan plukken, gebruik stevige kunstof of stalen afhouders met korte aaslijnen om de vis sneller te haken. Hij aast niet per definitie op de bodem dus, is hier plat aan de bodem vissen niet nodig. Ik gebruik als extra aantrekking kracht rode aaslijnen met eventueel kleuren kralen alhoewel ik hier nog niet echt het verschil heb gezien maar ziet er zo lekker gelikt uit J.
Voor schar maakt in principe niet uit met welke onderlijn ik hierop vist. De vis is niet mijn favoriete visserij en hoofdzakelijk met licht materiaal nog sport aan te beleven. Meestal is het een welkome bijvangst waarvan de najaar schar de smakelijkste is. Belangrijk is dat aas op de bodem word aangeboden omdat schar ook op bodem aast en omdat schar en in deze tijd opknalt is gebruik van kortere aaslijnen beter dan de langere. Als aantrekking gebruik ik op schar steevast een gele en witte kraal die duidelijk meer vis oplevert.

groeten

Peter

Bedankt Peter voor dit mooie overzicht van uw vangsten, hopelijk snel meer nieuws en mooie foto's van leuke vangsten!
gr
Wim & Nico

Volgers