Over ons

De Kleine Bootvisser is bezeten van alles wat met boten, de zee en vissen te maken heeft. Met dit blog willen we andere vissers, beginnend en ervaren, informeren over de visserij en de visserij in het algemeen promoten. Wij vissen op de Oosterschelde, de Grevelingen, de Westerschelde, de Noordzee en in het buitenland. Wij willen beginnende vissers en leden helpen en gidsen tijdens het uitoefenen van hun hobby en geven zoveel mogelijk informatie. Samen schrijven we ook boeken en artikels over de visserij. Verdere info kun je vinden op ons blog. Veel leesplezier. Als je dat wenst, ontvang je na bestelling een boek en/of stekkenkaart naar keuze. Heb je vragen over hengelsport geef ons een berichtje op "dekleinebootvisser@gmail.com" voor meer info.

zondag 26 februari 2012

Een moeilijke wintervisserij met Koen en Stijn.

Vangstbericht van zondag 26-02-2012:
Samen met Koen en Stijn enkele putjes en taluds afgevist op de Oosterschelde maar helaas weinig geluk gehad.








Eerst geankerd op 24,8 m aan de hoek van Ouwerkerk om het laatste van de stroom te pakken. De watertemperatuur is nog maar 3,6 °c dus de vis bijt op zijn winters, bijna niet dus. Aan de SVK boeien voor Colijnsplaat op 14,2 m en later op 16,5 m gelegen maar buiten een scharretje van 17 cm, een heremietkreeftje en enkele gemiste beten geen vis gezien.








Op de terugweg nog even in een geultje geprobeerd op 9,5 m water tussen de EV7 en EV8, waar we enkele mooie beten hadden, maar weer geen vis. Leuke dag in leuk gezelschap maar volgende keer hopen we op toch wat mooie vissen, weinig krabben … en veel zon.

gr
Wim Bresseleers

nieuwe video's Dover

Hey allemaal

Twee nieuwe video's op youtube gezet met een foto overzicht van de dagtrips van de afgelopen 10 jaar naar Dover.
Veel kijkplezier.

deel 1 http://youtu.be/t_j5bjGWA_4

deel 2 http://youtu.be/P9WZnsHrXLE



grtz
Nico

zaterdag 18 februari 2012

Nieuw logo voor "De Kleine Bootvisser"


Hallo beste hengelsportvrienden,

Onze blog heeft eindelijk een logo.
Hier zie je verschillende mogelijkheden die we zullen gebruiken op petten en kleding.
Vinden jullie het leuk?
Wij hopen van wel!

Dagtrip naar Dover

Gisteren een eerste dagtrip naar Dover gemaakt en opgestapt bij onze vaste schipper, Andy. De weersvooruitzichten waren redelijk, alhoewel de wind in de zuidwesthoek zat. Die richting is een slechte wind voor Dover. De twee vorige weken van ijzige kou hebben ook in Dover een weerslag gehad op de watertemperatuur en die was gezakt naar ca 5graden. Donderdag heeft Andy een eerste trip op de stekelrog gedaan op de Goodwin Sands, maar kreeg hier echter geen enkel teken van leven. Op een tweede stek konden ze dan toch nog 6 gulletjes vangen.
Op vrijdag gingen we dus iets anders moeten verzinnen om wat vis te kunnen vangen. Andy koos voor dieper water en we ankerden op de rand van de Varne. Hopelijk zwom hier nog wat vis rond. Wel dat was wel zo, alleen waren het enkel hondshaaitjes die in ons aas geïnteresseerd waren. We zijn dan gaan varieren met het aas dat we voorhanden hadden, zijnde: haring, tappen, zeepieren, inktvis en cuttlefish (sepia). Niets mocht echter baten en de doggies bleven hinderlijk.


We visten met wapperlijnen met twee haken maat 3/0 of 4/0 en soms hingen hier twee doggies aan. Op die manier kreeg de andere vis geen kans om het aas te vinden.


Na een tweetal uurtjes verkasten we naar een stek waar het doel, blonde rog moest zijn. Echter weer vingen we de onvermijdelijke doggies. Na de middag zijn we dan afgezakt naar een stek dichter on de de kust en hier kon Sven toch nog een gulletje vangen, tussen de hier ook weer talrijk aanwezige doggies. Verder vingen we nog enkele kleine wijtingen en steenbolkjes.

De doggies die retour gingen hebben we toegefluisterd om het iets verder naar het Noorden te zoeken, voor onze eigen kusten. Want wat zouden we blij zijn dat we die taaie rakkertjes hier bij ons zo veelvuldig zouden vangen. Om vier uur zijn we dan terug naar de haven gevaren in een snel opkomende mist.
Groeten
Nico

maandag 13 februari 2012

Eerste wedstrijd van het jaar

Hey allemaal

Gisteren een koud dagje op zee gehad. De eerste clubwedstrijd van RZC vanuit Blankenberge. De verwachtingen waren een enkele gul aangevuld met enkele scharren. Deze verwachtingen zijn uitgekomen.

Op mijn boot werden door 6 vissers, vijf gullen, twee botten en vijf scharren. De grootste was wel over drie kilogram, de andere waren gemiddeld anderhalve kilo. Merkwaardig was wel dat de gullen in twee korte periode gevangen werden. Als je dan 'de tram miste', kon je het schudden.
Fons met een leuke gul

Ik was zo iemand en moest tevreden zijn met één bot en eindigde hiermee als bootlaatste. Wat heb ik hiervan geleerd? Actief vissen bracht schar op.
Soms stevig drillen
Rik, bootwinnaar met een 3kilo+ gul

Wilde je gul vangen, moest je ankerlood gebruiken en goed beazen. ver van de boot inwerpen en geduld hebben. Belangrijk was dat de aaslijntjes lang waren en een wapperlijn was , hoorde ik zeggen, op de andere boten veruit favoriet.

Het hoogtepunt van de dag, een theeke met 'ne witte limonade', in 't café

Nu vrijdag naar Dover, hopelijk blijft de verwachting zoals ze nu is.
Nico

zaterdag 11 februari 2012

Winter op de Oosterschelde...

Beste vrienden,

Klik hier voor de film:
http://www.youtube.com/watch?v=-jH_iULai5I&feature=g-upl&context=G28743dbAUAAAAAAAAAA











Zaterdag 11-02-2012:

Hier een winterindruk van onze Oosterschelde. Spijtig, vandaag niet uit de haven geraakt. Hier de foto's van een mooie zonnige winterdag. De zoute pieren gaan terug in de vriezer.
grtz

Wim Bresseleers Delta 926

vrijdag 10 februari 2012

Zondag vissen, lijnen knopen dus

Lekker binnen zitten knopen is beter dan zondag in weer en wind


Manmanman, wat een weer. Eerstvolgende zondag staat de eerste clubwedstrijd gepland van RZC vanuit Blankenberge. De haven is vrij van ijs. Het aas is besteld. Het zal een taaie visserij worden vrees ik. De vrieskou van de vorige week zal van grote invloed geweest zijn op de visserij. Vandaag de voorbereidingen gedaan voor de wedstrijd en enkele lijntjes op voorhand geprepareerd. Het is het weer niet om wat te staan knopen aan boord.  Vier onderlijnen heb ik al klaarliggen. Twee lijnen voor de gul, moesten die er nog zitten. Lange afhouders voor het ondiepe water zijn altijd een goede keuze voor de gul. Geen compromissen, Amnesia 20 ponds haaklijntjes en sterke haken maat 2/0. Er komt misschien maar één keer een gul aan en die moet je gewoon hebben.
Getorste afhouders zijn steviger dan gewone maar blijven daarentegen wel soepel
Voldoende afhoudend vermogen en toch fijne aasaanbieding
Eén fluokraal er maar op en eventueel eraf halen of de andere haken ervan voorzien, alnaargelang de vangsten hierop


Kamasanhaak, maat 1/0 als er ook kleinere vis gevangen moet worden

De derde lijn is een veel fijnere en zal ik gebruiken als er heel weinig vis te vangen is. De kou kan ervoor zorgen dat de vis heel traag aast en hierdoor subtieler moet bevist worden. Kleine haakjes en fijnere haaklijntjes zijn dan aan de orde. Ook als enkel platvis zit, wordt deze lijn heel snel ingeschakeld.

Fluokraaltjes met het oog op schar


Haakje 4 , een snelle haak en heel sterk, voor het geval dat er toch een mooie gul aan de lijn komt. De vierde lijn is de alombekende Herne Bay spreader. Deze lijn heb ik altijd klaar liggen, meestal om tijdens de kentering nog wat extra vissen bij elkaar te sprokkelen.
Kenmerkende prisma-achtige verbindingen van de Herne Bay spreader

Ook de molenspoelen met nylon op moeten mee. Als de vis maar net gehaakt is, omdat ze traag azen, zorgt de rek in de nylon ervoor dat de haak niet uitscheurd tijdens de dril. Of de voorbereidingen nuttig waren, laat ik later nog weten. Voorlopig weerbericht voor zondag is: variabele wind, 2, 1 tot 4 graden, nevelig met kleine kans voor opklaringen en neerslag naar de avond toe. BRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRR.

Reserve haaklijntjes hangen altijd klaar



Grtz
Nico

donderdag 2 februari 2012

Deltabeurs

Nu zaterdag is het dé beurs voor de kleine boot visser. De Deltavissers organiseren dan hun jaarlijkse beurs in de Dorpstienden in Ouddorp. Wij zijn in elk geval weer van de partij. Meer info op: http://www.deltavissers.nl/beurs2012/beurs_start.htm .
Nico

Volgers