Over ons

De Kleine Bootvisser VZW is bezeten van alles wat met boten, de zee en vissen te maken heeft. Met dit blog willen we andere vissers, beginnend en ervaren, informeren over de visserij en de visserij in het algemeen promoten. Wij vissen op de Oosterschelde, de Grevelingen, de Westerschelde, de Noordzee en op het zoete water. Wij willen beginnende vissers en leden helpen en gidsen tijdens het uitoefenen van hun hobby en geven zoveel mogelijk informatie. Samen schrijven we ook boeken en artikels over de visserij. Verdere info kun je vinden op ons blog. Veel leesplezier. Als je lid wordt ontvang je een boek en/of stekkenkaart naar keuze. Schrijf je zeker ook in voor onze periodieke nieuwsbrief waarin we je informeren over onze komende activiteiten. Heb je vragen over hengelsport geef ons een berichtje op "dekleinebootvisser@gmail.com" voor meer info.

vrijdag 10 februari 2012

Zondag vissen, lijnen knopen dus

Lekker binnen zitten knopen is beter dan zondag in weer en wind


Manmanman, wat een weer. Eerstvolgende zondag staat de eerste clubwedstrijd gepland van RZC vanuit Blankenberge. De haven is vrij van ijs. Het aas is besteld. Het zal een taaie visserij worden vrees ik. De vrieskou van de vorige week zal van grote invloed geweest zijn op de visserij. Vandaag de voorbereidingen gedaan voor de wedstrijd en enkele lijntjes op voorhand geprepareerd. Het is het weer niet om wat te staan knopen aan boord.  Vier onderlijnen heb ik al klaarliggen. Twee lijnen voor de gul, moesten die er nog zitten. Lange afhouders voor het ondiepe water zijn altijd een goede keuze voor de gul. Geen compromissen, Amnesia 20 ponds haaklijntjes en sterke haken maat 2/0. Er komt misschien maar één keer een gul aan en die moet je gewoon hebben.
Getorste afhouders zijn steviger dan gewone maar blijven daarentegen wel soepel
Voldoende afhoudend vermogen en toch fijne aasaanbieding
Eén fluokraal er maar op en eventueel eraf halen of de andere haken ervan voorzien, alnaargelang de vangsten hierop


Kamasanhaak, maat 1/0 als er ook kleinere vis gevangen moet worden

De derde lijn is een veel fijnere en zal ik gebruiken als er heel weinig vis te vangen is. De kou kan ervoor zorgen dat de vis heel traag aast en hierdoor subtieler moet bevist worden. Kleine haakjes en fijnere haaklijntjes zijn dan aan de orde. Ook als enkel platvis zit, wordt deze lijn heel snel ingeschakeld.

Fluokraaltjes met het oog op schar


Haakje 4 , een snelle haak en heel sterk, voor het geval dat er toch een mooie gul aan de lijn komt. De vierde lijn is de alombekende Herne Bay spreader. Deze lijn heb ik altijd klaar liggen, meestal om tijdens de kentering nog wat extra vissen bij elkaar te sprokkelen.
Kenmerkende prisma-achtige verbindingen van de Herne Bay spreader

Ook de molenspoelen met nylon op moeten mee. Als de vis maar net gehaakt is, omdat ze traag azen, zorgt de rek in de nylon ervoor dat de haak niet uitscheurd tijdens de dril. Of de voorbereidingen nuttig waren, laat ik later nog weten. Voorlopig weerbericht voor zondag is: variabele wind, 2, 1 tot 4 graden, nevelig met kleine kans voor opklaringen en neerslag naar de avond toe. BRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRR.

Reserve haaklijntjes hangen altijd klaarGrtz
Nico

Volgers