Over ons

De Kleine Bootvisser is bezeten van alles wat met boten, de zee en vissen te maken heeft. Met dit blog willen we andere vissers, beginnend en ervaren, informeren over de visserij en de visserij in het algemeen promoten. Wij vissen op de Oosterschelde, de Grevelingen, de Westerschelde, de Noordzee en in het buitenland. Wij willen beginnende vissers en leden helpen en gidsen tijdens het uitoefenen van hun hobby en geven zoveel mogelijk informatie. Samen schrijven we ook boeken en artikels over de visserij. Verdere info kun je vinden op ons blog. Veel leesplezier. Als je dat wenst, ontvang je na bestelling een boek en/of stekkenkaart naar keuze. Heb je vragen over hengelsport geef ons een berichtje op "dekleinebootvisser@gmail.com" voor meer info.

donderdag 30 juli 2020

Een avondje op de zeebaars

Beste Collegavissers, 

Gisterenavond (29-07-2020)nog even aan de zeelandbrug op de Oosterschelde geprobeerd een zeebaarsje te vangen. 

Met steekzagers van Dixhoorn en samen Met Wilfried (beginnend zeevisser op initiatie)vertrokken en met het begin van de vloed lagen we voor anker op zo'n 10 m water voor de Zeelandbrug. 



Door de stroomatlas te gebruiken konden we zien dat het nog een uurtje na hoog water doorstroomt en dat de vloedstroom een uur na de laagwaterstand begint te lopen. Een beetje wind stond er wel toen we vertrokken, 4 Bft West maar krimpend naar een 2/3 Bft tegen de latere avond, ideaal. 




We hadden een talud gezocht in de buurt van de brug, eens geankerd op dit talud bevinden de vissen zich achter dit talud waar het water zich kan ontspannen waardoor ze minder last hebben van de stroom en waar voedsel zich verzameld. je ziet het aan het oppervlak van het water waar zich een kabbeltje vormt, daar wordt het dieper. 

We zouden gaan vissen met wapperlijnen van fluorcarbon 45/00 met een Aberdeen 2/0 haak (type VMC fastgrip 2/0). De twee buitenste hengels voorzien we van ankerlood zodat we in de zij kunnen werpen en de andere twee vissen we "down-tide" met bollood achter de boot. Zo kunnen we de montages spreiden en een groter gebied bevissen zonder in de war te geraken. Voor de grote zagers gebruiken we een Pennel-montage met twee haken en voor de kleintjes één enkele haak. 

Al snel krijg ik beet op de rechtse hengel met de Pennel-rig, deze was voorzien van één grote zagers en twee haken en met ankerlood. 

Na een mooie dril landen we een baars van 44 cm. Mooie, dat beloofd. Heel de avond bleef het druk, veel beten kwamen door maar de rest van de baarzen waren net onder de maat rond zo'n 40 cm. 
De meeste aanbeten kwamen op de wapperlijn die voorzien werd van ankerlood.












Op een onverwacht moment wist Wilfried nog een mooie kleine pijlstaartrog te landen. Een speciale vangst en dat tussen het baarzen geeft toch wel een kik! 

Moe en voldaan vaarden we in de schemering terug de haven binnen. 

Bedankt Wilfried voor de leuke avond! 

 Groeten Wim

Volgers