Over ons

De Kleine Bootvisser is bezeten van alles wat met boten, de zee en vissen te maken heeft. Met dit blog willen we andere vissers, beginnend en ervaren, informeren over de visserij en de visserij in het algemeen promoten. Wij vissen op de Oosterschelde, de Grevelingen, de Westerschelde, de Noordzee en in het buitenland. Wij willen beginnende vissers en leden helpen en gidsen tijdens het uitoefenen van hun hobby en geven zoveel mogelijk informatie. Samen schrijven we ook boeken en artikels over de visserij. Verdere info kun je vinden op ons blog. Veel leesplezier. Als je dat wenst, ontvang je na bestelling een boek en/of stekkenkaart naar keuze. Heb je vragen over hengelsport geef ons een berichtje op "dekleinebootvisser@gmail.com" voor meer info.

zaterdag 20 oktober 2018

Die mooie Oosterschelde ...

Hallo beste Collegavissers,

Vangstbericht van 19/10

Een schitterende dag op de Oosterschelde gevist, te gast bij "Roleca". Een mooie Arvor met binnenboordmotor die loopt als een zonnetje. Roland doet er dan ook alles aan om dit mooi visbootje optimaal te onderhouden.


De Roleca

We wilden niet ver varen en gewoon genieten van het mooie weer, en dat hebben we gedaan!


Rode SVC 12

Aan de rode SVC 12 op 15,5 m diepte geankerd en met pieren de bodemvisserij toegepast.
Daar is een mooi lang talud waar de bodem afloopt, het is de rand van de geul en je kan er binnen de rode boeienlijn op ca. 14 m ankeren. Een stek die niet in ons "Oosterschelde boek" staat maar daar eigenlijk wel een plaatsje in zou verdienen. Maar je kan niet alle randen en taluds in een boek gaan zetten, het is maar een leidraad en als je het systeem éénmaal door hebt dan vind je zelf nog vele andere potentiële stekken. Het is een echte scharrenstek.

In ons boek "De Oosterschelde" wordt op bladzijde 14 (de maand januari) een scharren-vissessie beschreven. In het volgende hoofdstuk "februari" beschrijven we het vissen aan de SVK geul (aan de groene kant) op schar en wijting. Dat gaan we snel nog eens proberen dit jaar.

beetje hobbelig maar mooi





De schar begint nu stilaan op te trekken op de Oosterschelde en we vingen zowel met opkomend als afgaand tij af en toe een scharretje met tussendoor een mooie bot.
Tijdens het keren van het tij heb ik de Herne-bay spreader nog eens geprobeerd maar op enkele aanbeten na echter geen mooie vis op kunnen vangen. Toch moet dit lukken als de schar wat beter vertegenwoordigd is. Op bldz 76 van ons boek "De Oosterschelde" leggen we uit hoe die Herne-bay spreader werkt, een leuke en directe methode om tijdens stroomloze momenten toch vis te vangen onder de boot.



dikke bot



een brugschar
gele kunststof afhouders

Ik gebruikte oranje soepele afhouders verzwaard met loodjes en met haakje 6 en haakte behoorlijk wat scharretjes, toen Roland zijn stalen lijn verving door één met plastic afhouders begon hij ook mooie scharren te vangen. Veel moesten nog terug wegens type "postzegel" maar op licht materiaal geven ze toch een leuke aanbeet.



collegavisser in de buurt

mooi doublet van Roland met zijn nylon afhouders

spiegeltje

In het begin stond er een NO 4/5 maar die nam al gauw af naar een 2tje. De zee werd glad en het T-shirtje kwam boven, spijtig hadden we geen korte broek.





We konden over een glad zeetje terug de haven in varen en hadden toch enkele leuke visjes bij.
Het was dus een superdag met mooi weer en in goed gezelschap.
Bedankt Roland en tot de volgende keer!

Gr

Wim




Volgers