Over ons

De Kleine Bootvisser is bezeten van alles wat met boten, de zee en vissen te maken heeft. Met dit blog willen we andere vissers, beginnend en ervaren, informeren over de visserij en de visserij in het algemeen promoten. Wij vissen op de Oosterschelde, de Grevelingen, de Westerschelde, de Noordzee en in het buitenland. Wij willen beginnende vissers en leden helpen en gidsen tijdens het uitoefenen van hun hobby en geven zoveel mogelijk informatie. Samen schrijven we ook boeken en artikels over de visserij. Verdere info kun je vinden op ons blog. Veel leesplezier. Als je dat wenst, ontvang je na bestelling een boek en/of stekkenkaart naar keuze. Heb je vragen over hengelsport geef ons een berichtje op "dekleinebootvisser@gmail.com" voor meer info.

maandag 3 maart 2014

Vlietepolder geeft eerste gullen prijs


Vangstbericht van zondag 2 maart 2014:

Na enkele weken op de tanden bijten was het een week-end van wel, niet, wel, niet …. wel vissen. Veel wind, ik bedoel véééél wind de laatste weken hielden ons aan land maar een beetje zwakke zuiden - of zuidwestenwind kan ons niet deren. Altijd wel een beschut plekje te vinden onder de kust aan de binnen – of buitenkant van de Roompotsluis . We keken dus uit naar zo’n dag en jawel, afgelopen zondag voorspelden ze een zuidwestenwind van 4 tot 5 Bft maar wel toenemend. Even het tij bekeken en hmmm … laag water tegen 10.00 u aan de Roompotsluis (Neeltje Jans).

Dat geeft mogelijkheden, aan de binnenkant vis je beter met opkomend water, dus dat viel mee want daar is er meer beschutting tegen de wind. Het was lang geleden dat we nog eens een poging deden om een gulletje te vangen. De beste gullenstek voor de Oosterschelde is wellicht de Vlietepolder, een grote put met een hoop stenen op de rand, een natuurlijk wrak, zeg maar. En het beste te bevissen met opkomend water, net als de binnen-omgeving aan de ketting. Een sterk plan kwam tot stand.







De stek op de rand van de put aan de Vlietepolder

Het zou wel een halve sessie worden want van na laag tij kunnen we de stroming meepakken van ongeveer 11.00 u tot 16.00 u en dan zou de wind aanwakkeren dus … perfect. Een half pak pieren besteld (750 gr.)maar toch genoeg om goed te beazen en de gul te lokken. We ankerden dus om 10.30 u op onze stek (in de buurt van stek 14 en 17 van onze stekkenkaart) op 28,5 m en het water was 6,7 °c. Nog even wachten tot de 10 °c en de lente begint, vanaf 10 graden komen de vissen !!! Het was even wachten op een redelijke stroming en de eerste gulletjes kwamen aan de bel trekken. Vele ondermaatse gulletjes van 15 tot 30 cm gingen terug en het was een noodzaak om grote haken te gebruiken en goed te beazen om de grotere gullen te lokken.

We gebruikten een echte gullenlijn met lange ijzeren afhouders en haak 5/0 met veel pieren. De onderste haaklijn als een wapperlijn zonder afhouder tegen het lood. Dat is de zogenaamde “mixed – bag montage” . Het was op deze onderste haak dat we uiteindelijk 2 gullen vingen van 38 en 44 cm. Niet veel maar wel geslaagd op deze korte sessie. Je kan deze onderlijn ook vinden in onze beschrijving van de maand september van ons boek “De Oosterschelde” op bladzijde 71. Toen we 2 grotere gullen vingen begon de stroming toe te nemen, en het is dan, dat de grotere gullen de kans krijgen om het aas te pakken. De wind stond schuin op onze boot en om zo recht mogelijk op de stroom te liggen met wind in de rug gebruikten we onze driftzak tot er te veel stroom stond. 



De driftzak trekt de boot recht
De grootste 44 cm







Gulletje van 38 cm op een bosje pieren
Zaterdag 1 maart was het nieuwe maan om 9.00 u waardoor we vlakbij springtij zaten, veel stroom te verwachten en inderdaad, plots hielden de vangsten op en gierde de stroom ons om de oren. Te veel stroming voor de vis of het moesten de grotere zijn. En ja, plots kreeg Kevin een joekel van een aanbeet, zijn hengel  ging half door en na een beetje lijn te hebben gegeven, aanslagen en draaien ….maar? Spannend, wat was dat? Uiteindelijk werd het duidelijk, het gulletje aan de haak was bijna half doorgebeten en vertoonde een duidelijke beet van een grote gul en was helemaal verfrommeld en afgeslurpt. Ze zitten er dus wel !!
gebeten afgeslurpt gulletje



Einde van een korte sessie, balans 10 ondermaatse en twee maatse gulletjes. Bij een beter stroming en een beter tij-schema hadden we waarschijnlijk een dag met meer vis gehad. Maar uiteindelijk een leuke visdag met vis en met goed gezelschap aan boord.




Een super-dag op een super-stek.
Bedankt Kevin voor het leuke gezelschap.
De komende dagen voorspellen ze minder wind en betere temperaturen, profiteer er van.
Veel succes.

Volgers