Over ons

De Kleine Bootvisser is bezeten van alles wat met boten, de zee en vissen te maken heeft. Met dit blog willen we andere vissers, beginnend en ervaren, informeren over de visserij en de visserij in het algemeen promoten. Wij vissen op de Oosterschelde, de Grevelingen, de Westerschelde, de Noordzee en in het buitenland. Wij willen beginnende vissers en leden helpen en gidsen tijdens het uitoefenen van hun hobby en geven zoveel mogelijk informatie. Samen schrijven we ook boeken en artikels over de visserij. Verdere info kun je vinden op ons blog. Veel leesplezier. Als je dat wenst, ontvang je na bestelling een boek en/of stekkenkaart naar keuze. Heb je vragen over hengelsport geef ons een berichtje op "dekleinebootvisser@gmail.com" voor meer info.

zondag 2 maart 2014

Heeeeel veeeeeel vis.......jes.

Hey allemaal

Zaterdag mee gevist vanuit Blankenberge met de Robbyfishers. Met vijf boten zijn we naar de Gootebank gevaren om er de tweede wedstrijd van het seizoen te vissen. Over het algemeen zit er altijd wel vis op deze stek, maar welke en hoe groot ze zijn, is altijd weer afwachten.
'Mooie' lelijkerds die tussen en rond de stenen liggen.....
Wel er zat inderdaad weer veel vis, alleen was het merendeel te klein. We vingen van meet af aan veel kleine gulletjes van 15 tot 30 cm. Een enkele uitschieter maakte het een uitdaging die te vinden. Verder regelmatig een maatse wijting, steenbolk, schar en enkele zeedonderpadden. Het hele verslag van alle boten kun je binnenkort op de clubsite lezen.

Hoe verliep de wedstrijddag voor mij???
Wel mijn plan was om eerst uit te zoeken welke opzet de betere zou zijn. Dwz kiezen tussen onderlijn, lood, aas, hengel, hoofdlijn en aanbieding, afhankelijk van de gevangen vissoorten. Ik gebruikte stalen afhouders, dikkere versie (18cm) om genoeg uitstaand vermogen te behouden in de heel felle stroming die er ging staan. Ik zette 10/00 dyneema als hoofdlijn in met hierop een voorslag van ca 10 meter(om doorschuren van de dyneema te voorkomen op de aanwezige stenen die her en der verspreid liggen). De haak, een stevige 1/0 met (fluo)pareltjes erboven. Als aas verse tappen en zeepieren afgetipt met inktvisstripjes, mesheften en kokkels. Er werd enorm veel vis gevangen, maar zeker 80% was ondermaats.
Op de beaasde onderlijn, triplet na triplet.....
Wijting, gul, steenbolk, zeedonderpad en enkele scharretjes werden er gevangen. Alleen de wijting was geregeld bovenmaats en hierdoor koos ik voor een nieuwe aanpak. Een simpele kustaasonderlijn, hokkais (haakmaat 1/0) die ik voorzag van stripjes inktvis.
De oplossing om de ondermaatse vis te slim af te zijn.....
Deze onderlijn aktief gevist, bracht alleen maar maatse wijting (ondermaatse ving ik hier niet op) en kleine gul op. Toen de stroming minderde ving de kunstaasonderlijn echter niets meer en schakelde ik terug over op de afhouders. Strak gevist met lood zonder ankers (300 gr bol) kon ik de bodem afzoeken naar visrijke plekjes. Zo kon ik één maatse gul vangen en verder heel veel ondermaatse gulletjes (aanwas uit het Thorntongebied? en hoop voor de toekomst?).
Een van de uitzonderingen die de regel bevestigde.....

Toen de vloedstroom doorzette zette ik een lijn met drie-wegkralen met korte haaklijntjes eraan.
Fijne aanbieding en soms ideaal bij veel stroming....
Dit is gestroomlijnd en 'pakt' dus minder stroming. Al snel kwam er weer vis boven, maar van maatse was niets meer te bespeuren.

Nieuwe stek, nieuwe kansen, maar ook een nieuwe opzet......

De 'meetpaal', tweede stek van de dag.....

Rond de middag werd de stroming (en vooral de wind) feller en beslisten de schippers om dichter onder de kust te gaan vissen. Hier bleek de platvis aanwezig, doch niet talrijk. De schar zat trouwens nog vol kuit en van bot was er niet veel te bespeuren. Je moest heel aktief vissen om de scharren te verleiden en diepvriestappen waren alweer favoriet voor de schar. Een geurtje op je aas werkte zeker en ik kon er zelfs een triplet scharren mee verleiden. Er werd ook een mooie tong, wat bot en een schol gevangen rond de MOW 0-boei.
De ster van het voorjaar 2014, laten we het hopen....


Gebruikte onderlijn was hier witte plastiek afhouders en ankerlood met korte ankers van ca 2 cm.

En toen werd het vier uur....

Om vier uur werd het einde van de wedstrijd afgeroepen, maar toen de schipper wilde binnenvaren, bleek de motor niet meer te starten.We werden geassisteerd door de Blankenbergse reddingsdienst. Bedankt mannen!!!!!
Alles professioneel begeleid en opgelost, super.
Al bij al een leuke dag, die door de zware zee een hele uitdaging bleek. De vis komt stilletjes aan terug los en binnen enkele weken zal er heel wat meer animo zijn.....

Tot binnenkort
Nico

Volgers