Over ons

De Kleine Bootvisser VZW is bezeten van alles wat met boten, de zee en vissen te maken heeft. Met dit blog willen we andere vissers, beginnend en ervaren, informeren over de visserij en de visserij in het algemeen promoten. Wij vissen op de Oosterschelde, de Grevelingen, de Westerschelde, de Noordzee en op het zoete water. Wij willen beginnende vissers en leden helpen en gidsen tijdens het uitoefenen van hun hobby en geven zoveel mogelijk informatie. Samen schrijven we ook boeken en artikels over de visserij. Verdere info kun je vinden op ons blog. Veel leesplezier. Als je lid wordt ontvang je een boek en/of stekkenkaart naar keuze. Schrijf je zeker ook in voor onze periodieke nieuwsbrief waarin we je informeren over onze komende activiteiten. Heb je vragen over hengelsport geef ons een berichtje op "dekleinebootvisser@gmail.com" voor meer info.

zondag 6 mei 2012

De oesterpruik van Katshoek!

Vangstbericht van zondag 6-05-2012.


Ha die zeebonken,


Ondanks de noordoostenwind van 4 Bft (5Bft) moest er vandaag gevist worden. Het is nog steeds zoeken naar vis op de Oosterschelde en de vangstberichten zijn ronduit slecht. Mijn laatste pogingen vorige weken waren niet om naar huis te schrijven. Maar er is hoop en de volhouder wint!


Om 8.30 u het anker laten zakken aan “de hoek van Ouwerkerk” op 27,5 m en het water is hier 11 °c. In de buurt van stekkie Nr. 58 (zie stekkenkaart) lekker beschut onder de kant gaan liggen in de hoop op een aanbeet. Maar deze kwam niet en na een uurtje dan maar verplaatst. Het afgaande tij is bijna ten einde en daarom maar een botstekkie zoeken.


Niet ver, in een geul, aan de groene EV3 (stekkie Nr. 62) op 8 m maak je altijd kans op een mooie bot. En inderdaad! Mijn vismaat Lechek vangt hier snel een mooie dikke bot van 39 cm. Ondertussen is de stroom weggevallen en besluiten we het dood tij te gebruiken voor plan B. We verkassen naar een plek waar de stroom (opkomend) een beetje noordoostelijk in combinatie met de wind kan staan. En er moet ook nog vis zitten? Moeilijke keuze maar we besluiten naar de O7 te varen aan Katshoek.
We ankeren op 12,7 m onder de kant en het water begint op te komen. Hier zijn wat stenen en oesters en het zou een plek voor steenbolk, zeebaars of gul kunnen zijn. Ook geep kan hier in de stroomnaad aan het jagen zijn. Hier vangen we één ondermaats gulletje van 32 cm en nog drie maatse van 35-36-37 cm. We verspelen één geep maar vangen er later nog twee waarvan één van 61 cm. Voor mij de eerste geep van dit jaar! Altijd weer een belevenis aan licht materiaal. Hier vangt mijn maat nog een oesterpruik, of was die oester te laat voor carnaval? Ondertussen worden de golven hoger en hoger en besluiten we om de mixer even te verlaten en beschutting te zoeken onder de kant.
Terug naar Ouwerkerk en op 18 m diepte onder de kant is het water veel rustiger. Het is er echter bijna onmogelijk om te vissen door de zeesla die zich vastzet tegen je hoofdlijn. Na enkele kilo’s apenhaar gesleurd te hebben hadden we dat ook weer gehad en zijn we op een mooi uur binnen gevaren met toch een voldaan gevoel.

Wim Delta 926
Volgers