Over ons

De Kleine Bootvisser VZW is bezeten van alles wat met boten, de zee en vissen te maken heeft. Met dit blog willen we andere vissers, beginnend en ervaren, informeren over de visserij en de visserij in het algemeen promoten. Wij vissen op de Oosterschelde, de Grevelingen, de Westerschelde, de Noordzee en op het zoete water. Wij willen beginnende vissers en leden helpen en gidsen tijdens het uitoefenen van hun hobby en geven zoveel mogelijk informatie. Samen schrijven we ook boeken en artikels over de visserij. Verdere info kun je vinden op ons blog. Veel leesplezier. Als je lid wordt ontvang je een boek en/of stekkenkaart naar keuze. Schrijf je zeker ook in voor onze periodieke nieuwsbrief waarin we je informeren over onze komende activiteiten. Heb je vragen over hengelsport geef ons een berichtje op "dekleinebootvisser@gmail.com" voor meer info.

zondag 15 april 2012

platvis op ondiep water

Hey allemaal

Gisteren op de Oosterschelde gevist. Eerst ons aas opgehaald bij Hielkema. We kozen voor 500 gram zeepieren en 500 gram zagertjes, hetgeen moest voldoen. We trailerden in St Philipsland rond hoog water. Deze helling is perfect te gebruiken en we konden dan ook snel naar ons eerste stekje varen aan de monding van de Krabbenkreek. Hier een randje opgezocht op 5 meter en we konden beginnen. Al heel snel kwamen we tot de vaststelling dat het op de bodem vol oesters lag en regelmatig hingen we dan ook vast.

Aangezien dit geen goede ondergrond is om wat bot te scoren zijn we wat verder het Keeten opgevaren en hier konden we op 11 meter water een botje en twee ondermaatse schollen vangen. Die twee laatste kwamen rond laag water boven. 's morgens had ik al het idee geopperd dat de avondtij het beste zou worden om twee redenen.

De eerste was omdat het een koude nacht was geweest en tijdens het lage water de platen erg afgekoeld zouden worden. Hierdoor trekt de platvis er niet op, omdat er ook geen ander klein gespuis op trekt, waar de bot op aast. Daarom ook de keuze om in het begin iets dieper te vissen,. Het was echter een zonnige dag en tijdens het lage water rond 16 uur had de plaat wel de zo nodige warmte kunnen opnemen.

Voor de vloed zochten we dan ook een ondiep stekje op voor St Annaland en lagen op nog geen 100 meter van de droogliggende plaat op 4 meter. De vis was niet fel in het aanbijten maar regelmatig konden we een soms mooie bot aan boord heffen. Een voor een vielen ze voor onderlijnen waar een spinnerblad aan bevestigd was.

Alle vis hebben we mooi teruggezet en konden dan ook tegen dat het donker werd met een voldaan gevoel naar de helling terugvaren.
Ga dus ondiep liggen op de Oosterschelde en als de factoren juist zitten kun je er een mooie visdag beleven.

Groeten
Nico

Volgers