Over ons

De Kleine Bootvisser is bezeten van alles wat met boten, de zee en vissen te maken heeft. Met dit blog willen we andere vissers, beginnend en ervaren, informeren over de visserij en de visserij in het algemeen promoten. Wij vissen op de Oosterschelde, de Grevelingen, de Westerschelde, de Noordzee en in het buitenland. Wij willen beginnende vissers en leden helpen en gidsen tijdens het uitoefenen van hun hobby en geven zoveel mogelijk informatie. Samen schrijven we ook boeken en artikels over de visserij. Verdere info kun je vinden op ons blog. Veel leesplezier. Als je dat wenst, ontvang je na bestelling een boek en/of stekkenkaart naar keuze. Heb je vragen over hengelsport geef ons een berichtje op "dekleinebootvisser@gmail.com" voor meer info.

maandag 2 september 2019

Gouden sessie op pijlstaartrog op de Oosterschelde

Hey allemaal

Eerder deze week hadden we een avondje vrij en al snel werden plannen gemaakt om een korte sessie op de Oosterschelde te vissen. Het getij zat perfect om het te proberen op de pijlstaartrog tegen de Roggenplaat. Dit is een echte hit 'n miss-visserij, hetgeen wil zeggen dat een dagje blanken zeker tot de mogelijkheden hoort. Het warme weer en de ideale omstandigheden qua getij en het vertrouwen in de stekkeuze zorgden ervoor dat een zal ik maar zeggen, gouden sessie, gingen beleven.
Na het oppikken van onze steekzagers verlieten we al snel de haven richting Roggenplaat. Onderweg even contact gehad met Roland op de Roleca die al enkele uurtjes aan het vissen was aan de Zeelandbrug. Hij had al een kleine zeebaars en twee toonhaaien gevangen. We ankerden op een meter of 5 en lagen na het uitzetten van het driftanker redelijk stabiel.


Opzet is eigenlijk hetzelfde als voor de zeebaarsvisserij met ietwat kleinere haken maat 1. Aangezien er redelijke kans is op drijvend vuil op de Oosterschelde monteerden we geen voorslagen? Hierdoor schuift het vuil dat op je lijn komt tijdens het inhalen mooi tot tegen de hoekafhouder zodat je de vis zonder problemen tot bij de boot kan brengen.
Het aas lag nog maar net op de bodem en Wim kreeg al snel een mooie aanbeet: een zeebaarsje. Na een half uurtje een twijfelachtige aanbeet voor Nico en dan niets meer. Mmmmh, verdacht? Zou dit een rog zijn? Je moet dan zeker niet te snel ophalen. De rog heeft namelijk de gewoonte om bovenop je aas te gaan liggen en dat dan rustig op te eten.

Als hij of zij er dan vandoor gaat, breekt de hel los! Deze keer kwam er echter geen beweging en besliste ik na enkele minuten om het aas te controleren. De weerstand bouwde bij het inhalen snel op..... ROG! De Fladen hengel krom tot in het handvat en de dril kon beginnen. Intussen maakte Wim het dek van de boot wat vrij en verzorgde een grote emmer vol water om de vis in te zetten tijdens het korte verblijf aan boord. Dik zes kilo bleek de rog te wegen, wat zijn het toch prachtige vissen!
Zes kilo voor Nico

Kort hierna kon Wim een mooie rog vangen van ongeveer 4 kilo.
Tot in het handvat krom

Mooie rog van 4 kilo voor Wim

Sessie geslaagd dus. Maar de avond was nog jong en we hadden nog zeker drie uur afgaand water tegoed. Uiteindelijk konden we vijf roggen vangen, 2 keer 6 kilo en 3 keer 4 kilo.
leuke afwisseling

Zes kilo rog voor Wim, wat een sessie!

Nog eentje van 4 kilo voor Nico

Mooie Oosterschelde

Afsluiter van de dag op nog een metertje water intussen


Verder regelmatig een leuk zeebaarsje ertussendoor zorgden ervoor dat  het lekker druk aan boord was. Kort voor negen uur arriveerden we terug in de haven waar we de boot nog even afspoelden en we voldaan naar huis reden.

Op onze facebookpagina kan je ook een mooi filmpje bekijken van deze geweldige sessie:

https://www.facebook.com/groups/331552540212685/


Grtz
Nico en Wim

Volgers