Over ons

De Kleine Bootvisser VZW is bezeten van alles wat met boten, de zee en vissen te maken heeft. Met dit blog willen we andere vissers, beginnend en ervaren, informeren over de visserij en de visserij in het algemeen promoten. Wij vissen op de Oosterschelde, de Grevelingen, de Westerschelde, de Noordzee en op het zoete water. Wij willen beginnende vissers en leden helpen en gidsen tijdens het uitoefenen van hun hobby en geven zoveel mogelijk informatie. Samen schrijven we ook boeken en artikels over de visserij. Verdere info kun je vinden op ons blog. Veel leesplezier. Als je lid wordt ontvang je een boek en/of stekkenkaart naar keuze. Schrijf je zeker ook in voor onze periodieke nieuwsbrief waarin we je informeren over onze komende activiteiten. Heb je vragen over hengelsport geef ons een berichtje op "dekleinebootvisser@gmail.com" voor meer info.

donderdag 19 april 2018

Back to the roots.

Hey allemaal

Na enkele jaren de Westerschelde bezocht te hebben vanuit Breskens en Vlissingen hebben we de beslissing genomen om onze uitvalsbasis voor de komende jaren in Colijnsplaat te kiezen. Back to the roots dus, de Oosterschelde en de Voordelta staan nu terug op ons programma. We hebben hier heel mooie visdagen beleefd, leuke vangsten gedaan en hebben een hele boel ervaring op deze toch wel moeilijkere wateren in tegenstelling tot de Westerschelde, waar de vis bij wijze van spreken soms gewoon aan boord kruipt...Net dat tikkeltje extra uitdaging heeft ons getriggerd en en je kan er dus op rekenen dat we onze avonturen, goede en minder goede stekken en visdagen met jullie gaan delen.

Zo stond gisteren een eerste visdag op het programma. Super weer, een olieglad zeetje en goede gezelschap. Sowieso een TOPDAG. 's Ochtends toen we de boot aan het klaarmaken waren, werd ons aas mooi afgeleverd door Leo Bolier: zeepieren, zagers, tappen en wat geelstaarten. Het plan was om enkele stekken in de Voordelta te bezoeken om zo terug een beetje feeling te krijgen met het visgebied.

Rond negen uur lagen we al op onze eerste stek aan de OR5 op 6 meter.

De ebstroming liep al redelijk. Ik verkoos om de hele dag met een hengel te vissen, terwijl Sven met twee hengels viste. Ik ben namelijk van de overtuiging dat, en dat merk ik na jaren wedstrijdvissen, je veel intensiever en beter vist met één hengel dan met twee. Game on dus, de uitdaging was gecreëerd, ik wil gewoon evenveel vangen als Sven met mijn hengeltje.


De eerste beet, was minuscuul, een botje voor mij. Maar eigenlijk bleef het heeel stil. We deden alle moeite, maar echt los ging het niet. Na een klein verkasje naar iets dieper water, 8 meter, vingen nog wat scharren bij, klein spul weliswaar. Nog voor laagwater verkoos ik al om naar de volgende stek te varen, de R1.

Aan de R1 aangekomen koos ik voor een iets diepere scharrenstek van weleer om alsnog dat laatste beetje stroming mee te pikken. Dit liep beter, snel beet en inderdaad er kwam schar boven, maar ook weer enkele ondermaatse erbij. Tot nu toe waren de schuivende afhouders de beste keuze. Eigenlijk is dit mijn eerste keuze van onderlijn als ik op bot vis. Nu, in het voorjaar met koudere watertemperaturen en dus tragere vis, geeft deze afhouder net dat ietsje meer ruimte aan de vis om het aas binnen te zuigen(bij gebruik van heel flexibele toppen op je hengel weliswaar).

Na de aanbeet snel reageren en lijn geven zorgt meestal een gehaakte vis. Tijdens de kentering heb ik een beetje gerommeld met de spreader en kon zo nog een scharretje vangen.

Na de kentering ankerden we op  5 meter en hoopten om zo toch nog enkele mooie botten te vangen.

Felle vloedstroom, uptide werpen en groter aas op de haken en wachten maar... Maar daar bleef het eigenlijk bij, enkele botten en een mooie schar kwamen er sporadisch uit.


Eindstand: ik 8 vissen, Sven 7 vissen....mmmh bedenkelijk resultaat en de één-hengel-theorie bevestigd.... Doet het ons twijfelen, nee hoor. Nog enkele weekjes geduld en de visserij komt in de Voordelta zeker op gang....

We houden jullie op de hoogte.

Grtz
Nico

Volgers