Over ons

De Kleine Bootvisser is bezeten van alles wat met boten, de zee en vissen te maken heeft. Met dit blog willen we andere vissers, beginnend en ervaren, informeren over de visserij en de visserij in het algemeen promoten. Wij vissen op de Oosterschelde, de Grevelingen, de Westerschelde, de Noordzee en in het buitenland. Wij willen beginnende vissers en leden helpen en gidsen tijdens het uitoefenen van hun hobby en geven zoveel mogelijk informatie. Samen schrijven we ook boeken en artikels over de visserij. Verdere info kun je vinden op ons blog. Veel leesplezier. Als je dat wenst, ontvang je na bestelling een boek en/of stekkenkaart naar keuze. Heb je vragen over hengelsport geef ons een berichtje op "dekleinebootvisser@gmail.com" voor meer info.

zaterdag 26 augustus 2017

Het verboden gebied aan de muur


Vangstbericht van 25-08-2017

Beste vissers,

Prachtig weer voor eind augustus, windstil, warm, tongenweer! Met voldoende zagers en lange  up-tide hengels van Robby-fish stoven we naar het tongen Walhalla, “de muur van Zeebrugge”.
aan de muur


We zochten een stek in de buurt van “de muur” aan de haven van Zeebrugge, niet te diep, op zo’n 5 m, niet te veel stroming (tong houdt niet van veel stroming) en op een talud of liever nog een trechter of putje.  De eerste stek die we probeerden leek veelbelovend maar hier stond te veel stroming en enorm veel bruin wier, daar viel gewoon niet te vissen. 

de eerste stek met veel wier

het zicht op de haven van Zeebrugge vanuit onze tweede stek



spiegelglad

Dan maar verkassen naar een stek met minder stroom en dat is wellicht meer naar het strand of meer in de hoek aan de haven. Er is daar een groot gebied voor het strand waar je niet mag ankeren en vissen, en dus gingen we daar maar op de rand liggen. Met afgaande stroming was het mijn goede vismaat Steven die up-tide tot in “het verboden gebied” kon gooien om een tongetje te scharrelen. Met het gedacht dat “de grote sleepboten daar niet mogen komen” stonden de verwachtingen voor deze stek hoog gespannen. Steven viste met gevlochten hoofdlijnen en met kunststof onverzwaarde en verzwaarde metalen afhouders. Ik viste met soepele verzwaarde kunststof afhouders en met verzwaard staal voorzien van een amnesia 6,8 kg haaklijn met haakje 6.

de tweede stek aan het verboden gebied

dikke en kleine tong


Gek genoeg was het niet “de verboden kant” die het meeste tongetjes opleverde maar kwamen er aan mijn kant wat meer uit, zelfs één van 43 cm en een “lekkere dikke”. Na evaluatie ligt dat volgens mij aan het feit dat ik met nylon hoofdlijn op tong vis en met een paternoster met soepele verzwaarde afhouders.  Verder zijn een kleine (nr 6 tot 8) vlijmscherpe en dunstelige haak een noodzaak omdat tong een zeer gevoelig bijtpatroon heeft.


soepele verzwaarde kunststof afhouder
botje viel voor de enige haak met kralen natuurlijk

bijvangst, ze zitten aan het strand



We begonnen ’s morgens met afgaand tij en visten dat uit op de stek voor het strand (ca 8 m diep), tijdens het keren van het tij gingen we naar een stekje in de buurt van de “appelzak” maar daar was het lang wachten op de stroming, zelfs met driftzak lukte het niet en we besloten na één dikke wijting toch maar te stoppen en binnen te varen.

De laatste stek aan de appelzak

driftzak om stroom te vangen

haven Cadzand

driftzak vind toch al wat stroom


Het was nog een lange weg naar huis en we hadden toch 12 mooie tongen, één botje en een mooie wijting kunnen vangen op een gedeeltelijk afgaand tij, moe en voldaan op een spiegelglad zeetje weer terug naar de haven.


Bedankt Steven en laat de tongetjes smaken!
Groeten
Wim

Volgers