Over ons

De Kleine Bootvisser VZW is bezeten van alles wat met boten, de zee en vissen te maken heeft. Met dit blog willen we andere vissers, beginnend en ervaren, informeren over de visserij en de visserij in het algemeen promoten. Wij vissen op de Oosterschelde, de Grevelingen, de Westerschelde, de Noordzee en op het zoete water. Wij willen beginnende vissers en leden helpen en gidsen tijdens het uitoefenen van hun hobby en geven zoveel mogelijk informatie. Samen schrijven we ook boeken en artikels over de visserij. Verdere info kun je vinden op ons blog. Veel leesplezier. Als je lid wordt ontvang je een boek en/of stekkenkaart naar keuze. Schrijf je zeker ook in voor onze periodieke nieuwsbrief waarin we je informeren over onze komende activiteiten. Heb je vragen over hengelsport geef ons een berichtje op "dekleinebootvisser@gmail.com" voor meer info.

zondag 4 juni 2017

7 baarsjes op een rij


Vangstbericht van 3-06-2017
Beste Vissers,

Het weer zag er veelbelovend uit in het begin van de week maar veranderde geleidelijk aan naar het week-end toe. Noord-West 3 draaide naar West 4 en uiteindelijk besloten we een beschutte stek te zoeken om uit de wind te liggen.

Baarsstek aan de Sloehaven
Die stek vind je aan de Sloehaven van Ritthem niet ver van onze uitvalsbasis “Haven Vlissingen”. Het plan was om niet ver te varen en te schuilen voor de wind. En inderdaad, het begon ’s morgens nog rustig maar bouwde aardig op en die 4 werd zeker een 5 Bft. Als dan de wind tegen de stroom staat krijg je korte hevige golven.
lekker beschut vissen zonder golven

Onze eerste stek was ondiep op ca.5 m in de baai, hier liggen wat stenen en zijn er planten en kleigrond, ideale stek voor krabben en baars. We lagen beschut voor de wind, maar de boot kwam slecht op de stroom te liggen, in een baai pak je natuurlijk minder stroom en krijgt de wind de overhand. De driftzak kon wel wat helpen en als we onze lijnen naar de diepe kant inwierpen was er prima te vissen.


We vingen hier gedurende een 4 tal uurtjes 7 kleine baarsjes die allemaal weer lekker zwemmen. Ook vingen we 10 noordzeekrabben op deze stek.
We gebruikten een "schuivende montage" en een "wapperlijn" met 2 forse haken (1/0 tot 5/0) . De hoofdlijn kan dus vrij schuiven tegenover het lood en op de wapperlijn van ca 2 m worden twee haken gemonteerd volgens de "Pennel" montage. De ideale baarslijn! Deze lijn wordt uitvoerig besproken in het boek "De Oosterschelde" op bldz 47 waar we de baars-visserij beschrijven aan de "Oesterdam" op de Oosterschelde. Ook in het boek "De Voordelta" wordt deze visserij uitvoerig beschreven in hoofdstuk 4 en 5.

eerste baars op de wapperlijn
Kevin the Crab-slayer, 2 Crabs on 1 hook


Toen de wind wat ging liggen besloten we toch even in een geul aan “De Hompels”  te proberen. Daar ankerden we ondiep op ca. 8 m. Dat was wel een hobbelige stek en we hebben daar maar een uurtje gelegen, hier lag de boot wel op stroom en konden we één mooie bot vangen.
In een geul tegen de plaat kan ook baars zitten

mooie grote bot viel ook voor onze wapper

wind tegen stroom

Het werd een woelige terugvaart maargelukkig moesten we niet ver varen.
Bedankt Kevin voor de prettige dag en veel succes met de krabsalade.
Groeten
Wim

Volgers