Over ons

De Kleine Bootvisser is bezeten van alles wat met boten, de zee en vissen te maken heeft. Met dit blog willen we andere vissers, beginnend en ervaren, informeren over de visserij en de visserij in het algemeen promoten. Wij vissen op de Oosterschelde, de Grevelingen, de Westerschelde, de Noordzee en in het buitenland. Wij willen beginnende vissers en leden helpen en gidsen tijdens het uitoefenen van hun hobby en geven zoveel mogelijk informatie. Samen schrijven we ook boeken en artikels over de visserij. Verdere info kun je vinden op ons blog. Veel leesplezier. Als je dat wenst, ontvang je na bestelling een boek en/of stekkenkaart naar keuze. Heb je vragen over hengelsport geef ons een berichtje op "dekleinebootvisser@gmail.com" voor meer info.

maandag 13 juli 2015

Eindelijk een ruwe haai aan boord …


Vangstbericht van zaterdag 11-07-2015:


Zaterdag moest het nog eens gebeuren. Verschillende plannen en mogelijkheden namen we door voor een dagje vissen in onze voordelta. Makreel en wrakjes waren een goed idee, zeebaars aan Westkapelle misschien of … nog eens op de haaitjes proberen? Ruwe haai vangen was nog altijd één van onze dromen, dat was immers nog altijd niet gelukt na herhaaldelijke pogingen. De wind dwong ons om voor het laatste plan te kiezen en er waren al haai-berichten geweest aan “de ketting”. De gele boeienrij aan de Oosterscheldekering waar een diepe geul loopt en waar al het water in en uit de Oosterschelde passeert. Een visrijk gebied waar je zowat alles kan vangen wat vinnen heeft.

Zo gezegd, … zo gedaan: zagers besteld, makreel klaar gelegd en inktvis gekocht. We willen op 25 m diepte vissen op rog, toon - en ruwe haai. Daarvoor gebruiken we een wapperlijn met inktvis voor de grotere toonhaaien, zagers voor de pijlstaartrog en makreel voor de ruwe haai.


de sluis om 7.00 u
uitvaren 7.00 u
We ankerden op stek 24 (Haaistek ketting zuid) van onze stekkenkaart en hingen een zakje “rubby-dubby” aan ons anker om de vis te lokken. Na de eerste inworpen was het vrij snel raak, tijdens het laatste gedeelte van de ebstroom hadden we beet … De hengeltop trilde en bij het ophalen voelde je duidelijk … VIS! Heb je beet vraagt Nico, op welke hengel? Op de makreel ?? Ja VIS zeg ik en ik haal stilletjes binnen terwijl Nico de andere hengels opzij zet en het net al pakt. Zou het deze keer lukken? Zou het dan toch …?

Jaaa, het is een ruwe zegt hij wanneer het haaien-silhouet aan de oppervlakte verschijnt. Eindelijk komt er een ruwe haai van 77 cm aan boord, het is gelukt. De typische ruwe haaienstaart is duidelijk zichtbaar. Niet lang daarna komen er nog twee gladde haaien van 78 en 89 cm aan boord. Wat een hectische toestanden! Het zal je maar overkomen, op een half uurtje breekt de hel los.

eindelijk ruwe haai
mooie ruwe


tandjes




en weer vrij


















We vissen hier de dag uit en er komen nog twee tongen, twee horsmakrelen en enkele gladde haaitjes naar boven maar het was duidelijk dat de eerste golf vis gepasseerd was tijdens die eerste vroege uurtjes om ca. 7.00 u met de vloed.

We lagen niet alleen aan de ketting, heel wat andere vissersboten hadden hetzelfde plan en konden hopelijk ook enkele haaitjes vangen.

Superleuke maar hete dag met veel zon en héééél gelukkig met onze nieuwe specimenvangst.

Groeten

Wim & Nico



stalen onderlijn voor ruwe haai





grote toonhaai 89 cm

 







 
veel boten aan de ketting


bijvangst van horsmakreel 


 

tweede horsmakreel op inktvis

mooie tong 29 cm
Attractor voor roofvissen



Volgers