Over ons

De Kleine Bootvisser is bezeten van alles wat met boten, de zee en vissen te maken heeft. Met dit blog willen we andere vissers, beginnend en ervaren, informeren over de visserij en de visserij in het algemeen promoten. Wij vissen op de Oosterschelde, de Grevelingen, de Westerschelde, de Noordzee en in het buitenland. Wij willen beginnende vissers en leden helpen en gidsen tijdens het uitoefenen van hun hobby en geven zoveel mogelijk informatie. Samen schrijven we ook boeken en artikels over de visserij. Verdere info kun je vinden op ons blog. Veel leesplezier. Als je dat wenst, ontvang je na bestelling een boek en/of stekkenkaart naar keuze. Heb je vragen over hengelsport geef ons een berichtje op "dekleinebootvisser@gmail.com" voor meer info.

maandag 26 mei 2014

De Ratelhaaien van de Oude Roompot.


vangstbericht van zondag 25-05-2014

Beste vissers,

Zondag 25 mei nog even met Kevin het water in onze voordelta onveilig gemaakt. De wind stond goed, het tij in de namiddag afgaand en het zonnetje scheen. Eerst onze Belgische stem gebracht op de beste politieke partij en dan als een speer het aas ophalen bij Dixhoorn te Yerseke.



Verse steekzagers en messchelpen meegenomen om lekker te vissen op alles wat beweegt! Ons plan was om uit te zoeken of er wel degelijk haaitjes te vangen zijn in de directe omgeving van de stormvloedkering. We hadden immers weinig tijd om ver te varen, benzine is trouwens ook duur ...! Dus besloten we om een oude stek te proberen, de geul van de "Oude Roompot".

Hier werden vroeger al eens haaitjes gevangen volgens oude vangstberichten van jaren geleden. Deze geul, die omsloten is door platen met harde bodem, leidt rechtstreeks naar de paaigronden en brengt rondtrekkende haaitjes? Allé dat dachten we tenminste ...

Aangekomen aan de OR4 ankerden we op zo'n 11 m en er stond al een beetje stroom. We probeerden verschillende onderlijnen uit om te zien wat de beste lijn was. Een verzwaarde paternoster, een wapperlijn of een weegschaal met bijvanger en ratel? Wonderwel was het de weegschaal met kralen en ratel die het eerste haaitje van 70 cm bracht. Ze zaten er wel! Ze wilden zagers en ratels want ook de tweede haai van 69 cm werd gevangen aan deze lijn. Ik kon niet achterblijven en stak dan ook een rateltje boven mijn paternosterlijn en een beetje later .... ja u raadt het al! Beet! Een mooi glad haaitje van 50 cm kwam boven aan de gepimpte onderlijn.

weegschaal met ratel
eerste haaitje

tweede haaitje
te waterlating
derde haaitje 



Was het toeval of niet maar we vingen op een 4 uurtjes vissen drie mooie gladde haaitjes op de onderlijnen die voorzien waren van ratels. Ons opzet was gelukt en zo bewezen we weer eens dat oude, bijna vergeten stekken, toch weer eens de moeite kunnen zijn, het is niet altijd de horizon die vis brengt! We vingen ook nog wat ondermaatse scharren en enkele kleine wijtingen. Toen de stroom wegviel kon Kevin nog een geep verschalken van 53 cm aan de dobber voorzien van een streepje zalm. Het was zijn dagje wel!


de ratel













Eind goed al goed, opdracht volbracht en in goed gezelschap een korte vissessie met onverwachte wending. Bedankt Kevin!

Groeten

Wim

Volgers