Over ons

De Kleine Bootvisser is bezeten van alles wat met boten, de zee en vissen te maken heeft. Met dit blog willen we andere vissers, beginnend en ervaren, informeren over de visserij en de visserij in het algemeen promoten. Wij vissen op de Oosterschelde, de Grevelingen, de Westerschelde, de Noordzee en in het buitenland. Wij willen beginnende vissers en leden helpen en gidsen tijdens het uitoefenen van hun hobby en geven zoveel mogelijk informatie. Samen schrijven we ook boeken en artikels over de visserij. Verdere info kun je vinden op ons blog. Veel leesplezier. Als je dat wenst, ontvang je na bestelling een boek en/of stekkenkaart naar keuze. Heb je vragen over hengelsport geef ons een berichtje op "dekleinebootvisser@gmail.com" voor meer info.

vrijdag 25 oktober 2013

Oosterschelde wordt guller....

Hey allemaal

Wat een weer zeg de laatste dagen. In zo'n periodes moet je een dagje prikken waarop het nog net kan. Zo'n dagje was vorige donderdag. Er was echter nog één probleempje, verlof krijgen. Een beetje geluk mag je wel hebben en ik kon donderdagnacht vrij krijgen en dus kon ik na een korte dagrust (na mijn nachtshift) rond 12 uur vertrekken voor een korte namiddagsessie, samen met mijn vader. Het was rond zeven uur hoogwater, perfect,.... heel de namiddag opkomend water.
Ik bestudeerde het getij en verkoos er snel voor om een sessie op de Oosterschelde te doen, op stek 14 van onze stekkenkaart. Het doel van de dag was wat gulletjes te vangen en na een korte tussenstop in Yerseke had ik 1 kilogram verse zeepieren. Dit samen met een 300 gram garnaal en steurgarnaal zou wel volstaan voor een sessie die amper 4 uurtjes zou duren.
Aas voor de dag, zeepier afgetipt met garnaal


Het weer liet zich van zijn beste kant zien en met een zwak zuidoosten windje en 19 graden was het aangenaam toeven op het water.

Na een kwartiertje op de stek aangekomen en geankerd. We kwamen echter op iets te diep water uit, 39 meter. Hier ligt een redelijk steil talud en je moet proberen om recht boven het talud te ankeren. Dat merkten we direct want er kwam maar een enkel beetje en dat was dan nog alleen maar steenbolk. Onmiddellijk het anker gelicht en een nieuwe poging ondernomen, iets meer zuidelijk en dit bleek perfect, nog geen tien meter lagen we nu van ons waypoint verwijderd en we lagen boven ongeveer 30 meter diepte. Laat de gulletjes nu maar komen en we wierpen snel weer in. Simplee onderlijnen, stalen afhouders van 30 cm en haak maat 1/0.
Na een kwartiertje beet de eerste gul aan, een felle aanbeet, een losgeslagen lood en slappe lijn. Snel lijn bijgedraaid maar de vis hing niet, jammer. Dit gaf ons wel moed, ze zaten er, dat was zeker. Mijn vader ving kort hierna een steenbolk en naarmate de stroming toenam, kwamen de aanbeten snel op elkaar. Er stond altijd wel een hengeltop te trillen.
De eerste vis, schuchter begin....

Een tweede gullenbeet kwam er snel, en die hing wel. Geen beest, maar rond de 40 cm, een leuk visje voor de Oosterschelde.
Eerste gulletje, eindelijk.

Als we beet kregen van steenbolk, lieten we de lijn nog even liggen in de hoop dat alsnog een gul de andere haak zou pakken. Er zaten echter ook wel krabben en kreeften op de stek, hetgeen wel vaker voorkomt hier. Getuigen hiervan waren twee steenbokjes die enerzijds onthoofd waren en anderzijds fel toegetakeld.
Toegetakeld door??


onthoofd door??

We konden in de loop van de dag 1 noordzeekrab vangen en misten enkele krabben en zeker 1 kreeft tijdens het binnenhalen, dat was jammer.
De stroming zette rond vier uur fel door en de aanbeten vielen toen weg, we hadden intussen al 5 gulletjes en een reeks steenbolkjes aan boord getrokken.
Mooi getekende gulletjes...

Toen de stroming na iets meer dan een uurtje iets minder werd, kwamen de beten terug en kon ik nog twee stuks bij vangen. Rond zes uur zijn we terug naar de haven gevaren, niet met een berg vis, maar wel met een leuk resultaat voor vier uurtjes vissen. Waar we op voorhand ons doel van maakten, lukte nog ook. Dat is ook altijd leuk.
Missie geslaagd

Al bij al kun je je dus nog wel degelijk goed amuseren op de Oosterschelde, ondanks de slechte berichten die we regelmatig horen en zelf ook ondervinden. Nu breekt echter een tijd aan waar normaal de vangsten redelijk zouden moeten zijn. Ik zou zeggen gewoon proberen, er valt zeker nog wat te halen op de Oosterschelde. Stekkenkennis is echter meer dan ooit belangrijk op de Oosterschelde, maar een doelgerichte planning brengt meestal wel een leuk resultaat.

Grtz
Nico


Volgers