Over ons

De Kleine Bootvisser VZW is bezeten van alles wat met boten, de zee en vissen te maken heeft. Met dit blog willen we andere vissers, beginnend en ervaren, informeren over de visserij en de visserij in het algemeen promoten. Wij vissen op de Oosterschelde, de Grevelingen, de Westerschelde, de Noordzee en op het zoete water. Wij willen beginnende vissers en leden helpen en gidsen tijdens het uitoefenen van hun hobby en geven zoveel mogelijk informatie. Samen schrijven we ook boeken en artikels over de visserij. Verdere info kun je vinden op ons blog. Veel leesplezier. Als je lid wordt ontvang je een boek en/of stekkenkaart naar keuze. Schrijf je zeker ook in voor onze periodieke nieuwsbrief waarin we je informeren over onze komende activiteiten. Heb je vragen over hengelsport geef ons een berichtje op "dekleinebootvisser@gmail.com" voor meer info.

zondag 21 april 2013

De Belgen doen het!


Verslag “Condor Cup” zaterdag 20-04-2013
Het beloofde een mooie zonnige dag voor de “Condor Cup” op de Oosterschelde. Deze “België-Nederland” wedstrijd trekt altijd veel bootvissers aan, de jachthaven van Stavenisse is dan ook een echte sportvissershaven met een goede trailerhelling. 29 boten schreven zich in en de Belgen waren flink in de minderheid. Er rustte een zware verantwoordelijkheid op onze schouders!

Inschrijving wedstrijd in "De Stove"
De deelnemersOnze dapperste Vlaming Kevin Cappaert
Getrailerde boten van deelnemers aan de steiger
Eerst wat aas opgehaald bij Johan Bijl in de Pluimpotweg 26 te Sint Maartensdijk. Johan heeft altijd kakelvers zee-aas op voorraad en staat altijd paraat om je te helpen. Een 250 gr pieren en een 200 gr zagertjes zouden moeten voldoen.
Het was doodtij, de wedstrijd begon om 9.15 u en eindigde om 15.00 u. Er was een ijskoude en hardnekkige NO-wind voorspeld, de temperaturen bleven laag en het water was nog maar 7,5 °C. Te koud om gemakkelijk vis te vangen. Ook de soorten die de Oosterschelde optrekken als de temperatuur boven de 10 °C stijgt, waren er nog niet. Het water zou op het hoogste punt komen om 11.36 u dus even nog wat vloed en daarna een beetje eb. Moeilijke visserij en het enige wat je dan kan doen is vertrouwen op de aanwezigheid van bot. Deze is er altijd wel te vangen en brengt ook nog veel gewicht op de weegschaal.
De Stavic van Paul
Ik was te gast op de Delta 1676 alias de “Stavic” met kapitein Paul Hendrickx. Deze “oude-rot-in-het-vak-visser” weet als geen ander zijn plekjes te vinden op de Oosterschelde vanuit Stavenisse. Hier ligt zijn prachtige “Mery Nautic Teychan 540 Timonier” al enige jaren. Een mooie kajuit-vissersboot die enorm veel luxe en plaats biedt voor twee vissers.

Paul in actie, hij lust ze rauw!
We waren het beide eens over onze strategie, in het wedstrijdgebied een botstek zoeken op zo’ n 8 tot 12 m diepte. Het wedstrijdgebied was eerder klein maar er waren toch enige “botstekken” te vinden. Ook in ons boek “De Oosterschelde” en op de stekkenkaart van “De Kleine Bootvisser” komen er zulke stekken in dit gebied aan bod. Zie maar eens naar bv. stek nr. 56, 5, 19, 21, 11, … enz. Ook in het artikel voor de maand maart waar we een vistrip beschrijven in de “Krabbenkreek” vanuit Sint-Philipsland komt deze visserij aan bod. Hier wordt uitvoerig de vissoort bot, de onderlijnsoort en de vismethode beschreven.
Overal waar zandplaten liggen met geulen en randen kan je bot vangen. We waren het eens over één bepaalde “superstek”, recht tegenover de haveningang, niet te ver varen en met veel mogelijkheden. Buiten het vaargebied achter de rode boeien Kt 10 en Kt 12 ligt een ondiep zandgebied met een geultje waar het water doorstroomt tot op de “Slikken van Viane”. Hier ankerden we in het midden van de geul op 8 m diepte. Een goede keuze zo bleek later. Hier in de geul moet de bot zich verzamelen om afhankelijk van de stroom de platen op of af te trekken. Door het koude water eerder wat dieper dan wanneer de platen opwarmen en de bot echt ondiep gaat azen.
Het gebied
De stek in de geul

Bert met John Ezendam komen even horen hoe het gaat.
Om 10.45 u kwam organisator Bert Koopman in gezelschap van Condor-sponsor John Ezendam even langs met zijn beekman 540 om te horen of we al “wat” hadden. Toen hadden we nog geen enkele vis gevangen en Bert kwam even melden dat er al één gevangen was aan de andere kant …! De bootjes in onze buurt begonnen te verkassen en hadden er duidelijk geen vertrouwen meer in. Wij geloofden er echter wel in en bleven ter plaatste. Tijd voor ons geheim wapen om de bot te lokken. Een klein lepeltje boven onze onderlijnen, een rateltje en wat kralen zou hopelijk bot brengen. We gooiden ver uit en haalden onze lijnen af en toe wat binnen om de bot tot een aanbeet te verleiden. Het zijn immers felle rovers die door beweging, geluid en kleuren gelokt wordt. Ook het keren van het tij kan plots bot brengen omdat ze even zwemmen om met de kop in de stroming te gaan liggen.
het spinnertje/lepeltje
de onderlijn opgesmukt met kralen
De onderlijn met rateltje
Onze boot lag op de snijdende NO-wind en er stond weinig stroom, moeilijk vissen maar als je ver in de windrichting naar achter uitgooit kan het wel. Dan mag de boot nog wat heen en weer gaan, er is genoeg speling. Door af en toe de lijn wat in te halen kreeg ik een aanbeet en om 11.20 u kon ik de eerste bot landen. Mooie bot van zo’ n 35 cm lang, onze eerste punten waren binnen. Als aas schoven we altijd eerst een pier op de haak maatje 4 en tipten af met een zager. Twintig minuten later weer een “joekelbot” van wel bijna 50 cm. Dat zijn punten!


Paul met een mooie bot


de mooiste bot


joekel van een heremietkreeft

bot op haak 4 met kralen
Tijdens het keren van het tij was het even stil maar om klokslag 1.15 u bij de eerste ebstroom was het weer raak. Nu vingen we om de beurt bot aan beide kanten van de boot. Alle botten waren rond de 30 cm en er moest maar één kleintje terug om te groeien.

Om drie uur als de bliksem terug naar de haven gevaren om onze 8 botten ter weging aan te bieden. Wat zou er nog gevangen zijn? Bij de weging bleek dat we 3,280 kg vis hadden en dat was blijkbaar erg goed gevist! Na ons was er nog een tweede Belgisch duo met 140 gr minder gevolgd door een Nederlandse collega. Onze eer was dus meer dan gered! Die Belgen bleken dus goede botvissers te zijn en behaalden de eerste twee plaatsen in de rangschikking, een geweldige prestatie!
de prijzentafel

De Belgen van de tweede plaats, proficiat!
Mark Van Buyten en Filip Baert.


De derde plaats was voor het Nederlandse duo Michel Mosselman/Martijn
Mooie prijzentafel dankzij alle sponsors
Het was weer een zeer gezellige prijsuitreiking in de dorpszaal “De Stove”, een mooie prijzentafel stond er te pronken. Buiten de dieptemeters van Condor, de hengelsportspullen van Robby-fish en vele andere prijzen door verschillende sponsors aangeboden zouden wij van “De Kleine Bootvisser” ook een boek en stekkenkaart schenken. Hiermee willen we dan ook de wedstrijdleiding, alle deelnemers en ook alle sponsors enorm bedanken voor de fijne dag en de leuke prijzen. Ook bedankt aan schipper Paul Hendrickx voor de fijne vaart op de schelde.


onze trofee, bere-fier!
Wim Bresseleers & Paul Hendrickx

Volgers