Over ons

De Kleine Bootvisser is bezeten van alles wat met boten, de zee en vissen te maken heeft. Met dit blog willen we andere vissers, beginnend en ervaren, informeren over de visserij en de visserij in het algemeen promoten. Wij vissen op de Oosterschelde, de Grevelingen, de Westerschelde, de Noordzee en in het buitenland. Wij willen beginnende vissers en leden helpen en gidsen tijdens het uitoefenen van hun hobby en geven zoveel mogelijk informatie. Samen schrijven we ook boeken en artikels over de visserij. Verdere info kun je vinden op ons blog. Veel leesplezier. Als je dat wenst, ontvang je na bestelling een boek en/of stekkenkaart naar keuze. Heb je vragen over hengelsport geef ons een berichtje op "dekleinebootvisser@gmail.com" voor meer info.

maandag 4 maart 2013

De eerste tekenen van de lente.....

Man,man, man,wat een lange winter was dit. Hopelijk hebben we het nu wel gehad en kunnen we ons verwachten aan de eerste lente zonnestralen. Voor volgende week ziet het ernaar uit dat de temperaturen voor het eerst dit jaar de 10 graden gaan passeren.
Aangezien de watertemperatuur in de Noordzee zo tussen vier en vijf graden schommelt, is er nog weinig activiteit te bespeuren. Op onderstaande site is de evolutie goed te volgen.


Zoals je kan zien komt het warmere water uit het zuiden en is de temperatuur in Engelse en Franse wateren enkele graden hoger dan in de Nederlandse wateren.

De eerste trip dit jaar staat op het programma, een clubwedstrijd van de RobbyFish Zeehengel Club vanuit Nieuwpoort. Dit brengt ons iets dichter naar het warmere water en hopelijk mogen we ons verwachten aan een mooie visserij en is de schol, die we hopen te treffen, al aanwezig.
Zaterdag mijn materiaal klaar gemaakt en aan de hand van het getij, stel ik mij het verloop van de dag voor en maak ik enkele onderlijntjes klaar.

Drie favoriete onderlijntjes
Aangezien ik me verwacht aan een fijne visserij, neem ik al zeker een onderlijn met zeer fijne afhoudertjes (ca 20cm), om een zo subtiel mogelijke aas aanbieding te hebben. De tweede keuze valt op een onderlijn met plastiek afhouders, hiermee hoop ik met de gele of rode kleur de platvis aan te trekken. Een derde onderlijn is een wapperlijn met drie haken op, voorzien van redelijk wat parels. Hiermee zal ik proberen te downtiden als mijn plaats aan boord het toelaat natuurlijk. Als haak zal het maatje twee of één worden, denk ik.



Gele pareltjes
Op mijn onderlijnen voorzie ik zeker één of meerdere haaklijntjes voorzien van gele parels, zowel drijvende en gewone.


Het aas
Als aas neem ik verse tappen, diepvries tappen, wat zagers en wat inktvisstripjes mee.
De vangstberichten zijn heel somber, maar de windverwachting is goed, dan ga je toch gewoon vissen. Niet geschoten is altijd mis, denk ik dan maar. Ik ben benieuwd of Neptunus ons goed gezind zal zijn?
........
Die hadden we graag gevonden op zondag....





Het wedstrijdverloop
De lente is duidelijk ingezet

Op zaterdag werd er niet zo veel gevangen, ca 15 stuks maatse schar voor de betere, heel slecht dus.
Vandaag voeren we naar dezelfde stek en begonnen aan de wedstrijd. Ik zat op plaats 6. We begonnen te vissen net voor de kentering en er stond dus weinig stroming. Ik startte met nylon (60/00) op de molen om zo snel mogelijk stromingsdruk te krijgen op de lijn, om mijn onderlijn snel tegen de bodem te krijgen. hierna begon ik rustig bij te draaien zodat de onderlijn zachtjes van de bodem gelift werd. Meestal reageerden de scharren hier fel op en volgde er een aanbeet. Na de aanbeet gaf ik terug wat lijn en herhaalde het na een minuutje weer. Kwam er geen tweede beet, trok ik de lijn enkele meters bij en herhaalde alles weer. Op die manier kon ik toch verschillende doubletten en tripletten vangen. Vooral de verzwaarde lijn ving het beste.
De verzwaarde lijn bleek een goede onderlijn


Je moest dus heel actief vissen om de scharren te triggeren het aas te pakken. Tijdens de ebstroom, die overigens niet sterk was, werd de onderlijn met plastiek afhouders beter en kon ik blijven vangen.
Tijdens de kentering kreeg ik nog steeds beet, maar kon de aanbeten niet meer verzilveren. Op het einde van de dag trok de vloedstroom nog even door en dat was eigenlijk de beste periode om vis te vangen en zo kon iedereen het laatste half uurtje nog wat extra vangen.
De booteerste bij mij was Brian en hij had 22 stuks maatse vis, waaronder een mooie bot. Ik had 16 stuks, waaronder 4 schollen. Deze vielen duidelijk voor de gele parels aan mijn onderlijn. Ook de zagers waren heel goed, vooral tijdens de ebstroom. Het gebruik van de inktvis bracht me enkele heel mooie scharren (30+) op. De wapperlijn heb ik niet gebruikte omdat ik op de bootplaats hier niet goed mee kon downtiden. Bleek trouwens dat op elke boot de bakboord kant de betere plaatsen waren.

Ze zijn gearriveerd!!!
Soms mooie doubletten of tripletten

De scharren zitten nog vol kuit, hetgeen verklaard dat ze nog niet fel azen. Op zaterdag werd er geen enkele schol gevangen, op dezelfde stek. Wij hadden er acht aan boord, het kan dus snel gaan en hopelijk zitten ze snel in onze Voordelta. Stek bij uitstek daar zal in het Westgat zijn. Een dezer weken de boot weer te water en dan kunnen we ons hart helemaal ophalen aan een leuke voorjaarsvisserij op schar, schol en botten.

Een uitgebreid fotoverslag van de wedstrijd kan je ook vinden op de clubsite van RZC, Robbyfish Zeehengelclub,
http://www.robbyfishzeehengelclub.be/

Grtz
Nico


Volgers