Over ons

De Kleine Bootvisser is bezeten van alles wat met boten, de zee en vissen te maken heeft. Met dit blog willen we andere vissers, beginnend en ervaren, informeren over de visserij en de visserij in het algemeen promoten. Wij vissen op de Oosterschelde, de Grevelingen, de Westerschelde, de Noordzee en in het buitenland. Wij willen beginnende vissers en leden helpen en gidsen tijdens het uitoefenen van hun hobby en geven zoveel mogelijk informatie. Samen schrijven we ook boeken en artikels over de visserij. Verdere info kun je vinden op ons blog. Veel leesplezier. Als je dat wenst, ontvang je na bestelling een boek en/of stekkenkaart naar keuze. Heb je vragen over hengelsport geef ons een berichtje op "dekleinebootvisser@gmail.com" voor meer info.

donderdag 22 augustus 2013

Gevarieerde visserij in Dover, 15 vissoorten op 1 dag

Hey allemaal

Dinsdag voor de eerste keer dit jaar naar Dover kunnen gaan vissen. Eerder dit jaar door het slechte weer werden er al wat trips afgelast, maar deze keer was alles perfect, Geen wind, een hele dag volop zon. Met 7 ongeduldige vissers kwamen we samen rond half vier in Wommelgem en vertrokken even later met twee volgeladen auto's richting Frankrijk. Onderweg hebben we nog even Ivan, een nieuwe Dover-fanaat, opgepikt net voor de Franse grens. Onderweg waren de laatste vangstberichten het gespreksonderwerp. Vorige week werden er heel wat zeekarpers gevangen, op de wrakken werden wel wat gullen en pollakken gevangen, alleen zeebaars was er nergens te vangen, op een enkeling na. Ook werden er op anker mooie blonde roggen gevangen, verdere bijvangst waren ponen en makrelen.
Aangekomen in Dover, lag 'Reecer' al op ons te wachten. Andy, de schipper, vertelde ons tijdens het uitvaren dat het plan van de dag bestond uit driftend op schol vissen en op de terugweg enkele wrakken te bevissen. Voor blonde rog stond er teveel stroming, jammer want die stond nog op het verlanglijstje van enkelen onder ons.
Als aas hadden we zeepieren, zagers, inktvis en tappen ter beschikking. Na een klein uurtje varen gingen onze lijnen te water. Er werden heel wat verschillende systemen naar beneden gelaten, de ene een lange wapperlijn beaasd met zagers of pieren en een stripje inktvis, de andere hing er een makreellijn zonder aas aan of een beaasde hokkai onderlijn, Ivan koos voor een weegschaaltje voorzien van beaasde haken voorzien van parels en kleine twisters en hierboven enkele hokkais, zo combineerde hij de twee beoogde soorten, makreel en schol, hetgeen heel goed werkte. Onmiddellijk werd duidelijk dat er enorm veel en echt wel grote makrelen zaten, er waren verschillende 40+ vissen bij. Het aas bedoeld voor de schol raakte meestal niet tot op de bodem en werd tijdens het zakken al door de makrelen aangevallen.

Tussendoor werden er mooie schollen, scharren en enkele rode ponen gevangen. Andere bijvangsten waren ook nog kleine pieterman, grote pieterman en smelt.



Na enkele uurtjes driften wilde Andy proberen op de Varne Ridge om de eerste tarbot van dit seizoen op de boot te vangen.
Tijdens het verleggen werden de montages aangepast, grotere haken 3/0 of 4/0 op wapperlijnen voorzien van enkele parels of een lepel. Als aas voldeed de verse makreel die we in ca 10 cm lange strips sneden.


De eerste vissen die we vingen waren alweer makrelen, iets later kwamen er ook enkele mooie rode ponen boven en na de tweede drift ving Paul de eerste tarbot. De volgende driften concentreerde Andy zich op die ene kleine plek en er werden dan ook nog enkele tarbotten bij gevangen.




Toen de stroming wat minderde vroeg Andy of we verder wilden op tarbot, of enkele wrakken wilden bevissen. We kozen voor het laatste en weer werden onze montages aangepast. Nu werd er weer voor hokkais gekozen, pilkers, shads of Red Gills aan een wapperlijn. Hier liet Ivan zien dat hij het wrakvissen wel beheerste en ving op de grijskleurige shad drie leuke gullen, verder ving Jef een mooie zeebaars op zijn blauwe hokkai, en er kwamen ook nog makreel, horsmakreel, hondshaai en steenbolk boven.


Ivan ving op de shad op het tweede wrak nog een mooie lipvis en dat bleek na wat telwerk vissoort nummer 15 te zijn die dag. Met recht een gevarieerde dag.
Een dagje Dover blijft toch altijd een belevenis en eigenlijk een mini visvakantie op zich. Eind september weer afspraak aan de andere kant van Het Kanaal.

Grtz
Nico

Volgers