Over ons

De Kleine Bootvisser is bezeten van alles wat met boten, de zee en vissen te maken heeft. Met dit blog willen we andere vissers, beginnend en ervaren, informeren over de visserij en de visserij in het algemeen promoten. Wij vissen op de Oosterschelde, de Grevelingen, de Westerschelde, de Noordzee en in het buitenland. Wij willen beginnende vissers en leden helpen en gidsen tijdens het uitoefenen van hun hobby en geven zoveel mogelijk informatie. Samen schrijven we ook boeken en artikels over de visserij. Verdere info kun je vinden op ons blog. Veel leesplezier. Als je dat wenst, ontvang je na bestelling een boek en/of stekkenkaart naar keuze. Heb je vragen over hengelsport geef ons een berichtje op "dekleinebootvisser@gmail.com" voor meer info.

zondag 28 juli 2013

Haaienvangst op volle toeren...

Vangstbericht van 23 juli 2013


Hey allemaal


Vorige week dinsdag zijn we nog eens gaan genieten van het mooie weer en hebben we de verkoeling van de zee opgezocht. Momenteel draait de haaienvisserij in de Voordelta op volle toeren. Samen met nog een hele rits boten zijn we rond 8 uur door de sluis gegaan. We zijn in één streep naar het Steendiep gevaren en ankerden hier boven een diepte van 22 m. Voorvertrek sprak ik nog even met Ben Biondina en blijkbaar hadden ze op de Big Marlin hetzelfde plan; namelijk proberen een ruwe haai te vangen. Als aas had ik makreel en geep bij me.

Een mooie dag tegemoet


Iets te zware opzet???
Mijn vader viste met twee hengels, stalen verzwaarde onderlijnen en zagers als aas. Vrijwel onmiddellijk kwam de eerste haai al binnenboord. Een mooie toonhaai van 82 cm ging na een korte fotosessie terug overboord. Verder ving hij nog heel wat wijting, een enkele schar, wat horsmakreel en blauwe makreel en nog een hele rits toonhaaitjes.
De eerste van 82 cm  lang

Ze bleven komen...


Ik las dat op de Big Marlin het plan om een ruwe haai te vangen gelukt was. Proficiat Mannen, fijn gevist. Bij ons lukte het niet. Als aas gebruikte ik geepmoot van ca 10 cm en afwisselend een halve makreel of wijting. Deze sneed ik in twee (head and guts, zoals ze in Engeland zeggen). Op deze wijze hangen de ingewanden er mooi uit en dit geeft een excellent geurspoor. Tijdens de hele dag kon ik echter maar enkele fijne trekjes bespeuren. Waarschijnlijk waren dit hondshaaien of kleine ruwe haaitjes. De onderlijn was van staal, hetgeen echt wel nodig is, en de haak was maat 8/0. De uptide hengels en de reels, voorzien van 30lbs dyneema met hierop een voorslag van 60/00 maakten de opzet compleet. Achteraf bekeken bleek dit misschien iets te zwaar, aangezien de exemplaren die op de Big Marlin gevangen werden, rond  de 80 cm lang waren. Als er natuurlijk mooiere ruwe haaien aanbijten, is deze opzet natuurlijk geenszins te zwaar.
Rond 14u zijn we nog even gaan driften over de Meerkerk, op dit wrakje ving Wim vorige week leuk horsmakreel. Die bleken er nog te zitten.
Het wrakje van de Meerkerk tekent mooi af


Horsmakreel hebben we dan ook veel, heel veel gevangen, op met stripjes inktvis beaasde hokkais.
Beaasde Hokkai bleken ze wel te lusten

Er waren toch ook twee gullen snel genoeg om het aas te pakken voor de horsmakrelen, hetgeen een leuke afwisseling was.

Een hele mooie dag gehad met redelijk wat vis en heeeeel mooi weer. Vader content, ikke content, ....... vrijdag misschien een nachtje op de tong, tot schrijfs......


Grtz 
Nico

Volgers