Over ons

De Kleine Bootvisser is bezeten van alles wat met boten, de zee en vissen te maken heeft. Met dit blog willen we andere vissers, beginnend en ervaren, informeren over de visserij en de visserij in het algemeen promoten. Wij vissen op de Oosterschelde, de Grevelingen, de Westerschelde, de Noordzee en in het buitenland. Wij willen beginnende vissers en leden helpen en gidsen tijdens het uitoefenen van hun hobby en geven zoveel mogelijk informatie. Samen schrijven we ook boeken en artikels over de visserij. Verdere info kun je vinden op ons blog. Veel leesplezier. Als je dat wenst, ontvang je na bestelling een boek en/of stekkenkaart naar keuze. Heb je vragen over hengelsport geef ons een berichtje op "dekleinebootvisser@gmail.com" voor meer info.

Wedstrijdvissen

Hey allemaal

Op deze pagina komen al mijn wedstrijd-belevenissen. Sinds enkele jaren ben ik terug gestart met wedstrijdvissen bij de Robbyfish Zeehengelclub.  In de meer dan 20 jaar wedstrijdvissen die ik al achter de rug had, heb ik al heel veel geleerd. Het enige dat ik eruit kan concluderen is dat elke visdag weer anders is. Er zijn enorm veel factoren die meespelen, en gedurende de dag veranderen deze dan nog eens. Steeds inspelen op deze wijzigingen en je snel aanpassen, maakt dit 'spelletje' zo leuk en uitdagend.
Mijn initiële bedoeling was om een privé bestand aan te maken om zo in de toekomst aan de hand van mijn ervaringen mijn prestaties te verbeteren. Door mijn ervaringen echter te delen met jullie, kan iedereen eruit leren. Let wel op, het zijn mijn persoonlijke ideeën en ervaringen en die zullen niet door iedereen zo ervaren worden. Heb je een ander idee en/of ervaringen, dan hoor ik dit natuurlijk graag.
Welke voorbereidingen tref ik, wat verwacht ik ervan, hoe is het wedstrijdverloop en uiteindelijk, welke conclusies kan ik hier uit trekken? 


13 maart 2016, EFSA Bootcup in Scheveningen


HW: 05.31 u, TAW 128
LW: 10.39 u, TAW -84
twee dagen na springtij

Mijn verwachtingen

De eerste afspraak in de Superprestige van 2016 en ik kijk ernaar uit. Robbyfish RZC heeft drie vaste teams voor 2016 en hopelijk hebben we dit jaar veel succes. Mijn verwachting waren niet al te goed. Twee weken geleden had EFSA Nederland al een reeks gevist vanuit Scheveningen en de eerste had 23 stuks, meest schar en enkele botten. De minimummaten voor schar en bot zijn in Nederland 20 cm, dus ga ik ervan uit dat zowat alle vis zal tellen. Er werd vorig jaar gevist op gewicht maatse vis waar je tevens voor elke maatse vis 100 gram extra kreeg. Een scharretje van 21 cm dat maar een 50 gram weegt, wordt zo 150 gram waard. Een wereld van verschil in de einduitslag. Ik zal me dus concentreren op het vangen van zoveel mogelijk maatse vis en als er wat bot zit, zijn dit wel de bonusvissen. Ik prepareer een tiental onderlijnen, de meeste voorzien van plastieken afhouders en kleine, snelle haken.






Ik voorzie drie hengelsets (voor de kottervisserij lange hengels):

Tubertini F1 Atlantic (4 meter), Penn surfblaster, 32/00 Tubertini Sky Blue, taps oplopende voorslag
Tubertini Gorilla (3.5 meter), Penn Fierce met 15/00 gevlochten lijn en taps oplopende voorslag
Shimano pendelhengel, (4.2 meter), Shimano Nexave 7000, 40/00 rode Sufix en taps oplopende voorslag

Klaar voor de strijd
Als aas voorzie ik zeepieren, gezouten tappen, verse tappen en mesheften.



Wedstrijdverloop
Ik zat op de Albatros en volgens de stroomatlas zou er de tweede periode de meeste stroming staan. Mijn plekken aan boord waren 7/15/3, een redelijke loting.


De boten stoomden naar de Indus Noord, redelijk diep water en ik verwacht dan ook stevige stroming. Ik begin met de F1 Atlantic en als de stroming te fel wordt, zou ik overstappen op strandhengel. Stalen afhouders en als aas tijdens de eerste worpen een mix van zeepieren, mesheften en tappen. Er zat redelijk veel beet in, maar de vissen haken, dat was niet simpel. Snel kleinere haken en kleine stukjes aas gekozen en dan kon ik wat scharretjes vangen. Aan bakboordzijde kwamen regelmatig botten boven. De tweede periode zou ik daar staan, dus ik kreeg wel hoop. Enkele botten waren nodig om wat schade in te halen.
De botten bleven boven komen en mijn onderlijnkeuze was de juiste. Strak vissen, stevige ankers en af en toe de onderlijn bijdraaien lokte de botten naar het aas. Dit had ik intussen wel vergroot en op elke haak stak ik een zeepier, een stuk tap en een klein stukje mesheft.
De derde periode was de stroming heel fel maar zakte snel in. Nog enkele vissen kon ik vangen en dan was het terug naar af(zoals in de eerste periode) Veel beet, maar moeilijk te vangen vissen.
Ik had 20 maatse vissen en had hiermee dik 3 kilo vis. Uiteindelijk genoeg voor een vierde bootplaats.

Mijn conclusies
Uiteindelijk bleek de regel voor 100 gram extra per maatvis niet te tellen, hetgeen ik in het begin van de dag niet wist. Had ik het geweten, had ik me misschien meer op de botten toegespitst en zat er wellicht meer in. Uiteindelijk op een 17e plaats geëindigd en een goede start voor dit seizoen. Thuisgekomen heb ik mijn zeepieren nog op zout gezet, voor de komende maanden om op schar te vissen.



De mesheften heb ik in Marukyu zout gelegd, hetgeen goed werkte voor de schollen in Nieuwpoort.
Volgende afspraak, Espadoncup, Oostende.



12 december 2015, clubwedstrijd RZC in Dover

LW: 06.24 u, 1,10 TAW
HW: 11.13 u, 6,50 TAW
enkele dagen voor springtij

Mijn verwachtingen

De hele week al de windverwachtingen aan het bestuderen. Pfff, manman, hopelijk komt het goed. De zuidelijke winden die de voorgaande weken al roet in het eten gooiden, blijven aanwezig. Die wind zal uiteindelijk bepalen waar we zullen kunnen vissen. Ik neem me dan maar voor om op twee paarden te wedden. Ik voorzie me zeker voor lijnen om buitengaats te vissen, maar ik bereid me ook voor om de dag binnen de haven te vissen. Ik begin met het aas, tappen zijn besteld en ik voorzie me ook nog van wat zeepieren. Visaas: makreelfilets en enkele haringen. Inktvis is ter plekke aan boord voorzien. Ook nog wat mesheften zal ik meepakken, overschot hiervan is altijd in te vriezen.
Allereerst voor de visserij buitengaats. Sterke stroming en in Dover is het al een visserij waar het er ruig aan toe gaat. Stevige stalen afhouders, haaklijnen amnesia, trekkracht 13 kilo en stevige haken. De kans op een stevige gul of rog is aanwezig, en die en wil ik zeker niet missen! Naast de gewone driehaaks paternoster, neem ik ook onderlijnen voorzien van twee afhouders en een hoekafhouder onderaan. Aan de afhouders komen dan kleinere haken 1 tot 1/0 en aan de onderste een grotere haak 3/0 om met groter aas te vissen. 'The best of both worlds' zou ik zeggen. Als hengel een uptide en dyneema met een voorslag. Zwaar ankerlood tot 350 gram zal zeker nodig zijn.
Om binnen de haven te vissen, heb je een heel andere aanpak nodig. Weinig stroming en kleinere vis. Hier komen de onderlijnen die ik voor onze eigen kust gebruik naar voren. Ook de hengel pas ik aan, fijne toppen en dyneema en nylon hoofdlijn op de molen.


Wedstrijdverloop

Bij aanvang van de wedstrijd lag het zeetje er nog perfect bij. We konden dus buiten de haven vissen. De kentering was bij het ten anker gaan net gepasseerd. Mijn doel was om zeker een rog te pakken en verder zoveel mogelijk bijvangst te hebben. Twee hengels, eentje met de two up-one down lijn met korte stevige stalen afhouders, was dan ook mijn eerste keus. Haakgrootte, twee keer 1/0 en de onderste haak 3/0. Een reservehengel om met een wapperlijn te vissen, tuigde ik ook op. Aan de onderste haak een moot haring en de bovenste haken een hele tap, afgetipt met inktvis en makreel. De beten kwamen heel snel, steenbolk, wijting en doggies. De stroming zette heel snel door en na een half uur ging de boot aan het krabben. De wind zette door en ik wist al wat er ging gebeuren, we zouden de haven opzoeken en de dag daar verder uitvissen. Iedereen had ongeveer een visje of vijf. In de haven was er geen grote vis te verwachten en ik heb dan ook zo snel mogelijk mijn twee lichtere hengels klaar gemaakt. Onderlijntjes van dienst, een spreader en fijne stalen afhoudertjes (Tronixpro) en haakje 3 (Varivas). Al snel bleek dat er veel vis zat en dat het een snelle visserij zou worden. Het beste aas bleek een stuk tap, afgetipt met een stripje inktvis en groene pareltjes werkten ook goed. Makreel en mesheft was iets minder. Mijn techniek was de volgende: inwerpen, lijn geven en dan na de eerste aanbeten, beginnen strak draaien en meestal zette de aanbeet door en kwamen er nog vissen bij. De scholen moest je wat opzoeken en als ik in de kleinere vis zat, wierp ik op een andere plek in. Uiteindelijk had ik 44 stuks maatse vis, net geen tien kilo.

Mijn conclusies

Mijn nieuwe aanwinst, een tubertini gorrilla boat van 3.5 m, voldeed perfect. Ik viste al eerder met de driemeter versie en de versie van een halve meter langer, viste nog leuker.
Groene fluo pareltjes waren perfect, tappen en inktvis waren beste aas en de grotere wijting zat hoger. Aan de andere kant van de boot vingen ze het beste met een spreader met hieronder een halve meter lijn, om de spreader hoger aan te bieden. Hier ook dezelfde techniek, lijn zetten en stil strakker draaien. Ik viste met dyneema, maar denk dat ik met nylon nog sneller had kunnen vissen.

24 oktober 2015, clubwedstrijd RZC in Nieuwpoort

HW: 10.56 u, 4.38 TAW
LW: 17.45 u, 0,67 TAW
twee dagen na doodtij

Mijn verwachtingen

De berichten waren al beter met redelijk wat vis dicht onder de kant. Ik verwacht dus dat de boten niet al te ver zullen varen. Twee dagen na doodtij en een opbouwend getij, hopelijk pakken we wat stroming. Aangezien we bijna heel de dag met vloed vissen, zal dit niet al te veel zijn. Ik prepareer zeker wat onderlijnen met plastiek afhouders, enkele spreaders en fijn stalen afhouder-onderlijnen. Telkens voorzien van parels en enkele zonder parels. Als aas voorzag ik mesheften, makreelfilets, zeepieren, verse en diepvriestappen.

Wedstrijdverloop

Ik kreeg plek 1 aan boord, stuurboord voorop. Perfecte plek om uptide te vissen en ik begon op schar en wijting te vissen. Korte stalen afhouders, haak maat drie en kleine lichtgevende parels, als aas verse tap en diepvriestap die ik opbond. Hoofdlijn nylon en een voorslag. Direct beet en enkele scharren en wijtingen. Enkelen aan boor vingen vooral botten, en geen kleintjes ook. Ik ben dan ook overschakeld op gele borstelafhouders, stevige haken, gekleurde parels, groter aas (mix van tappen, zeepieren en mesheften) en zwaarder lood.
Bot is verzot op mesheften


Verlengde borstelafhouders deden het goed toen de stroming afnam.
zachte, drijvende kraaltjes, gemakkelijk op de haaklijn te schuiven over de haak.

Hierdoor kon ik ook strakker vissen en idd de eerste vis, een dikke bot. De vis kwam in vlagen, soms bot, dan weer wijting dus af en toe overschakelen van onderlijnsysteem rendeerde soms wel. Bij het vallen van de stroming nam ik mijn hengel met dyneema hoofdlijn en probeerde ik de spreader, maar dat had nog geen succes. Dan maar terug de plastieken afhouders eraan en na een uurtje nog eens geprobeerd, omdat ik merkte dat er dicht bij de boot wijting zat. Nu was het wel bingo, volop wijting, eerst begon ik met tappen op twee haken en op één haak een stukje makreel als aas (ook omdat ik in aas nood dreigde te komen!), de makreel werkte deze keer wel (in tegenstelling tot de vorige wedstrijd) daarna enkel met makreel gevist, de visserij ging snel omdat ik het aas maar af en toe moest vervangen. Met 1 op 3 maats kon ik zo op korte tijd een 20-tal maatse vissen pakken. Vanaf dat de boot weg draaide, kreeg ik geen beet meer op de spreader, omdat de boot van de vis weg zwaaide. De boot bleef in het begin nog even hangen tussen wind en stroming en ik ben dan terug overgeschakeld op groter aas. Hoger vissen (strak), bracht geen succes. Snel overschakelen op actief op de bodem scharrelen met het  'hakenkruis' en gekleurd bollood.


Zo heb ik nog wat bot en schar kunnen vangen. Uiteindelijk heb ik mijn boot gewonnen met 62 stuks maatse vis: een veertigtal wijtingen, 8 scharren, 12 botten en 1 schol.

Mijn conclusies

Ik had te weinig aas! Dit kwam doordat het kleine verse tappen waren. Ik had 6 pakken verse, 2 pakken diepvriestappen, een halve kilo pieren, 1 kilo mesheften en vier makreelfilets en alles was op!! Volgende keer neem ik terug 10 pakken tappen zoals vroeger, zeker weten.
Het hakenkruis blijkt ook goed voor de bot te zijn. Op één of andere manier trekt dit bot aan, misschien door het schuren over de bodem en het hierdoor opgedwarrelde zand? In de toekomst ga ik er eens wat mee experimenteren. Deze onderlijn ga ik ook eens proberen voor de bot als deze boven de bodem te vangen is:
Probeerseltje voor binnenkort....

11 oktober 2015, clubwedstrijd RZC in Nieuwpoort. 

LW: 07.42 u, 0.40 TAW
HW: 13.10 u, 4.70 TAW
vijf dagen voor springtij

Mijn verwachtingen

De windverwachting is Oost tot noordoost kracht 4-5 afnemend naar 4. Het zal een koude bedoening zijn met die oostelijke wind. De vangsten waren nog steeds niet al te best. De aantallen scharren die voor de oostelijke kust zitten, zijn in Nieuwpoort nog niet gearriveerd. Ik verwacht dan ook dat de bottenmeppers de wedstrijd gaan domineren. Vorige week enkele tips opgevangen en die gaan we natuurlijk ook uit proberen.

Wedstrijdverloop

De wind stond iets meer noord, maar was redelijk van kracht. Het zeetje lag er dan ook mooi bij. Er waren de vorige dag leuke gullen gevangen voor Middelkerke en wij zouden ook die kant optrekken. Bij aankomst hadden we nog het laatste beetje afgaand water en het bleek al snel dat de visserij idd taai zou worden. Ik opteerde voor gele plastieken afhouders, gele parels op de hoofdlijn en enkele boven de haken.


Groot aas op de haken, een zeepier, een stuk tap en een stuk mesheft. Een groot geurspoor dat de vissen van wat verder moet lokken. Door de grootte van het aas, blijft er dan uiteindelijk nog wel wat over voor de grotere vissen, die zich trager dan de kleine wijting en schar op het aas storten.
Ik zat voorop, bakboord en kon redelijk uptide vissen. Met nylon en een voorslag op de molen was het goed vissen. Al snel bleek echter dat de vis hoog aasde. Zwaar lood met korte ankers eraan, dyneema hoofdlijn en strak vissen bracht snel mooiere vis binnen. Na een twee uurtjes, ving ik de eerste gul aan boord. Tijdens de kentering heb ik even met de spreader gevist, maar ook nu weer werd bevestigd, dat als er weinig vis zit, of weinig azende vis, deze geen vis opbracht. Met de vloed, gaf de schipper 40 meter extra touw en zo kwamen we in iets dieper water te liggen. Onmiddellijk werden er enkele gullen gevangen, op strak geviste lijnen. Uiteindelijk met 20 stuks een leuke boottweede plaats gevist. Net geen kilo mnder dan Eric, die drie gullen kon pakken.


Mijn conclusies

Strak vissen, lijkt soms onnatuurlijk, maar brengt soms echt wel meer vis op. De spreader werkt niet goed als er weinig vis of actie is.  Diepvriestappen bracht geen vis op?? Toch zat er voldoende schar?? De mix van drie aassoorten werkt perfect!

3 oktober 2015, Internationale wedstrijd Newport Fishing Cup in Nieuwpoort.

HW: 05.09u , 4,84 TAW
LW: 11.57u , 0,13 TAW

Aangezien vorige week de clubwedstrijd afgelast werd, had ik al veel voorbereidingen getroffen. Alles snel klaar gezet en nog snel naar de Carrefour voor een last-minute beslissing om mesheften te kopen. Verder had ik 500 gram pieren, makreelfilets, 6 pakken tappen en 4 pakken diepvriestappen bij me.



De haken waren perfect, maar de onderlijnen heb ik maar even gebruikt. Ik zou snel grijpen naar korte stalen afhouders (tronixpro) en geen parels op de haaklijnen en hier de dag mee uitvissen.

Mijn verwachtingen

Ik verwacht sowieso een leuke visserij op schol, aangevuld met schar, bot en waarschijnlijk wat kleine en hopelijk ook maatse wijting.

Het wedstrijdverloop

Ik zat op de Winston en kreeg bij het verlaten van de haven mijn plekje toegewezen (na trekking natuurlijk), bakboord voorop. Met het vooruitzicht dat het lekker ging stromen, een ideale plaats. Er werd voor de stek, 'de sigaar' gekozen?? Bleek die sigaar een toren aan Middelkerke te zijn. Hier werden de vorige week mooie botten en scharren gevangen. We ankerden op 7 meter water en de wedstrijd kon aanvangen. De boot zat er niet echt in en op een uur waren er welgeteld 6 vissen aan boord. Enkele boten verkasten en wij deden dit ook, iets verder uit de kust om wat meer stroming te vinden.
Hier ging het beter en kon ik na wat proberen uitdokteren dat verse tappen het beste aas waren. We hadden weer heel dikke tappen en door deze op te binden maakte ik die wat smaller, om de inhakingskans te vergroten. Regelmatig kwam er kleine wijting boven en gebruikte een onderlijn met stalen afhouders, geen parels boven de haken en een loodje van 40 gram boven de onderlijn. Strak tegen de bodem vissen en niet te aktief vissen, zo viel mijn aas minder op voor de kleine wijting.
Tijdens de kentering probeerde ik even met de spreader, maar deze bracht enkel wijting op, af en toe wel een maatse, dat wel.
Uiteindelijk 22 vissen kunnen vangen en mijn boot kunnen winnen. Ik heb echter zeker ene uur moeten uitdokteren wat de juiste aasaanbieding was en had dus zeker meer maatse vissen kunnen  hebben.

Mijn conclusies

Er werden enkele gullen gevangen, hetgeen ik vanuit Nieuwpoort niet veel heb weten voorkomen. Mooie scharren op stukken mesheft kunnen vangen, volgende keren toch steeds weer wat verse mesheften meebrengen! De aasaanbieding om bot te vangen bleek achteraf een mix van een zeepier, een stuk mesheft en een stuk tap op de haak. Inwerpen en wachten, niet te aktief vissen. De botten komen op dit groot, sterk geurend aas af. Als je geen grote aantallen moet vangen, is dit een heel goede aanpak.

De overschot van mijn tappen zitten vacuum verpakt in de koelkast voor volgende week, weer afspraak in NIeuwpoort met RZC voor de volgende clubwedstrijd.


27 september 2015, clubwedstrijd RZC in Nieuwpoort.

HW: 07.30 u , 5,02 TAW
LW: 12.56 u , 0.14 TAW
3 dagen voor springtij

De weersverwachting is éénduidig, de wind draait naar noordoost en zal iets toenemen. De algemene trend in dit geval is dat de visvangsten tijdelijk minder worden. Mijn verwachtingen zijn dan ook een taaie visserij.

Mijn voorbereidingen.

De vorige wedstrijd heb ik een hele reeks haaklijntjes voorbereid, dus dat kan gerust overslaan. Ik prepareer enkele onderlijnen en voorzie deze van haken:
1 korte gele plastieken afhouders, gele/oranje parels, amnesia 9 kg, rood, haakmaat 2
2 korte rode plastieken afhouders, rode/oranje parels, amnesia 9 kg, rood, haakmaat 2
3 stevige stalen afhouders, geen parels, amnesia 13 kg, clear, haakmaat 2
4 fijne stalen afhouders (tronixpro), kleine pareltjes, haakmaat 2
verder zitten natuurlijk de spreader en een weegschaaltje klaar voor gebruik.

Als aas verse tappen, diepvriestappen, makreel en verse tafelmesheften

Mijn verwachtingen

Zoals zo vaak zal het weer vooral de visserij bepalen. Onder de kust zal er iets minder stroming staan en zullen we dan zeker in de namiddag last hebben van het draaien van de boot omdat de wind tegen de stroming zal staan. In dieper water zal de boot toch redelijk stabiel op stroming komen te liggen en zal de visserij iets gemakkelijker in te schatten zijn.

Het wedstrijdverloop


Verslag volgt nog....JAMMERGENOEG AFGELAST. volgende afspraak, de Nieuwpoort Fishing Cup op 3 oktober.....




13 september 2015, clubwedstrijd RZC in Blankenberge. (verslag en uitslag: klik hier en kies wedstrijden )
LW: 08.38 u, 0.57 TAW
HW: 14.35 u, 4.57 TAW
2 dagen voor springtij
Weerverwachting: zaterdag redelijk veel wind uit ZW, 's nachts afnemend en zondag overdag zwakke wind, draaien naar noordelijke richtingen en toenemend, krachtig 6. zonnig en later op de dag onweersbuien, max temperatuur: 18 graden.

Mijn voorbereidingen

Het najaar komt eraan en in voorbereiding hiervan, werk ik steevast mijn materiaal een beetje bij. De wedstrijden volgen elkaar nu snel op. Ik voorzie een hele reeks haaklijntjes, allemaal aan amnesia in de kleuren rood 9kg, clear 13 kg en zwart 9kg.

Bij menig wedstrijdvisser al jaren favoriet


Aangezien er nog niet vaststaat waar we nu zondag zullen gaan vissen, maak ik geen extra onderlijnen visklaar. De meeste onderlijnen hou ik voorlopig zonder haaklijntjes. Zo kan ik tot op het laatste moment afwachten en mijn onderlijnen aanpassen aan de hand van de vangstverwachtingen van de schipper. Ik neem enkele zware ankerloden (350gr) extra mee voor het geval dat we naar de Gootebank varen. Als hengels kies ik voor mijn uptide hengel, een shimano solstace en mijn Fladen super sensortip, twee molens met elk een spoel extra met hierop dyneema 12/00 en nylon 35/00 met een tapered voorslag.

Mijn verwachtingen

Ik denk dat het de bedoeling is dat we naar de Gootebank gaan en net er voorbij zullen ankeren, in dieper water. De windverwachting blijft echter onstabiel en het kan zomaar eventjes zijn dat we zelfs onder de kust moeten blijven vissen. Over de Gootebank verwacht ik een heel verscheiden visserij met redelijk wat vissoorten. Als we onder de kant blijven, zullen vooral de botten de doorslag gaan geven en moet je je daar op concentreren. Voor de zekerheid neem ik een makreel en wat diepvriestappen mee als extra aas.

Al enkele wijtingen


Het wedstrijdverloop

's Morgens blijkt er volgens een schipper teveel wind op te komen in de loop van de dag en aanvankelijk wilde deze op de Wenduinebank gaan liggen. Wat tong, schar en bot zou daar zitten. Na wat overleg beslissen we toch om het aan de Scheur te proberen. Er werd dus koers gezet naar de stek, tussen Scheur 6 en 8 op een diepte van 6 a 8 meter. Ik verwacht hier schar en bot en maak de uiteindelijke keuze voor de onderlijnen. Als we aankomen zal de ebstroming er nog goed inzitten en ik zal beginnen met gele plastieken afhouder van dit type.
'gele plastiek' een van mijn favorieten

Hierop haaklijntjes Amnesia clear, 13 kg en haak 3, geen parels, Saltwater champion, zonder parels. Tijdens de heenvaart snij ik de makreel en bind die op met fijne elastiek. Dan snij ik ze in kleine stukjes om af te tippen.
ingebonden tappen geven meer inhaakkansen

Verder bereid ik ook diepvriestappen voor op de rijgnaald (ook ingebonden), aangezien ik vooral schar verwacht.
Ik trek plaats 5 aan boord en begin te vissen met nylon en de Fladen hengel. 180 gram geminilood met rode kop. Dit verzwaar ik heel snel naar 210 gram met een gele kop(dikkere ankers.

Na het startsignaal wordt er ingeworpen en ik werp uptide en geef veel lijn. De stroming zit er nog goed in en probeer de schar te triggeren door herhaaldelijk lijn bij te trekken en terug lijn los te laten. Door de lijn strakker te trekken komen de afhouders en de haken van de bodem af, hetgeen de schar meestal doet aanbijten. Ik krijg redelijk snel beet en kan de eerste schar binnenhalen. Fonne naast mij (kopplaats) vangt ook vrij direct vis, maar dat is wel bot. Hij vist met dyneema en iets kortere afhouders. Ik besluit om een onderlijn voor de bot te prepareren met haken maat twee, aberdeen model met korte steel, witte afhouders en sequins boven de haken. Deze lijn voorzie ik van nog zwaarder lood, 225 gram geminilood met gele kop. De bedoeling is om iets strakker te vissen (lees minder lijn geven), waardoor de onderlijn meer van de bodem af staat. Bot durft veel verder van de bodem azen dan scharren. Verse tappen op de haken en het lukt, ik begin ook bot te vangen. De stroming gaat er echter snel uit, ik krijg geen beet meer en dan maak ik een dikke fout. Ik verander weer van onderlijn en probeer de spreader uit. Hiervoor gebruik ik de Shimano hengel met dyneema hoofdlijn. Meer dan een half uur verlies ik hiermee want ik krijg geen beet op de spreader.
Terug de gele afhouders eraan en 200 groenfluo lood eraan want de stroming is al minder. Ver van de boot inwerpen en actief binnenvissen. Zo pruts ik nog enkele scharretjes uit en kan één bot verleiden. Deze valt er echter aan de boot af, evenals een mooie schar. De haken maat drie blijken niet de juiste keuze op dit moment en ik hang er terug de haken met korte steel maat weer aan. Die ene bot die ik mis zou mij uiteindelijk mijn tweede bootplaats kosten. Als de vloedstroom doorzet is het al één uur en begint de vis terug te azen, nu meestal schar. Het loopt terug goed, zeker met de diepvriestappen. Ik eindig uiteindelijk als boot vierde en kom gewicht tekort, gewoonweg door het gebrek aan voldoende botten.


Mijn conclusies

Een schepnet, altijd meenemen en bij de minste twijfel gebruiken.
In tegenstelling van wat ik dacht te weten als vast gegeven: Bot vissen is strak en actief vissen. De bot werd nu vooral gevangen door het aas passief en strak tegen de bodem te vissen, en ik maar strak vissen!! De vissen beten niet fel en dyneema als hoofdlijn werkte blijkbaar het beste om de beten goed te kunnen zien.
Op geen enkele boot bleek de spreader te werken, mijn idee omdat de vis niet dik genoeg zat en niet fel aasde.
Met de vloedstroom werd er vooral schar gevangen, zeker aan de diepe kant van de boot.
Bollood was tijdens de kentering wel een goede keuze, alleen was dat iets te licht (200 gram). De vis haakte zichzelf niet voldoende en zo mis ik twee vissen. Ik heb ook ankerlood met korte ankertjes, is een betere keuze denk ik.
Makreel als aas bracht niets op. De vissen zaten vol mesheft, maar als aas was dat geen succes naar ik hoorde zeggen.
Een twister boven de haak bracht blijkbaar meer beet op.

Volgende afspraak 27 september 2015, clubwedstrijd RZC in Blankenberge.
Hopelijk dan meer van deze pladijzen...


Volgers