Over ons

De Kleine Bootvisser VZW is bezeten van alles wat met boten, de zee en vissen te maken heeft. Met dit blog willen we andere vissers, beginnend en ervaren, informeren over de visserij en de visserij in het algemeen promoten. Wij vissen op de Oosterschelde, de Grevelingen, de Westerschelde, de Noordzee en op het zoete water. Wij willen beginnende vissers en leden helpen en gidsen tijdens het uitoefenen van hun hobby en geven zoveel mogelijk informatie. Samen schrijven we ook boeken en artikels over de visserij. Verdere info kun je vinden op ons blog. Veel leesplezier. Als je lid wordt ontvang je een boek en/of stekkenkaart naar keuze. Schrijf je zeker ook in voor onze periodieke nieuwsbrief waarin we je informeren over onze komende activiteiten. Heb je vragen over hengelsport geef ons een berichtje op "dekleinebootvisser@gmail.com" voor meer info.

Een dagje naar Dover gaan vissen, hoe doen we dat?

Hey allemaal


Naar aanleiding van de steeds weerkerende vraag om info over dag- of meerdaagse trips naar Dover vanuit de Benelux, heb ik hieronder even de voornaamste informatie verzameld. Doe er je voordeel mee en probeer zelf eens zo'n trip in elkaar te zetten. Een mini visvakantie in het buitenland is altijd weer leuk. Wij doen het al meer dan 15 jaar. In de loop der jaren hebben we er meer dan 30 vissoorten kunnen vangen. Dover is een toplokatie. Alle vis die van noord naar zuid, of terug, trekt, is er te vangen.

Ik ga naar Dover en begin te plannen...
Eerst en vooral moet je een keuze maken uit de vele vis mogelijkheden die we vanuit Dover hebben. Je kiest dan de goede periode uit en bekijkt de getijden goed. Vooral spring- of doodtij zijn belangrijk. Afhankelijk van de soort visserij kies je dan het juiste getij.
Een korte richtlijn hiervoor:
doodtij: ankervissen op de Goodwins voor rog
matige stroming: driftende visserij op de Varne, wrakvisserij, ankervissen verder uit de kust
springtij: wrakvissen op zeebaars, tarbotvisserij, ankervissen onder de kust
Bespreek het altijd even met de schipper. Geef goed aan welke visserij je wil doen. De schipper zal dan het juiste getij en de juiste periode samen met jou kiezen.


Ik ga naar Dover met...
Er zijn enkele mogelijkheden, Via de Eurotunnel, met de ferry vanuit Duinkerke of vanuit Calais. Wij verkiezen de Eurotunnel. Deze komt wel aan in Folkestone, zodat je nog een kwartiertje moet rijden naar Dover. De overtocht duurt echter maar een dik half uur, hetgeen de reistijd opmerkelijk inkort. Je kan zonder toeslag je boeking overzetten naar een latere datum indien de wind roet in het eten gooit. We boeken altijd de trein van Calais-Folkestone om 06.50u en terugtocht om 18.20u. We vertrekken rond vier uur in het Antwerpse en als alles vlot verloopt, zijn we dan rond de klok van tien uur weer terug. Verkies je toch de ferry, dan is het een uurtje vroeger vertrekken en een uurtje later thuis komen. De kostprijs voor een heen- en terugreis varieert van 40 euro tot 90 euro per auto, afhankelijk van het seizoen. Vergeet zeker je paspoort niet!!

Twee dagen voor de trip, bel ik even naar de schipper ivm de te verwachten visserij en een laatste update ivm het weer. Als de wind onverhoopt op de visdag zelf toch te fel is om buiten te varen, kan er in het voor- en najaar ook binnen de havenmuren gevist worden. Zelfs hier vang je soms redelijk vis: wijting, bot, zeebaars, hondshaai, steenbolk, schar, schol,...Al zijn de vissen hier over het algemeen wel kleiner.

Ik ga naar Dover en ik neem mee...

uptidehengel met reel of molen met 30 lbs dyneema
20 lbs hengel met reel of molen met 20 lbs dyneema
10 lbs hengel met reel of molen met 10 lbs dyneema
allerlei kunstaasonderlijnen zoals oktopussen, pluimen, hokkais, haringonderlijnen, makreellijnen
verschillende kleuren shads, eddystones, sidewinders, pilkers, marukyu
bollood van 150 tot 500 gram
ankerlood van 250 to 450 gram
haken van maat 2 tot 6/0
70/00 nylon
50/00 nylon
40/00 fluorocarbon
wartels
tonwartels
parels in verschillende kleuren en formaten
onderlijnenmap met enkele gewone paternosteronderlijnen
herne bay spreader
weegschaaltje
geurstoffen
bindelastiek
rijgnaald
tang
gemini onthaker
platvislepel
spinnerblaadjes
stalen onderlijn voor ruwe haai
verder de nodige kledij, een koelbox, eten en drinken
aas mag je zelf meebrengen, al voorziet de schipper hier meestal het juiste en voldoende van op aanvraag. Meestal brengen wij wat extra pakken tappen of mesheften mee.

Hieronder een kort overzicht van een jaartje visserij en de mogelijkheden vanuit Dover.

januari
In januari kun je als de vorst niet echt doorzet nog steeds een leuke winterse visserij hebben. Er wordt meestal op anker gevist met een redelijke kans op kabeljauw, hondshaai, wijting, schar, steenbolk, stekelrog als het niet te koud is en met momenten ook doornhaai. Als het water helder is, is het op de wrakken goed met kans op mooie pollak.

februari
Deze maand is eens het te koud is één van de minste. Heb je echter een voorjaar dat zich vroeg inzet, kun je je opmaken om de eerste stekelroggen van het voorjaar te vangen. Bijvangst zijn dezelfde soorten als in januari.

maart
De uitgelezen maand om een roggen trip in elkaar te steken. Op de ondiepe stekken komen de roggen los.

april
Helder water brengt nieuwe kansen en de visserij op drift over de banken, ruwe grond en wrakken komt op gang. Kabeljauw, gul, steenbolk, pollak en op de zandbanken schol, schar op drift. Als het water troebel blijft is het aangewezen om het op de rog te proberen, die nog steeds goed te vangen zijn. Ook de ruwe haai kan vanaf nu en heel de zomer gevangen worden.

mei
Tijd om aan de zomergasten te denken. Zeebaars komt vanuit het zuiden het kanaal opgetrokken. Deze volgt de aasvis, makreel, horsmakreel, haring en zandspiering, die heel de zomer te vangen zijn. Vooral op de wrakken kun je nu soms goede vangsten maken met levende aasvissen.

juni
Nog steeds volop zeebaarstijd op de wrakken en ook op de banken. Levende aasvissen blijven cruciaal, die worden eerst zelf gevangen. Een TOPvisserij.

juli
De visserij blijft aanhouden en er kunnen steeds meer soorten gevangen worden. Heel afwisselende visdagen met soms drie of vier verschillende visserijen. Wrakken nog steeds top.

augustus
Op de banken komen nu ook de ponen massaal voor. De vangsten hiervan zie je in de vorige maanden steeds talrijker worden. Vooral op de Varne-ridge, een zandbank, is het leuk vissen. Driften van verschillende kilometers lang, lekker relaxed 'specimen-hunting'. Op de wrakken en ruwe grond komen nu ook scholen zeekarpers of dorades huisvesten. Op anker is er nu ook blonde rog te vangen die wel meer dan tien kilo kan wegen.

september
De vissoortenrijkdom blijft aanhouden. Meer nog, er komen er nog twee in het vizier: tarbot en griet. In het najaar trekken deze grote platvissen weer naar het zuiden en mooie dagvangsten zijn soms je deel. Als de beroepsvissers echter toeslaan, kan het zomaar een weekje gedaan zijn. Gelukkig zijn er nog steeds voldoende alternatieven in september, want de zomerse visserij die we al enkele maanden hebben, blijft voortduren. Moet je door teveel wind onder de kant vissen, geen nood. De visserij op toonhaai is nu heel goed met bijvangsten van zeebaars, hondshaai, roggensoorten, enz.

oktober
Oktober is , net als het voorjaar, een wisselperiode. Blijft het water helder, dan is driftend vissen heel goed. Is het water troebel, hetgeen na een storm soms het geval is, dan wordt er weer aan ankervissen gedaan. Ook nu weer rog, toonhaai, kabeljauw, hondshaai, wijting, steenbolk, rode poon, enz....

november
November is hetzelfde als in oktober. De visserij is afhankelijk van de omstandigheden: het weer en de helderheid van het water. Topvisserij op kabeljauw op anker. De laatste makrelen trekken weg en zolang die er nog zitten blijft de visserij heel divers: wrakken, driften op de laatste zomergasten en ankervissen zijn dus beide nog mogelijk.

december
Winterse visserij op anker op kabeljauw, rog, en (honds)haai, bijvangst steenbolk, schar en wijting. Bij goed weer is wrakvissen op grote pollak, zeebaars en kabeljauw nog steeds mogelijk.

INTERESSANTE LINKS

overtochten:
http://www.eurotunnel.com/uk/home/
http://www.dfdsseaways.nl/
http://www.poferries.com/bn

verschillende charterboten:
http://www.reecerfishingcharters.co.uk/
http://www.charterboats-uk.co.uk/port/dover/
https://www.facebook.com/CokerSeafishing

weersites:
http://www.metoffice.gov.uk
http://www.xcweather.co.uk
https://www.windyty.com/
http://www.windguru.cz/nl/
 blonde rog in augustus
 bot in de haven
 doornhaai op de Goodwins
 Engelse poon op drift gevangen
 geep tijdens het aasvis vangen
 griet op verse makreel
 haring tijdens het aasvis vangen
 hondshaai, heel het jaar door te vangen
 horsmakreel, ideale aasvis voor zeebaars trouwens
 kabeljauw, gevangen op hele inktvis
 kleine pieterman, een pest tijdens het vangen van zandspiering
 leng, zomerse verrassing
 lipvis op hokkais
 met makreel komen de grotere rovers mee
 mul, mooie afwisseling
pitvis, ook de kleintjes zijn leuk
 pollak op zwarte eddystone eel
 rode poon, een van de mooiste vissoorten
 schar, in de winter altijd mogelijk
 schol, op drift op de Varne Ridge
 smelt, aasvisjes voor de zeebaars
 steenbolk, alle wrakken zitten er vol van
 één van de 54 stekelroggen die we op een topdag vingen
 meer dan 40 tarbotten en grieten
 toonhaai op verse heremietkreeft
 vijfdradige meun, tijdens het ankervissen
 wijting in het najaar
 zeebaars op de wrakken
 zeekarper met kleinere haken te bevissen
zeekat, ook een vissoort?

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen, stuur dan maar even een mailtje naar ons op: dekleinebootvisser@gmail.com .
Meer dan 30 soorten liggen te wachten op jullie in Dover, succes.
Nico


Volgers