Over ons

De Kleine Bootvisser is bezeten van alles wat met boten, de zee en vissen te maken heeft. Met dit blog willen we andere vissers, beginnend en ervaren, informeren over de visserij en de visserij in het algemeen promoten. Wij vissen op de Oosterschelde, de Grevelingen, de Westerschelde, de Noordzee en in het buitenland. Wij willen beginnende vissers en leden helpen en gidsen tijdens het uitoefenen van hun hobby en geven zoveel mogelijk informatie. Samen schrijven we ook boeken en artikels over de visserij. Verdere info kun je vinden op ons blog. Veel leesplezier. Als je dat wenst, ontvang je na bestelling een boek en/of stekkenkaart naar keuze. Heb je vragen over hengelsport geef ons een berichtje op "dekleinebootvisser@gmail.com" voor meer info.

vrijdag 28 oktober 2016

Over groot en klein, wide gap en gulzige wijting....

Hey allemaal

Vorige maandag ben ik met Leo en Sven een dagje gaan vissen op de wijting. Zaterdag had ik de wijting al gevonden en zowel Leo als Sven hadden wel zin in een emmertje wijting. Ikzelf zou de hele dag proberen om een gulletje te vangen en gebruikte onderlijnen met stalen afhouders van 30 cm en haken maat 4/0 en 3/0.
Uiteindelijk konden we, ondanks de toch wel felle oostenwind, op mijn stekje geraken en begon het feest. doubletten en tripletten wijting en schar kwamen regelmatig boven. Tijdens de dag kwam ik echter tot een leuke vaststelling. Mijn grote haken, groot aas en zelfs mijn hele inktvissen, vingen gewoon evenveel vis als de onderlijnen van Leo of Sven, die zoals gewoonlijk met kleinere haken visten.


Ik had zelfs een voordeel: de vissen die ik ving waren allemaal 'lip-hooked' en dus snel onthaakt en onbeschadigd om terug te zetten.
Ik had ook een onderlijn voorzien van wat oude haken, waar ik zo'n 20 jaar geleden al mee viste, maar die door de altijd ontwikkelden hengelsport in de vergeethoek,waren beland. Het waren Wide gap haken van Mustad.



Een raar model, beetje semi-circle haak, maar geen naar binnen gebogen haakpunt.
Wel, ze deden het perfect, ook hiermee alleen maar lip-hooked vissen en zeker niet minder als Sven of Leo. Deze haken krijgen vanaf nu dus weer een vast plaatsje in mijn viskoffer, dat staat wel vast!



Momenteel zit er ook heel veel garnaal onder de kust, de wijting zat er barstensvol van...

Leo en Sven met de dagvangst

Grtz
Nico

Oude liefde roest niet...

Hey allemaal

Het was alweer een tijdje geleden dat ikzelf nog eens een lijntje ging uitwerpen in de Oosterschelde. Door onze avonturen op de Westerschelde komt het er gewoon even niet meer van om ons oude thuiswater te bevissen. Mijn schoonbroer kreeg een vistripje aangeboden van zijn vrouwtje en ik kreeg de vraag of ik mee wilde gaan die dag. Door toeval kwam ik dus gisteren terecht op een charterboot die vanuit Bruinisse vertrekt. We waren uiteindelijk met zijn vieren, ik, Tom, Roger en André. Een gezellige boot, mooi weer, leuk ploegje en de dag zou van 8 tot 16u duren, alles was geregeld, aas, plek, eten, enz.... De vangsten trokken een beetje aan op de Oosterschelde, dus ik zag het wel zitten.
We waren dus met zijn vieren en konden plaatsnemen op het achterdek. Als aas kregen we zagertjes. Ik voorzag de hengels van onderlijntjes met plastiek afhouders, haakjes vier en kleine fluo pareltjes. Volgens de schipper gingen we op de eerste stek steenbolk en kreeft vangen?? Dat had ik nog nooit gehoord, doelgericht op kreeft vissen, en dat promoten?? Maar ja, het kan natuurlijk altijd, ik had ze al eerder gevangen op de Oosterschelde. De schipper parkeerde de boot vakkundig op net geen 10 meter van de boei KT17, wat ik toch wel heeel dicht vond!! Diep water en kentering met als resultaat, een zwalpende boot. De eerste worp die ik deed resulteerde in een kleine aanbeet, die ik nog een tiental minuten liet wachten. Uiteindelijk herkende ik tijdens het ophalen het kenmerkende klappen van de kreeftenstaart op de hengel en inderdaad, de schipper had gelijk, steenbolk en een kreeft.

Een doublet dat kan tellen! Mooie start van de dag dus en we visten fanatiek door. De dag eindigde echter uiteindelijk in een desolutie voor ons. We konden de hele dag maar één steenbolkje bijvangen en op de hele boot werden er een tiental steenbolkjes gevangen (ca 30 vissers). Mijn idee over de schipper veranderde in de loop van de dag snel, want verkassen zat er niet direct in. Geen interesse in de vangsten. Heel de dag in zijn kajuitje liggen suffen en gewoon geen moeite doen om de mensen, vooral beginners, een visje te laten vangen. Na de middag, want we hadden allemaal al enkele keren iets gegeten of gedronken, ging hij dan uiteindelijk toch verkassen, maximum 500 meter en gewoon tegen hetzelfde talud aan, maar iets ondieper. GEEN BEET op heel de boot!! Ik dacht dat het niet slechter kon, maar blijkbaar zijn er nog stekken te vinden, waar we ECHT niets vangen. Schandalig gewoon!, en tot slot van rekening kwam de schipper rond 14u nog even melden dat hij nog naar een derde stek ging proberen, iets meer tegen de vaargeul, waren zijn woorden. Wel, ik weet niet wat hij dacht, maar blijkbaar ging hij ervan uit dat wij allemaal uilen zijn. Hij ging gewoon terug op die eerste stek liggen!! Net geen 20 meter van de boei KT17!! Manmanman....
Jammer, heel jammer!! Ik pleit hier zeker niet dat ik de kennis heb om met zekerheid een emmertje vis te vangen op de Oosterschelde, maar 'een beetje moeite' doen, mag toch wel!! Op de boot zaten dagjesmensen, kinderen, mensen die een keertje van het 'zeevissen' willen proeven. Door zulke toestanden krijg je echter geen nieuwe zeevissers en zeker geen nieuwe of vaste klanten. Gelukkig zijn er nog wel schippers die moeite doen en hopelijk blijven deze verder hun best doen op de moeilijke Oosterschelde waar je, als je een beetje stekkenkennis hebt, zeker een leuk dagje kan vis vangen.
Nu ga ik mijn kreeftje opeten om die wrange nasmaak van de visdag weg te werken! Wil je wel een visje vangen op de Oosterschelde, dan mag je ons altijd om raad vragen. We zulllen jullie zeker enkele tips kunnen geven.

Grtz
Nico

zondag 23 oktober 2016

De kers op de taart.....

Oftewel de tong op de wijting...




Gisteren een leuk dagje wijtingvissen beleefd voor de kust van Cadzand. Toen we in Breskens aankwamen hebben we nog even de laatste regenbui van de dag over het water zien wegtrekken en op een vlak zeetje ben ik samen met mijn vader en Marc naar de stek gevaren en het anker op een 13 meter diepte laten zakken.



We hebben heel het afgaand water eigenlijk supergoed wijting gevangen. Er zit momenteel echt een industriële hoeveelheid wijting op de kust zodat de andere soorten ter plekke de kans niet krijgen je aas te vinden.



Enkele scharren en wat tongen (de grootste 39cm lang) zorgden voor wat afwisseling, de kabeljauw schitterde door afwezigheid.
Opmerkelijk is dat je in het najaar de tongen veelal op de bovenste haken vangt, hetgeen ook nu het geval was. Nu maandag terug proberen en hopen op nog enkele leuke najaarstongen!

Grtz
Nico

donderdag 20 oktober 2016

zuidwest 5 en toenemend tot west 6....blijf maar lekker thuis dan!

Hey allemaal

Die titel is zeker niet geschreven voor ons, want vanuit Breskens kun je dan nog altijd wel een oppertje vinden waar je lekker kan vissen. Het wil dan nog lukken dat de wintervis de Westerschelde momenteel massaal aan het optrekken en zo heb je een leuke visdag.
Zo ook gisteren, de windverwachtingen waren niet al te best en de regenkans maakte dat het animo niet hoog opliep. Zolang de wind uit het zuidwesten komt zou het wel gaan. Uiteindelijk hebben we na wat overwegingen toch maar een kansje gewaagd. Zo vertrokken ik en Albert rond de klok van zes richting Breskens. Alles in de boot klaar gezet en we konden snel vertrekken.
Gewoon 5 minuutjes varen en tegen een taludje op een tiental meter geankerd gedropt.

Onmiddellijk kwamen er wijtingen boven en dat is eigenlijk het hele afgaande tij zo gebleven.

Tegen de kentering kwamen ook de scharren in actie en tijdens de vloed bleef dit gewoon verder gaan.

Rond de klok van twee waren we door ons aas heen en zijn we moe, nat maar voldaan terug naar Breskens gevaren.


Het viel ons op dat vooral de grotere wijtingen hoger aasden en alleen met het afgaand water aasden. Ze hadden zoals gewoonlijk de voorkeur voor het aas versierd met fel gele kralen. De schar zat vooral aan de diepere kant van het talud en moest dan weer strak tegen de bodem gezocht worden. Als aas hadden we tappen en uitgestreken zeepieren bij ons en die deden het beiden uitstekend.
Als dat de trend wordt deze winter, dan zitten we op rozen. Enig nadeel is dat we daardoor de gullen weer minder snel zullen kunnen vangen.

grtz
Nico

maandag 17 oktober 2016

Baars...baars...baars...

Hey allemaal


Zaterdag ben ik samen met Luc een dagje rond de Zeelandbrug gaan vissen met als doel de zeebaars. Geen al te vroege start, mede door het sluipverkeer door de polders, haha.


Aangezien ik niet zo'n kunstaasfanaat ben, trokken we gewapend met vier hengels en zeepieren en zagers naar de brug.
Mijn plan was het volgende: eerst actief zoeken naar azende vissen door te driften met kunstaas en als we ze vinden, ankeren en met aas bevissen.
De eerste pijler, een redelijk ondiep stuk, zag er al veelbelovend uit volgens de dieptemeter, maar azen, oh nee.

Wat shads kwijtgespeeld en na enkele driften was de school verdwenen. Waarschijnlijk hadden we ze verjaagd met onze verschillende driften. Op  zoek naar een andere peiler, iets dieper, en hier ook weer mooie scholen op de dieptemeter. We besloten echter om eerst te ankeren, om zo de school niet te verstoren. De eerste worp was al direct prijs, een leuke scholenbaars op elke hengel.

Toen de stroming goed doorzette hebben we het anker een beetje verlegd, zodat we elk een peiler konden bevissen. Dit werkte prima want met de regelmaat van de klok kregen we felle tikken van de actief azende scholen. Zeepieren of zagers, maakte weinig verschil uit. Geen grote baarzen echter, maar soms wel twee tegelijk op onze pennelrigs.

Uiteindelijk hebben we dik  baarsjes gevangen, maar de grote lukte ons niet. Deze was 41centimeter. In de volle stroming was het blijkbaar niet meer tegen de peilers te doen, maar uptide werpend konden we ze blijven vangen.




Al hadden we wel veel last van het voorbij drijvende groen.
Uiteindelijk met een voldaan gevoel naar de haven teruggekeerd, en ja, dat kan ook zonder een visje in de bak. Nog even een snelle hap bij Lieve en Jolande van Eetcafé de Vismijn voor we de terugreis aanvatten.

Grtz
Kevin.

dinsdag 11 oktober 2016

Op zoek naar......

Hey allemaal

Gisteren zijn we een dagje de Westerschelde opgetrokken op zoek naar potentieel goede stekken om dit najaar te gaan bevissen. We hebben er zeker een tiental bezocht, de ene al wat beter als de andere op dit moment, maar dat veranderd nog wel dit najaar. De vis zit nog niet op de Westerschelde, maar komt er zeker aan. In elk geval zijn we weer wat wijzer geworden over hoe die Westerschelde er nu wel eigenlijk uitziet en hoe je de visserij moet aanpakken. We hadden er schitterend weer voor en al was de ene stek al wat beter dan de andere, we konden een mooie klus wijting en schar mee naar de haven nemen. Hieronder alvast enkele mooie plaatjes van gisteren.
















Grtz
Nico en Wim

zondag 9 oktober 2016

Ochtendstond heeft schar in de mond, ... of zoiets.

Hey allemaal




Deze ochtend zijn Leo en ik eens lekker vroeg vertrokken vanuit Colijnsplaat om de eerste scharren van dit najaar te vangen.

Het zeetje lag er 's morgens strak bij en we arriveerden al snel op onze eerste stek aan de R1.

We ankerden op 4.5 meter en hoopten hier om wat dikke botten en misschien nog wel een zeebaars te vangen. De visserij was echter taai en verder dan 3 scharren kwamen we niet. Leo miste een dikke zeebaars, maar er kwamen geen andere zeebaars-aanbeten meer.

We verkasten al snel naar iets dieper water op 9 meter en hier liep het iets beter, met zowaar soms een doublet schar, afgewisseld met een enkele bot en ook een tongschar erbij.


Uiteindelijk trokken we richting het Westgat  en ankerden hier op een mooi talud. De visserij bleef echter moeilijk met af en toe een schar of bot.



Iets verder weg in het Steendiep zat veel wijting, maar die was naar het schijnt veelal ondermaats. Daar moesten we dus ook niet naartoe trekken. We visten de dag dan maar uit op onze derde stek en konden met een leuke klus schar terug naar de haven varen.

Ik gebruikte vandaag bijna mijn hele arsenaal onderlijnen, allerlei kleuren, toeters en bellen, maar uiteindelijk bleken stalen afhouders, geen kralen boven de haken en nylon hoofdlijn de juiste manier. Vooral Leo kon de meeste vangen, omdat hij stiekem voor zijn tappen en stinkende zeepieren koos.


Bedankt voor de leuke dag Leo, doen we binnenkort snel terug over.

Grtz
Kevin.

vrijdag 7 oktober 2016

Wedstrijdaankondiging SWS Stavenisse

Ook dit najaar zijn er weer enkele leuke wedstrijden die door SWS Stavenisse georganiseerd worden. Altijd een leuke ervaring en ideaal om andere vissers te leren kennen. En wat is er leuker dan met elkaar een sportieve strijd aan te gaan tijdens een wedstrijdje hengelsporten op zee.


Algemene informatie:
·         Bootviswedstrijden        
>        5 november 2016  09.30u  tot  15.30u
    19 november 2016 09.30u  tot  15.30u
·         Aanmelden                      1.5 u tot 1 u voor start wedstrijd !!
·         Start                             Bij invalidensteiger voor de haven.
·         Einde                             Aangemeerd in de haven.
·         Vis aanleveren                Vanaf einde wedstrijd tot 0.5u erna op de haven.
·         Prijsuitreiking                1,5u na de wedstrijd (in eetcafe ‘’Oud kempen”)

Doorgaan van de wedstrijd  wordt bepaald door de wedstrijdleiding (minimaal 15 boten) en zal bekend zijn op de vrijdag voor de wedstrijd na 12:00u. Bij twijfel kunt u contact opnemen.
Het visgebied is tot de Zeelandbrug zoals we normaliter zijn gewend. Mocht dit veranderen dan zullen we proberen dit tijdig aan te geven.


Inschrijvingen vinden plaats bij voorinschrijving tot de woensdag voor de wedstrijd.
AANMELDEN KAN VIA E-MAIL jeroen4300@hotmail.com,                                                                                                bellen, whatsappen of smsen 

Vermeld hierbij minimaal uw bootnaam, namen van opvarenden en uw telefoonnummer of e-mailadres.
Vrije wedstrijd en iedereen prijs!!!
Aanmelden ’s ochtends in eetcafe “Oud Kempen”  Buurtweg 5 te Stavenisse ca. 700mtr van de haven. Inschrijvingsgeld  € 25,00 per koppel /boot deze dient betaald te worden op de wedstrijddag voor aanvang van de wedstrijd.
Deelname aan de wedstrijd is volledig op eigen risico.

Wedstrijdleiding:                Jeroen Hengstmengel         (06-25588424)                                                                  Sjaak Bazen                          (06-22093777)

De wedstrijdleiding en sponsors wensen u een sportieve maar bovenal een gezellige dag toe.


      Deelnemer is degene die heeft ingeschreven en het inschrijfgeld
( 25,00 euro/per  boot) voor aanvang van de wedstrijd heeft betaald.
2.    Winnaar van de wedstrijd is de boot welke de meeste kilogram vis ter weging weet aan te bieden bij gelijk aantal kilogram zal de grootste vis bepalen wie wint.
3.    Er worden 3 ereprijzen uitgereikt de overige prijzen zullen door loting worden verkregen.
Men dient bij de prijsuitreiking persoonlijk aanwezig te zijn indien niet aanwezig zal het recht op de prijs komen te vervallen en wordt de prijs naar de eerst volgende winnaar doorgeschoven.
4.    Het wedstrijdgebied zal voor aanvang van de wedstrijd door de wedstrijdleiding bekend worden gemaakt. Indien men zich buiten het aangewezen gebied bevindt volgt diskwalificatie van de boot, wel mag men zich binnen het gebied vrij bewegen gedurende de duur van de wedstrijd.
5.    De wedstrijd duur zal voor aanvang van de wedstrijd bekend worden gemaakt door de wedstrijdleiding (start voor het invalidensteiger en einde wedstrijd dient men weer aangemeerd te zijn in de haven).
6.    Men dient zich te houden aan de wettelijke regelgeving en reglementen (BPR) die door Rijkswaterstaat zijn vast gelegd.
7.    Tijdens de viswedstrijd mag per boot met maximaal 4 hengels worden gevist (ongeacht het aantal personen aan boord) deze mag voorzien zijn van max. 3 haken (zogenaamde 3 haak/dreg is verboden).
8.    Indien men met een dobber vist mag ten hoogste met 1 dobber per hengel worden gevist.
9.    Alle aassoorten die de wet toestaat mogen worden gebruikt.
10.  Alle apparatuur aan boord mag worden gebruikt.
11.  Tijdens de duur van de wedstrijd dient men min. 50mtr. afstand te bewaren van een andere boot, zodat men elkaar niet hindert tijdens het vissen.
12.  Ankeren is verplicht tijdens het vissen gedurende de wedstrijd.
13.  Aangeleverde vis dient door de boot zelf tijdens de viswedstrijd te zijn gevangen.
14.  Ter weging aangeboden vis dient niet gestript, schoongemaakt of verminkt te zijn.
15.  De volgende vissoorten zijn uitgesloten van weging: zalm, haai, rog.
Indien deze gevangen wordt dient een foto met inschrijflabel gemaakt te worden, men krijgt dan 1000 gr toegekend, daarna de vis terug zetten.
16.  Paling en  ondermaatse vis (zie tabel hieronder) dienen direct terug  gezet te worden.
17.  De vis die ter weging wordt aangeboden dient in de daarvoor beschikbaar gestelde zak voorzien van een snelsluiter en een label met de naam van de boot erop te worden ingeleverd op het weegstation ten hoogste 30 minuten na de wedstrijd.
18.  Men kan tijdens de weging aanwezig zijn en controleren of het gewicht juist wordt weergegeven en tijdens de prijsuitreiking zal er geen bezwaar meer kunnen worden aangetekend.
19.  Ondermaatse vis die wordt aangeboden wordt uit de zak gehaald en per ondermaatse vis zal 500 gram gewicht in mindering worden gebracht.
20. Vis waarvoor geen minimum maat is vernoemd in onderstaande tabel,   deze dient minimaal 20 cm te zijn.
21.  Indien een deelnemer de wedstrijd vroegtijdig beëindigd dient deze dit te melden aan de wedstrijdleiding zie telefoonnummers hieronder.
22. Indien een deelnemer zich niet houdt aan het reglement zal deze worden gediskwalificeerd en zal geen recht meer hebben op een prijs.
23. Als er zich iets voordoet dat niet wettelijk of in dit reglement is geregeld zal de wedstrijdleiding een definitief oordeel vellen hier tegen is geen bezwaar mogelijk.
24. De vereniging en/of de wedstrijdleiding is op geen enkele wijze aansprakelijk voor schade, verlies, diefstal, letsel of enige andere vorm van aansprakelijkheid.
25. Het deelnemen geschied volledig voor eigen risico en men is zelf verantwoordelijk voor het eigen handelen.
Minimum vismaten:
Bot:                20cm              Sardine:         11cm               Pollak:                        30cm
Haring:           20cm              Schelvis:        30cm              Leng:                          63cm
Heek:             27cm              Schol:             27cm              Tong:                          24cm
Horsmakreel:            15cm               Kabeljauw:     35cm              Wijting:                     27cm
Koolvis:           35cm              Zeebaars:      42cm              Makreel:                    30cm
Extra wedstrijdmaten:
Schar:                        20cm              Schartong:    20cm              Steenbolk:                 20cm

Volgers