Over ons

De Kleine Bootvisser is bezeten van alles wat met boten, de zee en vissen te maken heeft. Met dit blog willen we andere vissers, beginnend en ervaren, informeren over de visserij en de visserij in het algemeen promoten. Wij vissen op de Oosterschelde, de Grevelingen, de Westerschelde, de Noordzee en in het buitenland. Wij willen beginnende vissers en leden helpen en gidsen tijdens het uitoefenen van hun hobby en geven zoveel mogelijk informatie. Samen schrijven we ook boeken en artikels over de visserij. Verdere info kun je vinden op ons blog. Veel leesplezier. Als je dat wenst, ontvang je na bestelling een boek en/of stekkenkaart naar keuze. Heb je vragen over hengelsport geef ons een berichtje op "dekleinebootvisser@gmail.com" voor meer info.

maandag 26 mei 2014

De Ratelhaaien van de Oude Roompot.


vangstbericht van zondag 25-05-2014

Beste vissers,

Zondag 25 mei nog even met Kevin het water in onze voordelta onveilig gemaakt. De wind stond goed, het tij in de namiddag afgaand en het zonnetje scheen. Eerst onze Belgische stem gebracht op de beste politieke partij en dan als een speer het aas ophalen bij Dixhoorn te Yerseke.



Verse steekzagers en messchelpen meegenomen om lekker te vissen op alles wat beweegt! Ons plan was om uit te zoeken of er wel degelijk haaitjes te vangen zijn in de directe omgeving van de stormvloedkering. We hadden immers weinig tijd om ver te varen, benzine is trouwens ook duur ...! Dus besloten we om een oude stek te proberen, de geul van de "Oude Roompot".

Hier werden vroeger al eens haaitjes gevangen volgens oude vangstberichten van jaren geleden. Deze geul, die omsloten is door platen met harde bodem, leidt rechtstreeks naar de paaigronden en brengt rondtrekkende haaitjes? Allé dat dachten we tenminste ...

Aangekomen aan de OR4 ankerden we op zo'n 11 m en er stond al een beetje stroom. We probeerden verschillende onderlijnen uit om te zien wat de beste lijn was. Een verzwaarde paternoster, een wapperlijn of een weegschaal met bijvanger en ratel? Wonderwel was het de weegschaal met kralen en ratel die het eerste haaitje van 70 cm bracht. Ze zaten er wel! Ze wilden zagers en ratels want ook de tweede haai van 69 cm werd gevangen aan deze lijn. Ik kon niet achterblijven en stak dan ook een rateltje boven mijn paternosterlijn en een beetje later .... ja u raadt het al! Beet! Een mooi glad haaitje van 50 cm kwam boven aan de gepimpte onderlijn.

weegschaal met ratel
eerste haaitje

tweede haaitje
te waterlating
derde haaitje 



Was het toeval of niet maar we vingen op een 4 uurtjes vissen drie mooie gladde haaitjes op de onderlijnen die voorzien waren van ratels. Ons opzet was gelukt en zo bewezen we weer eens dat oude, bijna vergeten stekken, toch weer eens de moeite kunnen zijn, het is niet altijd de horizon die vis brengt! We vingen ook nog wat ondermaatse scharren en enkele kleine wijtingen. Toen de stroom wegviel kon Kevin nog een geep verschalken van 53 cm aan de dobber voorzien van een streepje zalm. Het was zijn dagje wel!


de ratel













Eind goed al goed, opdracht volbracht en in goed gezelschap een korte vissessie met onverwachte wending. Bedankt Kevin!

Groeten

Wim

dinsdag 20 mei 2014

Korte geepsessie....

Hey allemaal

De gepen zijn weer gearriveerd en elk jaar gaan we daar een paar keer op vissen. Lekker genieten in het zonnetje, licht materiaal en perfect te doen tijdens een kortere sessie. Je hebt niet al te veel materiaal en voorbereiding nodig. Met wat stripjes zalm als aas kun je al een namiddagje leuk vissen.
Voldoende aas voor een korte sessie....

Snij strips van ca. 1 cm  breed, uitlopend in een puntje....

Het dikke deel sterk indunnen tot ca. 3 a 4 mm dik....

Een perfect, slank aasje...
Gisterennamiddag dus een paar uurtjes op het zeetje gelegen aan de binnenkant van de Oosterscheldekering. Een stuk zalm met vel, lichte hengels, geepdobbers, kleine hoekafhouders, enkele tonwarteltjes en enkele pareltjes, haakjes maat 6 of 8 en 22/00 tot 26/00 nylon voor de haaklijntjes(mag fluorcarbon zijn).
Schuivende opzet, ideaal om fijn te vissen.....

Meer heb je niet nodig. Rond half twee lag het eerste stukje zalm in het water en nog voor de tweede hengel klaar was, kreeg ik al beet. Ik zet de hengel in de steun en draai de slip helemaal los. De beugel gaat dicht en bij een eerste felle beet, kan de geep zo toch lijn nemen. Als je te laat bent kan het zijn dat de geep alsnog het aas loslaat, maar als je de hengel in de hand neemt en lijn geeft tijdens de aanbeet, voel je als het ware de geep het aas kloppen, pakken en ermee weg zwemmen. Schitterend gewoon!!!!! Rond half vijf terug naar de haven met een tiental hele dikke gepen. Het is de moment mannen......succes!


Nu zaterdag Robbyfishfestival, lijntjes knopen....... Tot de volgende.
Grtz
Nico

vrijdag 16 mei 2014

Een dagje Dover......

Hey allemaal

Dit jaar zijn we voor de eerste keer voor een dagje naar Dover getrokken. Vorige woensdag verzamelden we rond half vier om met zijn achten naar Calais te vertrekken om daar de trein te nemen naar Folkestone. Het weersvooruitzicht zag er perfect uit, we hadden geluk want de vorige dagen had er enorm veel wind gestaan, maar die was helemaal verdwenen.
Het zeetje lag er perfect bij toen we Dover naderden en konden rond half acht inschepen op de Reecer. Op dinsdag had Andy nog op anker gevist omdat het water te troebel was om succesvol op de wrakken te vissen. De vangsten waren echter wel heel goed met toonhaai tot 6 kilo. Ze visten met heremietkreeft en hadden als bijvangst gul, hondshaai en steenbolk.
We gingen het echter op de wrakken proberen in de hoop dat het water al helderder zou zijn. In de heen vaart maakten we ons klaar en hadden kunstaas allerhande voorzien, pilkers, shads, redgills, hokkai-onderlijnen, ....We waren er dus klaar voor.
Het water bleek echter nog iets te troebel en we konden alleen maar wat steenbolk vangen op beaasde onderlijnen. Er kwam wel een mooie lipvis boven, prachtig gekleurd en heel sterke vissen zijn dat.

Na een kort uurtje zijn we naar de Varne gevaren en hebben daar op de rand van de bank gedrift met inktvisstrips en/of pieren. Hier vingen we ondermaatse wijting, gul en wat steenbolk. Ook de eerste twee makrelen kwamen hier boven....Er was echter niet veel animo, geen schol, zeebaars of mooiere vissen te vinden.
Dan maar weer terug naar het wrak en bleek het water met de kentering iets helderder te zijn geworden. Het sein voor de vissen om te beginnen azen. Ze waren echter heel kieskeurig en kozen er sommige kunstaasjes uit. Vooral blauwe hokkais beaasd met tappen en shads voorzien van een klein pilkertje erboven waren het beste.

Andere kleurtjes negeerden ze volledig. Alleen 1 pollak konden we op die andere kleurtjes vangen. De gullen (tot  ca 2.5 kilo) waren iets kieskeuriger zo bleek.


Na een kort uurtje kwam de stroming er terug in en waren de vangsten terug nihil. Rond de middag zijn we dan ook onder de kust gaan ankeren om daar de dag uit te vissen.
Onze opzet even aangepast en met wapperlijnen en haken 3/0 tot 5/0 probeerden we er toch nog een leuke dag van te maken. Vooral doggies kwamen er boven, ondanks de heel felle stroming, want 300 gram ankerlood kon je toch echt wel gebruiken.


Verder kwamen er soms grote wijtingen boven en een enkele steenbolk. Toen de stroming wat minderde kon Leo de eerste toonhaai vangen.De langste vis van de dag was tot nu toe een gul.






Hij had hiermee een goede kans op langste vis van de dag. We hadden hier elk 5 euro voor uitgelegd en het werd dus nog spannend.

Na een tiental minuten, ook bij Wim een mooie aanbeet en dit bleek een nog grotere toonhaai te zijn. Wim werd dus dagwinnaar van de langste vis, want er werden geen toonhaaien meer gevangen.


Al bij al een gevarieerde, maar taaie dag. Enkele mooie vissen, heel mooi weer en een super gezellige bende, ook dat is een fijne dag op zee......
Grtz
Nico

Volgers