Over ons

De Kleine Bootvisser is bezeten van alles wat met boten, de zee en vissen te maken heeft. Met dit blog willen we andere vissers, beginnend en ervaren, informeren over de visserij en de visserij in het algemeen promoten. Wij vissen op de Oosterschelde, de Grevelingen, de Westerschelde, de Noordzee en in het buitenland. Wij willen beginnende vissers en leden helpen en gidsen tijdens het uitoefenen van hun hobby en geven zoveel mogelijk informatie. Samen schrijven we ook boeken en artikels over de visserij. Verdere info kun je vinden op ons blog. Veel leesplezier. Als je dat wenst, ontvang je na bestelling een boek en/of stekkenkaart naar keuze. Heb je vragen over hengelsport geef ons een berichtje op "dekleinebootvisser@gmail.com" voor meer info.

donderdag 30 mei 2013

Zomervissen in herfstkleedje...

Woensdag een eerste keer op de zeebaars geweest vanuit Neeltje Jans. Het getij zat redelijk goed en we zaten rond springtij. Rond 6 uur thuis vertrokken en langs Dixhoorn voor wat steekzagers, daarna een stop bij de Seafarm voor verse mesheften. Super dat je daar ook al vanaf 0730 u terecht kunt voor aas. Dan naar de haven. Van thuis had ik nog inktvis en makreel bij en een stukje zalm om wat gepen te belagen.
De wind viel best nog mee 's morgens, alleen toen ik over de Oosterscheldekering reed begon het te regenen. De temperatuur zou niet boven de 12 graden uitkomen zodat het een beetje op herfst begon te trekken. Alles in de boot geladen en na een vlotte schutting naar de stek gevaren.

De eerste stek op een meter of 6

Mijn opzet was heel simpel. Een hoekafhouder, ankerlood van 175 gram en hieronder een wapperlijn 45/00 van ca 1 meter en een haak 3/0 of 4/0, naargelang het aas. De inktvisjes bood ik aan op een pennelrig, zo krijg je een perfecte aasaanbieding en een hele goede inhakingskans. Verschillende aassoorten gebruiken en regelmatig (ca 30 min) verversen, zorgen voor een goed geurspoor.
inktvis bracht vandaag geen aanbeten op
Gemini ankerlood, topmateriaal



Pennel rig
een simpele montage, maar o zo goed



De driftzak deed weer dienst in de voormiddag, wind tegen stroom , maar toch mooi op stroming
Er liep een mooie ebstroom, maar ,zoals ik al vernomen had van andere vissers, was het heel troebel water. 
De eerste uren eigenlijk weinig teken van leven gezien. Het aas bleef mooi op de haken en aan de geephengel, voorzien van een reepje zalm, liep het ook voor geen meter. Toen de stroming wat minderde viel de eer aan een van mijn uitverkoren zagers om de eerste seizoensbaars te verleiden. Snel lijn binnen draaien, contact maken met de vis en na enkele seconden bouwt dan druk stilletjes op.


Omdat ik met ankerlood vis, bijt de zeebaars zich vast bij het nemen van het aas. Hierdoor slaat het lood los en komt de vis mee met de stroming. Een leuke dril volgde en kort hierna kon ik de eerste zeebaars van 2013 scheppen, net geen 50 cm lang. Kort hierna kwam er een schooltje gepen langs, hetgeen me me wel bezig hield met mijn geephengel.

Dit duurde eventjes tot er een zeehond poolshoogte kwam nemen wat die rare snuiter daar in de regen stond te doen.Natuurlijk kozen de gepen het hazenpad en werd het terug stil. Kort hierna was het laag water en viel de stroming weg. Ik verkoos een nieuwe stek, aan de andere kant van de plaat.

De tweede stek om de vloed te vissen.


Hier heb ik terug geankerd op een meter of 6 en redelijk snel waren de gepen weer present. Misschien dat mijn rubby dubby er voor iets tussen zat? Op deze stek zat er ook wel wat kleinere vis op de bodem, want het aas werd gulzig van de grote haken (3/0) afgeplukt. Welke vissen dit waren weet ik niet, want ik bleef stug verder vissen met de wapperlijnen. Dat leverde uiteindelijk toch nog een mooi aanbeet, weer op de zager. Deze miste ik echter.
tijdens het wachten op de zeebaars hielden de gepen me goed bezig
De zee bouwde stilletjes op en rond 4 uur op een redelijk woelige zee, de wind was intussen al WNW 5, terug naar de haven gevaren.
Al bij al een iets mindere vangst, mede door de omstandigheden, veel wind, volop bloei in het water dat trouwens maar net 11 graden was. Hopelijk warmt alles nu snel op en kunnen we alsnog genieten van onze zomerse gasten.
De eerste van het seizoen
Nico

zaterdag 18 mei 2013

Schol uit de fles!

Verslag van donderdag 16-05-2013
 
Op donderdag 16 mei met Kevin opnieuw naar het Westgat getrokken in de hoop schol te vangen. De Aisling van José en de Arvid uit Veere gingen samen met ons door de Roompotsluis de Noordzee op. Het was “hoog water” rond ca. 6.30 u en we ankerden om 9.00 u om het afgaande tij af te vissen. De weersvoorspelling was “bewolkt” ZW 2-1-2 draaiend naar het noorden en we hoopten op opklaringen. We ankerden in de buurt van de WG1 en het afgaande tij bracht op 13.1 m diepte enkel schar en enkele kleine wijtingen op. Helaas geen schol! De watertemperatuur was er ca. 11°C. Na een dik uur stond er wat meer stroom en werden de scharren groter, we vingen ze per twee en drie aan onze gele en rode kunststof afhouders voorzien van haak nr. 2. Het was opvallend dat de vis voorzichtig beet en bij het ophalen hadden we veel “lossers”.
Stek 1
stek 2
schol!
 




Om 11 uur zijn we wat dieper gaan liggen om meer stroom te hebben op zoek naar de schol. We hebben dan ook direct beet … schar! Ook hier bijten ze voorzichtig. Later verkassen we nog een derde keer op zoek naar schol. We proberen aan de WG2 en ankeren tegen een bultje een beetje ondieper op 8.5 m. Hier ook enkel schar.

stek 3

de fles!












Een beetje later trekt de noordenwind nog aan en besluiten we om terug naar de haven te varen. Een woelige terugvaart is ons deel door de aantrekkende noordenwind. Het was echter een superdag met veel vis en goed gezelschap. De enige “schol” was die uit de fles die Kevin meegebracht had, bedankt Kevin!

Groeten,

Wim & Kevin.

maandag 13 mei 2013

Wedstrijdaankondiging 25 mei as Robby Fish Festival


Hoi beste viscollega's,
Robby fish Festival komt eraan en als bestuur delen wij u graag mee dat we dit jaar een nog grotere prijzentafel en tombola in elkaar geknutseld hebben! 
Graag benoem en bedank ik dan ook onze sponsors voor hun bijdrage!
Mercury en Condor Marine zorgt dit jaar voor een prachtige 6 PK buitenboordmotor  en 3 dieptemeters!
Daarnaast zorgen Penn, Robby Fish, Arca, Spro, Pure fishing, Mac Fishing, Kingfisher, Cordes Travel  voor prachtige prijzen! Gewoon te veel om op te noemen! 



Er zullen meer dan 40 prijzen voorzien met een waarde boven 75€.
Zeehengelsport zorgt voor enkel abonnementen en een Zilveren Haak! Ook beet geeft enkele abonnementen weg en voor iedereen een exemplaar in het promozakje dat elke deelnemer krijgt!
VVHV zorgt voor een extraatje in de promozak.....
Ook de clubkas van RZC legt een behoorlijke cent bij om het helemaal af te maken en zorgt voor prachtige bekers samen met Robby Fish!

Niet te missen dus..... wij hopen op evenveel vis en zon als vorig jaar!
Inschrijvingen zijn al volop bezig, dus wacht niet te lang.
Tot gauw en alvast bedankt!
Bram Cole
Bestuur Robby Fish Zeehengelclub

woensdag 8 mei 2013

Once upon a time in the west.

Beste hengelsportvrienden,

Na het nieuws van de goede vangsten in het "westgat" zijn we op zondag 5 mei ook naar het westgat gevaren in de hoop mooie schollen te vangen. Helaas zijn we niet ver genoeg noordelijk geweest om mooie schol-exemplaren te vangen, enkele kleinere kwamen wel aan boord. Gelukkig konden we toch enkele mooie botten en scharren vangen. Roland van de boot "Roleca" was vandaag gastvisser en heeft zich nog eens volledig kunnen uitleven. Bedankt Roland! We begonnen met vloed om 9.57 u aan een randje op 12,7 m diepte, het water was er 8,7°C en we kregen veel beten van ondermaatse scharren en enkele kleine botten. 
Roland de gastvisser

Stek aan een randje op 12,7 m diep








Daarom zijn we om 11.18 u nog ondieper gaan ankeren tegen een bultje op 8 m diepte waar de vissen normaal wat groter zijn. Hier vingen we wel maatse scharren en enkele botten van 35 tot 40 cm. Als onderlijnen gebruikten we plastic afhouders in de gele/oranje kleur. We hadden onze haaklijnen voorzien van kralen om schollen te lokken maar ook schar en bot greep de haak voorzien van een pier en een zager. Hier was de watertemperatuur trouwens 9,6°C. Ook een wijting van 27,9 cm konden we hier vangen.


Stek op 8 m tegen bultje


Haak nr 2 met pier en zager opgesmukt met een gele kraal



Er stond een redelijke deining door de hevige wind van afgelopen zaterdag en de wind draaide van Zuid-west naar Noord-oost. Afwisselende weersomstandigheden en een moeilijke terugvaart waren ons deel. Dat kon onze pret toch niet drukken en we gaan zo snel mogelijk terug achter die schol aan!

groeten,
 
Wim & Roland



















maandag 6 mei 2013

Belgisch Kampioenschap vanuit Oostende

Hey allemaal

Zondag mee gevist in de Finale van België bootvissen vanuit Oostende. De stek waar we visten was de buitenstroom op een diepte van 8 tot 12 meter water. We visten met boot of 8/9 met daarop 5 of 6 vissers en er werd onderling drie keer van plek veranderd aan boord, zodat er drie periodes gevist werd.
Wij ankerden op een 9 meter water. Hieronder mijn relaas van de visserij bij mij aan boord en hoe en waarom ik op een bepaalde manier viste. Blijkbaar waren de ervaringen van andere clubleden soms helemaal anders, hetgeen het nog moeilijker maakt om een lijn in de gebeurtenissen te trekken.
eerste periode


Ik startte op bootplaats 1, stuurboord op kop. De vloedstroom liep wel, maar aangezien het doodtij was, koos ik voor nylon (40/00) als hoofdlijn op de molen.  Ik startte met een onderlijn met stalen afhouders, haak 4, Gamakatsu F314. en kleine fluor pareltjes. Als aas had ik verse tappen, diepvriestappen en kokkels bij. De eerste worpen mixte ik de verschillende aassoorten en ving voornamelijk op de verse tappen. Op de kokkels ving ik zelfs geen enkele visje. Mooie scharren kwamen er boven. Na een half uurtje werden er ook wat botten gevangen en ben ik van onderlijn veranderd (gele borstelhouders) om meer kans te maken op bot. Dit bracht meer gewicht op dan scharren. Ankerlood wat verzwaard en door minder lijn te geven, viste ik strakker (lees boven de bodem) en kon zo enkele botten strikken. Alles liep gesmeerd en ik miste eigenlijk weinig aanbeten. Op het einde van de eerste periode zag ik dat een visser die achterop zat, met de spreader viste en redelijk ving.

tweede periode
Aangezien ik naar die plaats verhuisde, prepareerde ik mijn spreader met hierop haak 2, model aberdeen. De haak gaf ik een beetje een wring, zodat deze een beetje schuin kwam staan (haakt sneller).
voor de ingreep
na de ingreep
Kleine stukjes tap op de haak en gewoon laten zakken achter de boot. De eerste beet kwam redelijk snel en na nog een beetje gewacht te hebben haalde ik een doublet scharren boven. Mooie start en eigenlijk ving het komende anderhalf uur continu vis, bot en schar. Vanaf dat de boot echter weg zwenkte, omdat de stroming wegviel, was de vangst met de spreader voorbij. Dit merkte ik al enkele keren, toen ik met de spreader viste. Omdat je op steeds dezelfde stek inwerpt, zorg je voor een attractief stukje zeebodem, waar steeds meer vis zal liggen, omdat er steeds stukje aas van de haken geplukt worden en er een soort voedselnijd ontstaat op die plek. Verplaatst de boot zich dan, ben je eigenlijk van je 'voerstek' af en vallen ook de beten weg. Volgende stap dan maar, een onderlijn met fijne stalen haakjes, heel klein aas op de haak (maatje 6) en een 150 grams bolloodje, ver inwerpen en laten 'rollen' over de bodem. Zo kon ik nog enkele vissen vangen vooraleer we voor de derde periode stonden en de stroming stilletjes zou toenemen.

derde periode
loodje toegevoegd om te verzwaren
Bootplaats: bakboord, kopplaats. De stroming liep nu onder boot door en eigenlijk zat ik niet al te best op dit moment. Ankertouw lag aan mijn kant en was ik genoodzaakt om strak in de zij van de boot in te werpen. Dit maakt dat ik
eigenlijk een downtide aasaanbieding creëerde. Loodjes aan de afhouders versnelden wel het op de bodem komen van de haken. Dit was echter niet snel genoeg en aan de stuurboordzijde wierpen ze gewoon recht tegen de stroming in. Resultaat: een dubbel zo snel tempo van vis vangen en ik zag de bui al hangen. Een 10 tot 15 vissen achterop geraakt en niet meer kunnen inhalen, ook niet toen de stroming de boot wel mooi legde en ik uptide vissend toch nog twee tripletten kon strikken. Wat wel opviel is dat de eerder gebruikte haak, model F314, geen vis kon haken of tijdens het binnenhalen loste. Na verandering naar een aberdeenmodel, was dit euvel wel verholpen. Stalen afhouders bleek nu de juiste keuze te zijn.

Op het einde van de dag had ik 36 maatse vissen, waaronder wel wat botten, de rest scharren. Dit was echter maar voldoende voor een derde bootplaats.
Uiteindelijk wel redelijk gevist, al blijven er nog heel wat vragen openstaan:
Op de andere boten bleek diepvriestappen wel heel goed te vangen??
Enkele andere vissers melden mij dat ze met de spreader geen succes hadden tijdens de tweede periode??
Waarom vangt dat model Gamakatsu F314 soms goed en soms gewoon slecht?? Dit merkte ik trouwens al eerder.
Ankerlood zorgde tijdens de eerste periode voor meer gehaakte vissen, terwijl dit in de derde periode dan weer slechter was, zwaar bollood was de beste keuze toen, waarom?
Hoe los ik dat probleem van de derde periode op? Dikkere hoofdlijn?, minder ver inwerpen?,dikkere haaklijntjes?, .... Er is weer heel wat testwerk aan de winkel, ......

Hopelijk was het niet te saai en technisch en ben je tot hier geraakt met lezen, haha. Het moeten niet altijd mooie foto's zijn van gevangen vissen he, al was het er wel een perfecte dag voor.

Grtz en tot de volgende
Nico





vrijdag 3 mei 2013

Bottenmeppen in het Westgat

Hey allemaal

Vandaag voor de eerste keer dit jaar de Voordelta ingetrokken. De vangsten trokken de laatste weken stevig aan.Dus samen met Tony rond 7 uur door de Roompotsluis en we vertrokken naar onze stek in de buurt van de WG1. Eerst hadden we we een start rond 9 uur gepland, maar na het bekijken van het getijdenboekje, besloten we om vroeger te vertrekken. Hierdoor zouden we nog een groot deel van de vloed meepikken, prime time voor de schol in dit gebied.
Donderdag pieren gaan steken en dit aangevuld met enkele pakjes diepvriestappen was dit het grootste deel van ons aas. Verder hadden we slippers, mesheften, strandgapers en kokkels bij.
We ankerden op 12.5 meter en er liep een mooi stroompje. Al snel kregen we beet en de eerste vis die we vingen was een plaat van een bot, man wat hebben die toch een kracht zeg. Echt een leuke vis om te vangen. Verder kwamen er scharren en een enkele schol uit, al vielen de scharren soms heel klein uit. Omdat het doodtij was viel de stroming op onze stek er snel uit. Daarom verkasten we nog iets dichter tegen de geul aan, hier liep dan nog wel stroming en vingen we dan ook terug vis. Tijdens de kentering zijn we gewoon blijven verder vangen. De kleinere scharren pleegden echter een aanslag op ons aas en dus ging ik op zoek naar een alternatief.
Ik koos om nog even een ondieper stekje op te zoeken. Hier vingen we nog mooiere botten en mooiere schollen dan op de eerste stek. Alhoewel het daar maar een 2 meter ondieper is, maakt dat toch soms veel verschil. Opmerkelijk was wel dat Tony hier bijna geen vis gevangen kon krijgen, buiten kleine scharren. Volgens mij was hier maar 1 reden voor, de rode bezemafhoudertjes. Misschien te weinig uitstaand vermogen in de stroming, de verkeerde kleur,..... Hij wierp alleszins in op dezelfde plaatsen als ik, dus dat was zeker de reden niet.
Rond de klok van vier was al ons aas op en zijn we met enkele tientallen maatse vissen terug naar de haven gevaren. Best vangende onderlijn waren gele bezemafhouders en de haken voorzien van kralen, kon zeker geen kwaad.
Verder hoorde ik dat de eerste gepen ook weer zijn gevangen aan Westkapelle en misschien geen bootvangstberichtje maar aan de Zandvlietsluis op de Schelde werd er vandaag veel tong gevangen, de grootste was 37 cm en er waren vissers die meer dan 10 tongen hadden gevangen. Ziet er goed voor deze zomer,.... Die tongen komen hier trouwens kuit schieten en zorgen dus ook de komende jaren hopelijk voor  mooie tongvangsten.
Nu zondag naar Oostende, Finale van het Belgisch kampioenschap, we keep you posted.....
Nico
De eerste bot van de dag

tappen en/of zeepieren afgetipt met kokkels, en natuurlijk de gele parel

Tony met een mooie bot


leuk doublet

Strandgapers, een heel taai aas

gele afhouders bleken de beste keuze

Schol op strandgaper

Volgers