Over ons

De Kleine Bootvisser is bezeten van alles wat met boten, de zee en vissen te maken heeft. Met dit blog willen we andere vissers, beginnend en ervaren, informeren over de visserij en de visserij in het algemeen promoten. Wij vissen op de Oosterschelde, de Grevelingen, de Westerschelde, de Noordzee en in het buitenland. Wij willen beginnende vissers en leden helpen en gidsen tijdens het uitoefenen van hun hobby en geven zoveel mogelijk informatie. Samen schrijven we ook boeken en artikels over de visserij. Verdere info kun je vinden op ons blog. Veel leesplezier. Als je dat wenst, ontvang je na bestelling een boek en/of stekkenkaart naar keuze. Heb je vragen over hengelsport geef ons een berichtje op "dekleinebootvisser@gmail.com" voor meer info.

vrijdag 23 november 2012

Eet smakelijk...


Hey allemaal

Gisteren kreeg ik van Luc Mom een leuk verslag over het roken van vis, niet zoals gewoonlijk van 'vette vis' zoals makreel, haring, zalm, enz. maar van twee visjes die in dit seizoen wel heel veelvuldig voorkomen aan onze Belgische en Nederlandse kust. Lees mee met ons en na het lezen ervan zou ik zeggen, smakelijk eten.

Hallo vissers,
Ik zit natuurlijk met een behoorlijk overschot aan schar op dit moment dus ik wilde wat verzinnen voor de afwisseling. Het is natuurlijk niet nieuw wat ik heb gedaan maar het biedt wel zeer veel perspectief voor het eten van de overvloedige visvangst van de laatste tijd.
Vroeger heb ik op de wadden wel eens gerookte bot gegeten aan boord van een beroepsvisser en dat vond ik fenomenaal.En waarom heb ik dit dan nooit geprobeerd bij schar en wijting ? Joost mag het weten. 
  Maar eigenlijk weet ik het wel want toen had ik nog geen mini-rookoventje wat zeer handzaam en ongelooflijk praktisch is. Met de grote rookte ik de hele buurt uit en die moest ik wel te "vriend" houden door af en toe een visje rond te delen.
Maar met deze rookoven die er van verschillende merken is en elkaar qua kwaliteit niet veel ontloopt hoeft dat dit niet meer en heb je in een half uur, ja echt een half uur !!, een heerlijke lekkernij op tafel waar je drie keer U tegen zegt.
Voor de voorbereiding heb ik natuurlijk eerst de vis goed schoongemaakt en van de scharren en wijtingen alle zijgraten afgeknipt voor wat meer ruimte in de rookoven. Daarna is het wel belangrijk dat je de vis GOED droog dept met keukenpapier. Ik heb ze niet in een pekelbad gelegd wat ik bij makreel meestal wel doe. Daarna wat viskruiden erover en ze zijn klaar voor actie.
Onder de rookoven zitten twee spiritusbranders die je moet aansteken en een beetje moet dimmen zodat je niet TE hoog vuur krijgt. Aan de binnenkant van de rookoven zit een ruimte die je kunt opvullen met rookmot dat precies genoeg is voor dit halfuurtje roken. Het luchtgaatje aan de bovenkant even openzetten voor wat trek en klaar is Kees of in dit geval Luc.
Na een halfuurtje deze heerlijke goudbruine traktatie uit de oven halen en smikkelen maar.
Fenomenaal, zowel de schar als de wijting ! Zeker als u van gerookte vis houdt !
Zo kun je toch ook in de koude en natte periodes van het najaar op een zeer snelle manier een visje bereiden in de buitenlucht.
En dat blijft altijd leuk natuurlijk een fikkie stoken als man zijnde !
Eet smakelijk
Lucky Luc Mom  

Met dank aan Luc Mom voor tekst en afbeeldingen.

dinsdag 13 november 2012

Domburgse scharren met Fons

Hey allemaal

Doel van de dag, Domburgse scharren


Dinsdag een dagje gaan vissen vanaf Neeltje Jans. Ik was te gast bij Fons. Hij heeft sinds een jaar een eigen Beekman 540, 60 pk ETec motor, en de nodige apparatuur. Het gebruik van zijn GPS lukte hem nog niet zo goed en tijdens de visdag begon het voor Fons te gaan om de juiste informatie op zijn scherm te krijgen en die juist te interpreteren.






















De weersverwachting was kantje boordje, maandagnacht stond er nog zuid 5 a 6, later afnemend. Na eerst ons aas afgehaald te hebben bij Dixhoorn in Yerseke, arriveerden we rond half negen aan de helling. De wind viel mee (Z4) en de zichtbaarheid was ook voldoende. Op een kabbelend zeetje vertrokken we richtng zuidwesten, naar Domburg. Aangezien Fons nog niet veel stekken kent in de voordelta, zijn we naar een stekje van mij geweest. Doel, Domburgse scharren.



We pasten onze onderlijnen hiervoor aan, haakjes maat 2, en verzwaarde onderlijnen, staal en plastiek.  Ikzelf wisselde tijdens de dag af tussen nylon en dyneema als hoofdlijn. Op deze manier kun je je aasaanbieding altijd optimaal tegen de bodem houden.
Domburgse meeuw, wachtend op een ondermaats visje
Bij weinig stroming nylon en bij veel stroming, dyneema. Heel de dag door werd er vis gevangen, 90% was schar en de rest wijting. Ik gebruikte twee onderlijnen, de ene met gele afhouders en de andere fijne stalen afhoudertjes. Weer was e verschil, de plastiek afhouders vingen beter bij minder stroming en de fijne stalen waren de beste bij sterke sroming.



 







Hoofdrolspeler met zijn favoriete afhouder



Mooi weer en vis ...

vangstbericht van zondag 11-11-2012

Nog eens genoten van een mooie dag op de Oosterschelde. Met opkomend water op een 17 m diepte voor Colijnsplaat gelegen. Veel schar en een enkele maatse wijting tussen de kleintjes. De foto's zeggen meer dan het verhaal.









Veel visplezier!

gr

Wim

Volgers