Over ons

De Kleine Bootvisser is bezeten van alles wat met boten, de zee en vissen te maken heeft. Met dit blog willen we andere vissers, beginnend en ervaren, informeren over de visserij en de visserij in het algemeen promoten. Wij vissen op de Oosterschelde, de Grevelingen, de Westerschelde, de Noordzee en in het buitenland. Wij willen beginnende vissers en leden helpen en gidsen tijdens het uitoefenen van hun hobby en geven zoveel mogelijk informatie. Samen schrijven we ook boeken en artikels over de visserij. Verdere info kun je vinden op ons blog. Veel leesplezier. Als je dat wenst, ontvang je na bestelling een boek en/of stekkenkaart naar keuze. Heb je vragen over hengelsport geef ons een berichtje op "dekleinebootvisser@gmail.com" voor meer info.

dinsdag 30 oktober 2012

Beter iets dan ... niets!

Vangstberichtje van zondag 28-10-2012.

Hallo daar,

Het was alweer een dikke maand geleden dat ik de motor liet ronken. Door weer en werk niet meer kunnen vissen, wat een miserie!










Zondag ging de wind even liggen en met het mooie zonnetje toch maar voor enkele uurtjes het opkomende tij afgevist in het Keeten.














Omdat ik op het laatste nippertje had besloten te gaan, had ik alleen gezouten pieren mee als aas. Maar beter iets dan ... niets. Toch?















Op een dertig meter diepte geankerd in de buurt van stek 46 waar ik vorig jaar mooie wijting en steenbolk kon vangen. Het water was zo' n 12,5 °C, ideaal voor deze visjes.

Maar de vis liet het afweten, kwam het door het aas? Enkele kleine wijtingen vergrepen zich aan de gezouten pieren en verder niet al te veel actie gehad. Maar zoals het spreekwoord zegt: Beter iets dan ... niets!




zoute pieren saté


Lekker uitgewaaid en nog eens gevist. Meer moet dat niet zijn.

groeten

Wim

dinsdag 23 oktober 2012

Een dag voor in de boekskes...

Hey Allemaal

Al 12 jaar maak ik dagtrips naar Dover, maar de laatste sessie is toch één van de betere geweest, vind ik. Met een groep van de Robbyfish Zeehengelclub vertrokken we maandagmorgen om 3u45 met z'n zessen naar Calais, om daar in te schepen op de ferry naar Dover. Tijdens de heenreis was er redelijk veel mist en dit werd niet beter bij het naderen van Dover. Het was echter windstil en Andy, de schipper, had er zin. 'There's a fair bit of turbot around, the only problem will be catching the bait', waren zijn eerste woorden. De enige voorwaarde was dus dat we makreel moesten vangen. In de stilletjes optrekkende mist vertrokken we naar de stek op een uurtje varen. Bij de tweede poging om makreel te vangen, lukte dit evenwel heel goed en op een kwartiertje hadden we er enkele tientallen in de bak.
We pasten onze montages aan en voorzien van wapperlijnen met en zonder platvislepels begonnen we onze eerste drift. De eerste vissen die boven kwamen waren rode ponen, heel mooie exemplaren die de makreelstrip graag lustten. Op het einde van de eerste drift kwam de eerste tarbot dan boven. Ze zaten allemaal op een klein gebiedje op de rand van de bank en we driften dan ook verschillende keren over de stek. Elke drift kwamen er toch wel enkele tarbotten, aangevuld met rode ponen en echte 'jumbo'makrelen.
Voor sommigen duurde het wat langer eer de eerste tarbot gevangen werd. Maar eens je het trukje onder knie hebt, lukte het voor iedereen. In de namiddag kwam de zon er ook nog bij en viel ons op dat het gebruik van lepels niet goed meer was.
Op het einde van de dag hadden we met zijn zessen 41 stuks tarbot, 2 grieten, een zeebaars, een rode poon of tien en tientallen makrelen. Voor de grootste tarbot hadden we 5 euro uitgelegd en de man in de winning mood, Bram (na het winnen van het Noordzee Festival in Oostende) ving de grootste, 5,8 pond.
Hieronder enkele foto's van de dag:


























dinsdag 16 oktober 2012

Dover, zelfs binnen in de haven een mooie visserij!!!

Hey allemaal

Maandag weer een dagje naar Dover geweest. Ons doel was te driften over de Varne Ridge op tarbot, maar de beroepsvissers hadden de voorgaande week alles mooi 'opgekuist' en tot enkele dagen geleden werden er met moeite 2 stuks tarbot gevangen per boot. Omdat dit toch bitter weinig is, was dit al geen optie.
Volgens het weerbericht zouden we nog net onze dag kunnen uitvissen, alvorens een zuidenwind van 6 tot 8 zou opsteken. Bij vertrek in Antwerpen regende het en stond er stijve bries uit het noordwesten. We vreesden al voor het verdere verloop van de visdag, maar bij het uitrijden van de Kanaaltunnel was er geen wolkje meer in de lucht en nog belangrijker, er stond vrijwel geen wind. De zee lag er dan ook heel strak bij.
De dag tevoren had Andy als alternatief op anker gevist en had leuke gul gevangen, geen grote aantallen maar met de grootste een kilo of 7, een goed vooruitzicht. Verder werd er veel wijting, steenbolk en heel wat doggies gevangen. Onze stek lag op een uurtje varen, iets zuidelijk van Folkestone. Hier ankerden we op een 22 meter diepte en begonnen te vissen. Als aas hadden we zeepieren, inktvis, makreel en sepia. De onderlijnen die we gebruikten waren ofwel een wapperlijn van 60/00 met een pennelrig van haken 4/0 of een paternoster met stalen afhouders van 30 cm met hierop haken 2/0 of 3/0, eventueel met wat kralen boven. Het doel was natuurlijk de kabeljauw, met een redelijke kans op een mooie zeebaars, toonhaai of conger. Geen van dat alles konden we vangen tijdens de eerste uren en we vingen enkel wijting, steenbolk en heel veel hondshaaien. Tegen elf uur zouden de vloed doorzetten en dat was het aangewezen getij voor die stek. Rond die tijd stak er echter ook wind op en niet zo'n beetje, op een half uur tijd werd de zee snel ruwer en de schipper besliste om dichter bij de haven te gaan liggen. Al tijdens het binnenvaren beslisten we echter dat het  veiliger zou zijn om binnen de muren te gaan liggen. We visten vroeger al eerder binnen de havenmuren en konden toen altijd wel wat vis bijeen sprokkelen.
We ankerden op een 8 a 10 meter en begonnen eigenlijk vrijwel goed te vangen. We hadden onze onderlijnen natuurlijk een tikkeltje gewijzigd en we kozen voor haken maatje 2 op een gewone bootonderlijn (stalen afhouders) en voor de Herne Bay spreader. Ook hier mooie wijting, kleinere steenbolk en dwergbolk, wat doggies. Aan de stuurboordzijde van de boot werden zelfs enkele maatse en ondermaatse zeebaarzen gevangen en één bot.  Als aas gebruikten we zeepieren soms afgetipt met een klein stukje makreel. Rond een uur of drie viel de beet weg en werd er sporadisch nog een enkel visje gevangen. Na een half uurtje hebben we dan ook besloten om deze zonnige, toch wel winderige dag af te sluiten. Na 5 minuten varen konden we al aan wal gaan en onze terugreis aanvangen. We hadden niet de hoofdvogel afgeschoten, maar er zijn dagen dat je voor minder vis weg gaat. Ikzelf bijvoorbeeld had een 20 maatse wijtingen, zeker zoveel ondermaatse, een 20 tal  steenbolken waarvan enkele mooie maatse, 3 zeebaarzen en een bot. Verder heb ik zeker een 15 tal doggies gevangen.
Volgende afspraak met Andy is volgende week, hopelijk zit er dan weer wat tarbot en kunnen we wat bijzondere vangsten  boeken.
Grtz
Nico
Hieronder wat foto's van de dag:
Mooie zonsopkomst






een deel van het aas voor de dag dat ontdooit

Spiegelgladde zee bij het uitvaren

onmiddellijk actie




Mooie visjes toch, niet?


pennel met 'mixed bait', sepia, inktvis en zeepieren


Stilte voor de storm???



Een kwartiertje later, ZW 5 a 6 en een snel opbouwende zee


'veilig' in de haven met zicht op Dover Castle

Een boot met motorproblemen komt de haven binnen


Verschillende zeebaarsjes

veel maar soms ook kleine vis





Altijd wat bedrijvigheid in de haven

Het ruwe water aan de zuidelijke haveningang, putten van vier meter en meer


How is this for a background?



resultaat van een uurtje vissen







Volgers